Skocz do zawartości
  • 0

bagnet tulejowy

bulidamian

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Skracanie tulei się zdarzało,może adaptacja do innego karabinu lub broni myśliwskiej.W tym egzemplarzu jest jeszcze jedna ciekawostka, w jaki sposób zaostrzono sztych i to nie jest współczesna robota.
Napisano
po co pewnie nigdy sie nie dowiemy, szkoda tylko bagnetu ale mimo tego i tak ładnie wygląda, czyli prusak M 1862. Jeszcze jedno pytanie , zostawic w farbie czy czyścić? Dzięki za pomoc Panowie :)
Napisano
Niestety wiele bagnetów tulejowych było mało charakterystycznych, dlatego trzeba wszystko bardzo dokładnie mierzyć, bo różnice średnic i długości były niewielkie. Te ubogie bicia zasugerowały mi w pierwszej chwili bagnet rosyjski, bo tam szału nie było. Dobrze, że zagadka rozwiązana. Dobrej nocy.
Napisano
Moim zdaniem powinieneś oczyścić bo nie były malowane,ale nie szalej z jakąś twardą szczotką żeby nie porysować powierzchni,najlepiej preparatem do usuwania lakieru.Problem jest też w tym,że głownia została odgięta na ramieniu,powinna być równoległa do tulei.Prostowanie to bez doświadczenia ryzykowny zabieg.
Napisano
rzeba wszystko bardzo dokładnie mierzyć, bo różnice średnic i długości były niewielkie" - nie stety to nie wystarczy.

Tulejowce do 2 polowy 19 wieku byly pasowane indywidualnie do broni, stad roznice w wymiarach. Wynikalo to systemu produkcji - recznego. Dopierow wprowadzenie maszyn spowodowalo pelna wymiennosc elementow broni i bagnetow. W Wlk. Brytanii 1856 rok, we Francji wczesne Chassepoty 1866 byly jeszcze niewymienne.

Wczesniej Francuzi eksperymentowali z wymienialnoscia (ale bez maszyn), przejeli ten system Amerykanie (juz z maszynami), kiedy Niemcy, czy Belgia to nie wiem.
Napisano
Ale ja nie pisałem o pomiarze z dokładnością do jednego mikrona. W tym przypadku kolega nie podał wymiarów, tylko przyłożył miarkę obok, i tak się obi dokładność do 5 mm
Napisano
Prosisz o identyfikację bagnetu tulejowego a to nie jest proste, tym bardziej, że widać, że raczej nie jest kompletny, bo w takim stanie nie dałoby się go zamontować.
Sprawdź czy czasem tuleja nie została obcięta i podaj dokładną średnicę wewnętrzną tulei (a na przyszłość jak dajesz miarkę do porównania, to nie od początku, tylko od takiego miejsca, w którym widać podziałkę)
Tak na pierwszy rzut oka ten bagnet przypomina rosyjski bagnet Krnka (umiejscowienie i rodzaj bicia), ale tuleja jest inna
http://www.russianwarrior.com/STMMain.htm?1828weapon_M1856bayohist.htm&1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie