Skocz do zawartości
  • 0

Meteoryt ??

Maja3104

Pytanie

Napisano

Panowie dawno się nie odzywałem ponieważ mam nawał pracy ;/ lecz moje ostatnie znalezisko mnie zaciekawiło i postanowiłem zasięgnąć waszej pomocy.A więc to było tak idąc sobie ostatnio z Proximą przez las natknąłem się na piękną polane.Niestety nic na niej nie znalazłem a szukałem jakiegoś kolorku lecz moją uwagę po wyłączeniu dyskryminacji zaciekawił 1 i jedyny sygnał na tej polanie na wyświetlaczu wyświetliły się cyferki miedzy -84 a -86 myślę żelazo nie ma co kopać no ale jako że nic innego nie było to wbiłem szpadel i moim oczom ukazało się to coś. Kamień ten daje mocny sygnał żelaza również magnes go przyciąga bez problemu do tego ma specyficzny zapach. Przeszedłem jakieś 100m kwadratowych i nic już takiego nie znalazłem przez 4 lata poszukiwań 1 raz udało mi się znaleźć taki kamień. Co to może być?? :)

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bardzo fajny kawał skały, ale wydaje mi się, że to nie meteoryt. Nie pasują mi ani kolor ani układ warstw a także brak korozji. Magnes go bierze?
Jaka to część Polski?
Napisano

Panowie dawno się nie odzywałem ponieważ mam nawał pracy ;/ lecz moje ostatnie znalezisko mnie zaciekawiło i postanowiłem zasięgnąć waszej pomocy.A więc to było tak idąc sobie ostatnio z Proximą przez las natknąłem się na piękną polane.Niestety nic na niej nie znalazłem a szukałem jakiegoś kolorku lecz moją uwagę po wyłączeniu dyskryminacji zaciekawił 1 i jedyny sygnał na tej polanie na wyświetlaczu wyświetliły się cyferki miedzy -84 a -86 myślę żelazo nie ma co kopać no ale jako że nic innego nie było to wbiłem szpadel i moim oczom ukazało się to coś. Kamień ten daje mocny sygnał żelaza również magnes go przyciąga bez problemu do tego ma specyficzny zapach. Przeszedłem jakieś 100m kwadratowych i nic już takiego nie znalazłem przez 4 lata poszukiwań 1 raz udało mi się znaleźć taki kamień. Co to może być?? :)

Napisano
Wygląda rzeczywiście jak meteoryt. Kiedyś znalazłem podobny - miał skorupę obtopieniową jak tutaj (ale kolega z kolei chwalił się podobnym kawałkiem i okazał się bryłką żużlu z huty. Widzę, że jest tam też mały odprysk. Obejrzyj miejsce przełomu i opisz co widzisz. Jeśli to meteoryt i zawiera żelazo, to powinien dość szybko korodować.
Napisano
Rzeczywiście na jednej fotce, którą przeoczyłem widać otwory, które mogą być pęcherzami, co wskazywałoby, że to jakiś odpad hutniczy.
Najlepiej identyfikować tak, jak ja to robiłem, czyli za pośrednictwem tej strony
http://www.ptmet.org.pl/badania/badania.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie