Kobieras39 Napisano 27 Wrzesień 2013 Autor Napisano 27 Wrzesień 2013 Witam mam problem z usunięciem plamy smoły ze skrzynki drewnianej proszę o pomoc co robić
viator01 Napisano 27 Wrzesień 2013 Napisano 27 Wrzesień 2013 Jeśli została jeszcze smoła (a nie tylko plama po niej), to można spróbować zmiękczyć gliceryną (reaguje też na masło, ale na drewnie to chyba niezbyt dobry pomysł) i można spróbować zmyć roztworem mydła ze spirytusem. Gdzieś czytałem, że da się też czyścić gazem do zapalniczek (ale nie próbowałem). Sposób stosowałem co prawda na owijaczach, ale na drewnie powinno też zadziałać.
Kobieras39 Napisano 28 Wrzesień 2013 Autor Napisano 28 Wrzesień 2013 Raczej tylko plama po niej ,a aceton?
viator01 Napisano 28 Wrzesień 2013 Napisano 28 Wrzesień 2013 Acetonem rozpuszczasz smołę i wcierasz w głąb drewna. Dodatek mydła do spirytusu pozwala na wyłapywanie cząsteczek smoły i zmniejsza jej ilość w drewnie.
Tomasz70 Napisano 30 Wrzesień 2013 Napisano 30 Wrzesień 2013 Namordowałem się jakiś czas temu z usuwaniem resztek kleju z czyszczonej powierzchni (konkretnie przesuwane drzwi szafy, z której zeszła uszczelka tzw. szczotka) - żaden rozpuszczalnik tego nie ruszył, nie pomogło masło, ani płyn do zmywania.Wczoraj nabyłem w OBI Preparat do usuwania naklejek" (polska firma ORO). I przy użyciu szmatki wszystko zlazło bez śladu.Jak pisze producent: Usuwa naklejki, etykiety, resztki kleju, gumę, szminkę, atrament, tusz, olej, tłuszcz, sadzę, smołę i inne, z drzwi, okien, szyb, PCV, kamienia i tekstyliów." Nie testowałem na drewnie, czyściłem metalowe listwy, więc najpierw trzeba by było sprawdzić na jakimś niezbyt cennym kawałku, ale myślę, że warto spróbować.
kopijnik2 Napisano 30 Wrzesień 2013 Napisano 30 Wrzesień 2013 :)a dlaczego nie najprościej?...Oryginalna smoła sosnowa jest naturalnymproduktem do obróbki powierzchni drewnianychbudynków, dachów pokrytych gontem, łodzie,mola itp.. Nawet do kopyt końskich i przynęta nadzika. Smoła sosnowa ma najlepszą penetrację naszorstkim drewnie. Rozcieńczalnikiem jestterpentyna dla głębszej penetracji i mniejszejlepkości. Stara receptura impregnacji, to w równejczęści smoła sosnowa, terpentyna balsamiczna iolej lniany. To klasyczny uniwersalny impregnat.Producent Szwecja....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.