elvis123 Napisano 13 Wrzesień 2013 Autor Napisano 13 Wrzesień 2013 Witam jak w temacie jak sprawdzić czy jakieś pole łąka nie są przypadkiem stanowiskami archeo .Ostatnio wybrałem się na spacer na łąkę" a po 2 tyg się dowiedziałem że 500m od miejsca w którym chodziłem były kiedyś wykopki arheo. Ja raczej wolę nie latać tam gdzie niewolno ale fakt że się przypadkiem gdzieś wdepnie z niewiedzy" nie obroni cię przed paragrafami. Resumując jak to można sprawdzić w gminie ??
kreatura Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Szukaj map gdzie są zaznaczone działki archeo.
nocnymar Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 W starostwie w dziale geodezyjnym urząd miasta ------//----------
woytas Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 W necie większość miast prezentuje plan zagospodarowania przestrzennego. Tam znajdziesz bez problemu.
elvis123 Napisano 14 Wrzesień 2013 Autor Napisano 14 Wrzesień 2013 Czyli skoro pochodzę z województwa war-maz to muszę do www.wuoz.olsztyn.pl Napisać @ o udostępnienie planu mojego miasta wraz z rozmieszczonymi stanowiskami archeo . Czy dobrze rozumiem ??
elvis123 Napisano 14 Wrzesień 2013 Autor Napisano 14 Wrzesień 2013 Ok jeszcze 1 pytanie czy (REJESTR ZABYTKÓW NIERUCHOMYCH)toto samo co stanowiska archeo bo przeglądam ten rejestr i tam głównie są wskazane domy a raczej nie widze zarośniętych krzaczyskami" działek, czy łąk na których kiedyś mają zamiar coś tam kopać arche
steell Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 Tak sformułowane pytanie może mieć nieciekawe skutki uboczne, ktoś może pomyśleć że chcesz się dowiedzieć gdzie takie stanowiska są i je rozkopać. Lepiej zadać pytanie czy konkretne działki /numerację znajdziesz na geoportal/ są stanowiskami chronionymi.
elvis123 Napisano 14 Wrzesień 2013 Autor Napisano 14 Wrzesień 2013 Ja staram się nie wchodzić w konflikt z prawem i szanować aszą przeszłość" Oczywiście że ktoś może sobie tak pomyśleć. Z tym że ja raczej staram się szanować kodeks poszukiwacza" do którego należało by stanowczo dopisać Zanim wejdziesz na jakieś pole upewnij się czy nieświadomie nie niszczysz czegoś chronionego prawem. Poszukiwanie to ma być pasja a nie jak niektórzy myślą szabrowanie czego popadnie gdzie popadnie dla własnej przyjemności czy kasy . Zadanie poszukiwacza moim zdaniem jest sprawdzanie takich miejsc do których archeolodzy nie chodzą . No chyba że się mylę
rotsen5 Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 Wzięli byście mi wyjaśnili co jest z tymi stanowiskami archeologicznymi, to znaczy że jeszcze coś tam jest tam w ziemi i nie wydobyte ze względu na budżet, czy to miejsca szkoleniowe dla przyszłych archeologów , czy ktoś na przykład uprawia ziemię w tym miejscu lub nie, ale płaci właściciel podatek a nic nie może robić , słyszałem o takich miejscach które omijają poszukiwacze ze względu na występowanie czegoś (stara ceramika,kawałki pośmiertnych masek , kawałki kości)i panowie archeo też to omijają chociaż wiedzą o tym od rolnika.
rotsen5 Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 Przepraszam kolego elvis123 że z takim pytaniem podłączyłem się do twojego wątku.
manierka Napisano 14 Wrzesień 2013 Napisano 14 Wrzesień 2013 map ci nie pokaza:) ze stanowiskami archeolog jak zlazy wniosek i uzasadni do czego dostaje karte:)
elvis123 Napisano 15 Wrzesień 2013 Autor Napisano 15 Wrzesień 2013 Ok ale czy w rejestrze zabytków archo znajdują się nr działek na które są zabronione ?? z tego co ja czytałem to są tylko budynki zespoły pałacowe kościoły itp.Niema natomiast na ten przykład grodzisk. Czyli co grodziska są niechronione prawem??. nie rozumiem tego
elvis123 Napisano 15 Wrzesień 2013 Autor Napisano 15 Wrzesień 2013 Ok sam sobie odpowiem Są 2 rejestry pierwszy to REJESTR ZABYTKÓW NIERUCHOMYCH a drugi REJESTR ZABYTKÓW ARCHEOLOGICZNYCH .Żeby mieć czyste sumienie to należy przeczytać i ten i ten pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.