CzekoladowyJamnik Napisano 30 Wrzesień 2013 Autor Napisano 30 Wrzesień 2013 Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum :) Interesuje mnie temat zakresu wojskowości a mianowicie jak wyglądały rezerwy materiałowe i sprzętowe w SZ PRL w razie wojny ( ich ilość, rodzaj itp.) oraz czy dzisiaj utrzymuje się tego rodzaju rezerwy. Będę bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź.Serdecznie pozdrawiam, Michał.
Erih Napisano 1 Październik 2013 Napisano 1 Październik 2013 Wątpię czy gdzieś istnieje publikacja dotycząca stanów ZN ( zapasów nienaruszalnych) za PRL. Takie dokumenty z pewnością posiada MON, ale... trzeba by się przekopać przez kilometry teczek kwitów.
CzekoladowyJamnik Napisano 2 Październik 2013 Autor Napisano 2 Październik 2013 Łącząc strzępy informacji znalezionych w sieci doszedłem do wniosku, że składowane w magazynach było niemal wszystko, ciężarówki, kuchnie polowe, czołgi czy kompletne zestawy przeciwlotnicze S-75.Pozostaje tylko kwestia lokalizacji tych składów, musiałby być bardzo duże i dobrze pionowane, chyba, że każda jednostka wojskowa miał na podorędziu tak ślad/magazyn ZN.
aplyger Napisano 2 Październik 2013 Napisano 2 Październik 2013 Nie było żadnych specjalnych magazynów ZN. Pamiętam, że na przykład w moim pułku radiostacje ze statusem ZN stały w parku obok tych liniowych. Zdarzało się, że z tych zetenów" pobierano części, nawet koła, a auta ustawiano na cegłach. W magazynie żywności była sekcja ZN, kiedy kończył się termin przydatności danego produktu, rzucano go na stołówkę (na przykład chleb w puszkach).
CzekoladowyJamnik Napisano 2 Październik 2013 Autor Napisano 2 Październik 2013 Okey, dzięki za konkretną odpowiedź.Czy za zapasy nienaruszalne możemy uznać składy MPS?
Erih Napisano 3 Październik 2013 Napisano 3 Październik 2013 To musiało zależeć od jednostki- u mnie był osobny magazyn ZN.Oczywiście była też rotacja- za moich czasów np z ZN usuwano pistolety maszynowe i samopowtarzalne w kalibrze 7,62. A że po drodze coś nie tak poszło, więc z kolegami tkwiłem na strzelnicy, i wystrzeliwałem kosmiczne ilości amunicji z TT i PPS, aby spisywana ze stanu broń była zużyta".PS od tego czasu nie wierzę w kiepskie parametry tego typu broni, zwłaszcza powojennej produkcji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.