Skocz do zawartości

czestotliwosc wykrywacza na monety

romanrp

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wyższe częstotliwości są dedykowane do poszukiwań kolorowych drobiazgów , np. monetek, a sprzęt pracujący na niskich częstotliwościach do większych przedmiotów ( co wcale nie znaczy,że niskoczęstotliwościowcem nie można znaleźć drobnych rzeczy i odwrotnie )Poszukaj i poczytaj trochę w necie . Rutus nie tylko ma w swojej ofercie wykrywacze niskoczęstotliwościowe, ma również model Optima (16 Khz )
Napisano
Zależy jak duża będzie to moneta,jakiej grubości,ile jej powierzchni zobaczy sonda(kąt zalegania względem sondy)z jakiego metalu,jaki grunt itd.następnie jaka będzie założona sonda DD czy CC a jeszcze czy udana czy nie bardzo ta sonda.Czy wykrywacz w ogóle będzie na tyle głęboki żeby tej wielkości obiekt zobaczyć.Jak będzie płytki to częstotliwość mu nic nie pomorze. Zależy jak machniesz i jak najdziesz nad monetę.Można by tak jeszcze wymieniać i wymieniać.
Napisano
Dokładnie tak jak powyżej.
Ale można ustalić zasadę ogólną :
- im mniejszy obiekt tym lepsza jest wyższa częstotliwość.
Dla małych monet najlepsza F to około 12 - 18 kHz ,
Dla dużych srebrnych , grubych monet najlepsze są niskie częstotliwości ( poniżej 6 kHz ) . A najlepiej gdy detektor pracuje równocześnie na co najmniej dwóch częstotliwościach - wtedy problemu nie ma .

a rutus 6.5" - a to zależy który , bo Optima ma 16 kHz.

pozdrawiam . RUTUS
Napisano
Mam podobne obserwacje jak vitalij169 DD 29cm do Argo jak do tej pory widzi wszystkie małe obiekty jak CC 24cm z tym ,że DD znacznie głębiej i ni jak się ma do nowej DD ogólny pogląd ,że jak sonda jest większa to powinna słabiej widzieć drobnicę.Sondę może zrobić każdy producent ,ale nie każdemu musi to wyjść.
Napisano
a co do cewki to cc maja tą przewagę nad dd że ładnie krzyżowo namierzają cel nawet bez pinpointa, a w euroace namierzanie jest porażką- kopię dziury średnicy miednicy:)
Z obserwacji np. minelab musketeer ma czestotliwośc 5khz a kol Xen odnajdywał przedmioty namierzone prezez mój euroace i odwrotnie.
A co do wieloczęstotliwościowych to troszkę kosztują i serwis tej firmy jest finansowo nieprzyjazny jeśli już się podejmie ( czytaj post o wymianie lcd)ale przyznam się osobiście ze chodzi mi po głowie niebieska sova gt i tak się do niej zabieram ale kanarka mi żal;)
Napisano
Tak jak ktoś wyżej napisał - częstotliwości są istotne, ale nie należy się kierować tylko nimi. Dobrym przykładem jest Whites XLT pracujący na tzw. średniej" częstotliwości a który jest jednocześnie jednym z najbardziej czułych sprzętów na ultra drobnicę. Wszystko zależy od sprzętu, zastosowanej cewki, ustawień itd.

Pozdrawiam

VW
  • 3 weeks later...
Napisano
Dobrym przykładem jest seria wykrywaczy Fishera serii CZ
pracują równocześnie na 5khz i 15khz,nabyłem takowy i jestem pod wrażeniem jego stabilności,reaguje tylko jak coś mamy pod cewką,a srebro to on kocha.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie