bulidamian Napisano 24 Wrzesień 2013 Autor Napisano 24 Wrzesień 2013 Proszę o pomoc w id tego bagnetu. Jedyne widoczne bicie zaznaczone na zdjęciu.
Korabkow Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 Skracanie tulei się zdarzało,może adaptacja do innego karabinu lub broni myśliwskiej.W tym egzemplarzu jest jeszcze jedna ciekawostka, w jaki sposób zaostrzono sztych i to nie jest współczesna robota.
bulidamian Napisano 25 Wrzesień 2013 Autor Napisano 25 Wrzesień 2013 po co pewnie nigdy sie nie dowiemy, szkoda tylko bagnetu ale mimo tego i tak ładnie wygląda, czyli prusak M 1862. Jeszcze jedno pytanie , zostawic w farbie czy czyścić? Dzięki za pomoc Panowie :)
viator01 Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 Niestety wiele bagnetów tulejowych było mało charakterystycznych, dlatego trzeba wszystko bardzo dokładnie mierzyć, bo różnice średnic i długości były niewielkie. Te ubogie bicia zasugerowały mi w pierwszej chwili bagnet rosyjski, bo tam szału nie było. Dobrze, że zagadka rozwiązana. Dobrej nocy.
Korabkow Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 Moim zdaniem powinieneś oczyścić bo nie były malowane,ale nie szalej z jakąś twardą szczotką żeby nie porysować powierzchni,najlepiej preparatem do usuwania lakieru.Problem jest też w tym,że głownia została odgięta na ramieniu,powinna być równoległa do tulei.Prostowanie to bez doświadczenia ryzykowny zabieg.
mietek Napisano 26 Wrzesień 2013 Napisano 26 Wrzesień 2013 rzeba wszystko bardzo dokładnie mierzyć, bo różnice średnic i długości były niewielkie" - nie stety to nie wystarczy. Tulejowce do 2 polowy 19 wieku byly pasowane indywidualnie do broni, stad roznice w wymiarach. Wynikalo to systemu produkcji - recznego. Dopierow wprowadzenie maszyn spowodowalo pelna wymiennosc elementow broni i bagnetow. W Wlk. Brytanii 1856 rok, we Francji wczesne Chassepoty 1866 byly jeszcze niewymienne.Wczesniej Francuzi eksperymentowali z wymienialnoscia (ale bez maszyn), przejeli ten system Amerykanie (juz z maszynami), kiedy Niemcy, czy Belgia to nie wiem.
viator01 Napisano 26 Wrzesień 2013 Napisano 26 Wrzesień 2013 Ale ja nie pisałem o pomiarze z dokładnością do jednego mikrona. W tym przypadku kolega nie podał wymiarów, tylko przyłożył miarkę obok, i tak się obi dokładność do 5 mm
viator01 Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 Prosisz o identyfikację bagnetu tulejowego a to nie jest proste, tym bardziej, że widać, że raczej nie jest kompletny, bo w takim stanie nie dałoby się go zamontować.Sprawdź czy czasem tuleja nie została obcięta i podaj dokładną średnicę wewnętrzną tulei (a na przyszłość jak dajesz miarkę do porównania, to nie od początku, tylko od takiego miejsca, w którym widać podziałkę)Tak na pierwszy rzut oka ten bagnet przypomina rosyjski bagnet Krnka (umiejscowienie i rodzaj bicia), ale tuleja jest innahttp://www.russianwarrior.com/STMMain.htm?1828weapon_M1856bayohist.htm&1
Pytanie
bulidamian
Proszę o pomoc w id tego bagnetu. Jedyne widoczne bicie zaznaczone na zdjęciu.
32 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.