romanrp Napisano 26 Wrzesień 2013 Autor Napisano 26 Wrzesień 2013 witam czy ktos wie jakl jest z tymi czestotliwosciami np np garrett at pro ma 15 a rutus 6.5
nunek72 Napisano 26 Wrzesień 2013 Napisano 26 Wrzesień 2013 Wyższe częstotliwości są dedykowane do poszukiwań kolorowych drobiazgów , np. monetek, a sprzęt pracujący na niskich częstotliwościach do większych przedmiotów ( co wcale nie znaczy,że niskoczęstotliwościowcem nie można znaleźć drobnych rzeczy i odwrotnie )Poszukaj i poczytaj trochę w necie . Rutus nie tylko ma w swojej ofercie wykrywacze niskoczęstotliwościowe, ma również model Optima (16 Khz )
romanrp Napisano 26 Wrzesień 2013 Autor Napisano 26 Wrzesień 2013 dobrze ale ciekawi mnie czy np na glebokosci 30 cm jest moneta i ktora czestotliwosc bedzie lepsza
Szukanko Napisano 26 Wrzesień 2013 Napisano 26 Wrzesień 2013 Zależy jak duża będzie to moneta,jakiej grubości,ile jej powierzchni zobaczy sonda(kąt zalegania względem sondy)z jakiego metalu,jaki grunt itd.następnie jaka będzie założona sonda DD czy CC a jeszcze czy udana czy nie bardzo ta sonda.Czy wykrywacz w ogóle będzie na tyle głęboki żeby tej wielkości obiekt zobaczyć.Jak będzie płytki to częstotliwość mu nic nie pomorze. Zależy jak machniesz i jak najdziesz nad monetę.Można by tak jeszcze wymieniać i wymieniać.
nikt Napisano 27 Wrzesień 2013 Napisano 27 Wrzesień 2013 Dokładnie tak jak powyżej. Ale można ustalić zasadę ogólną : - im mniejszy obiekt tym lepsza jest wyższa częstotliwość.Dla małych monet najlepsza F to około 12 - 18 kHz ,Dla dużych srebrnych , grubych monet najlepsze są niskie częstotliwości ( poniżej 6 kHz ) . A najlepiej gdy detektor pracuje równocześnie na co najmniej dwóch częstotliwościach - wtedy problemu nie ma . a rutus 6.5" - a to zależy który , bo Optima ma 16 kHz. pozdrawiam . RUTUS
romanrp Napisano 27 Wrzesień 2013 Autor Napisano 27 Wrzesień 2013 mam teraz garretta euroace 350 on ma 8.25 jak narazie jestem zniego zadowolony po przesiadce z garretta 150
vitalij169 Napisano 27 Wrzesień 2013 Napisano 27 Wrzesień 2013 Duzo zaleze od cewki, nie tylko od czestotliwosci,naprzyklad Argo na DD widzi monety duzo liepiej czym na CC.
Szukanko Napisano 27 Wrzesień 2013 Napisano 27 Wrzesień 2013 Mam podobne obserwacje jak vitalij169 DD 29cm do Argo jak do tej pory widzi wszystkie małe obiekty jak CC 24cm z tym ,że DD znacznie głębiej i ni jak się ma do nowej DD ogólny pogląd ,że jak sonda jest większa to powinna słabiej widzieć drobnicę.Sondę może zrobić każdy producent ,ale nie każdemu musi to wyjść.
fuks_ag Napisano 27 Wrzesień 2013 Napisano 27 Wrzesień 2013 a co do cewki to cc maja tą przewagę nad dd że ładnie krzyżowo namierzają cel nawet bez pinpointa, a w euroace namierzanie jest porażką- kopię dziury średnicy miednicy:)Z obserwacji np. minelab musketeer ma czestotliwośc 5khz a kol Xen odnajdywał przedmioty namierzone prezez mój euroace i odwrotnie.A co do wieloczęstotliwościowych to troszkę kosztują i serwis tej firmy jest finansowo nieprzyjazny jeśli już się podejmie ( czytaj post o wymianie lcd)ale przyznam się osobiście ze chodzi mi po głowie niebieska sova gt i tak się do niej zabieram ale kanarka mi żal;)
VanWorden Napisano 1 Październik 2013 Napisano 1 Październik 2013 Tak jak ktoś wyżej napisał - częstotliwości są istotne, ale nie należy się kierować tylko nimi. Dobrym przykładem jest Whites XLT pracujący na tzw. średniej" częstotliwości a który jest jednocześnie jednym z najbardziej czułych sprzętów na ultra drobnicę. Wszystko zależy od sprzętu, zastosowanej cewki, ustawień itd.PozdrawiamVW
dino73 Napisano 19 Październik 2013 Napisano 19 Październik 2013 Dobrym przykładem jest seria wykrywaczy Fishera serii CZpracują równocześnie na 5khz i 15khz,nabyłem takowy i jestem pod wrażeniem jego stabilności,reaguje tylko jak coś mamy pod cewką,a srebro to on kocha.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.