wuefka Napisano 7 Wrzesień 2013 Napisano 7 Wrzesień 2013 Zwracam się z prośbą o pomoc w ustaleniu, do jakiej jednostki wojskowej należy mundur żołnierza ze zdjęcia. Jaki jest jego stopień wojskowy oraz jakie ma odznaki na mundurze. Istnieje podejrzenie, że jest to żołnierz 55 Poznańskiego Pułku Piechoty z Leszna. Żołnierz zamieszkiwał w Lesznie. Urodził się w 1913 r. Zdjęcie zostało zrobione w 1938 r. Niestety żołnierz nie wrócił z II wojny i został uznany za zaginionego na froncie.Pozdrawiam Wanda
a77 Napisano 12 Wrzesień 2013 Napisano 12 Wrzesień 2013 Odznaki to POS, odznaka grenadierska i odznaka strzelecka.Na naramienniku widać jakiś numer. Ale zdjęcie jest zbyt małe żeby coś dostrzec.
Tomasz70 Napisano 12 Wrzesień 2013 Napisano 12 Wrzesień 2013 Żołnierz przedstawiony na zdjęciu to kapral. Brak jest niestety jakiegokolwiek dowodu, że służył w 55pp - patki widoczne na kołnierzu nie są patkami piechoty. Mimo czarno-białego zdjęcia widać, że patki mają kolor jaśniejszy niż mundur. Patki piechoty były granatowe z żółtą wypustką i na fotografiach z okresu są ciemniejsze niż barwa munduru. Te z załączonego foto natomiast wskazują na jaśniejszy kolor, a w dodatku wypustka jest ciemna.
wuefka Napisano 13 Wrzesień 2013 Autor Napisano 13 Wrzesień 2013 Dziękuję bardzo za informacje. No cóż, dalej mnie martwi brak wiedzy o jednostce, w której służył żołnierz z fotografii.Pozdrawiam Wanda
wuefka Napisano 13 Wrzesień 2013 Autor Napisano 13 Wrzesień 2013 Wracam i chcę zadać pytanie. Czy to może być mundur 17 Pułku Ułanów Wielkopolskich. Pułk ten również stacjonował w Lesznie.z pozdrowieniami Wanda
krzyhal Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 To na pewno nie jest mundur kawalerii - ta nosiła na kołnierzu wężyk i proporczyk - bez patki (na tle zieleni khaki samego kołnierza), a tu mamy wężyk na patce (zwanej też łapką), a na końcu patki jest pionowy paseczek w formie ptaszka" zwany wypustką.Jaśniejsze patki od wypustek były stosowane w służbie uzbrojenia, służbie sprawiedliwości, w Korpusie Audytorów i na upartego w artylerii lekkiej i motorowej - tam patka była ciemno-zielona a wypustka czarna, ale na fotkach czarno-białych ciemna zieleń nie wychodzi tak jasno - jaśniejsze są czerwienie.Nie wiem jak to było ze służbami - ale może w etacie pułku piechoty byli podoficerowie którejś ze służb, które miały takie jasne patki i ciemne wypustki?
krzyhal Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Może to jest jakiś zaczątek tropu - http://pl.wikipedia.org/wiki/Służba_uzbrojenia_(II_RP)Wygląda na to, że jacyś podoficerowie służby uzbrojenia byli już na szczeblu kompanii piechoty.
krzyhal Napisano 13 Wrzesień 2013 Napisano 13 Wrzesień 2013 Sorry za takie cykanie, ale elementy służby sprawiedliwości - w osobach szeregowych (czyli także kaprali) w strukturach pułków piechoty nie występowały.http://pl.wikipedia.org/wiki/Służba_sprawiedliwości_(II_RP)Korpus Audytorów możemy sobie od razu odpuścić, bo to było zastrzeżone dla oficerów wyższych szarż - pułkownicy i tacy tam. ;)Z artylerią już się wcześniej ozprawiłem", a poza tym w Lesznie nie stacjonował chyba żaden pułk artylerii - ani letkiej", ani ciężkiej tym bardziej - jeśli mnie pamięć nie myli. :)Czyli wychodzi na to, że zdjęcie może przedstawiać prawdopodobnie jakiegoś pomocnika rusznikarskiego podlegającego rusznikarzowi (tu nie wiem, czy był jeden dla całego pułku piechoty, czy byli osobni dla każdego z batalionów???) lub podoficera broni na szczeblu kompanii piechoty.
wuefka Napisano 14 Wrzesień 2013 Autor Napisano 14 Wrzesień 2013 Krzyhal, chyba przyjmę za pewnik, że był żołnierzem 55 pułku piechoty i zajmował się uzbrojeniem.Za tym chyba przemawiają dwa zdjęcia, które znajdują się u rodziny. Pierwsze z nich przestawia przemarsz jednostki wojskowej, a na jego odwrocie znajduje się adnotacja o powrocie do domu. Na drugim zdjęciu jest spora budowla, a na niej żołnierze. Na odwrocie tego zdjęcia żołnierz napisał, że jest to strzelnica żel-bet na Zaolziu, na której można strzelać na wszystkie strony.Na żadnym ze zdjęć nie ma daty. Biorąc pod uwagę, że Polacy wybrali się na Zaolzie w 1938 r., to przyjmuję, że w tym roku one zostały zrobione. Co innego zdjęcie żołnierza, które jest datowane na 1938 r.Dziękuję za pomoc. Proszę o ocenę mojego toku myślenia. Czekam też jeszcze na foto od jednej z forumowiczek, której ojciec służył w wojsku w Lesznie w latach 30-tych. Jak już dostanę, to wstawię na to forum.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.