Raned Napisano 3 Wrzesień 2013 Autor Napisano 3 Wrzesień 2013 Czy mógłbym prosić kogoś kto zna arabski o odczytanie napisu lub choćby o przybliżenie jego treści?
aplyger Napisano 3 Wrzesień 2013 Napisano 3 Wrzesień 2013 Otóż nie, Kolego Kreaturo, nie występuje tu Allahu Akbar" i bynajmniej nie jest prawdą, że oni tylko to znają", raczej przeciwnie- to Ty znasz tylko te dwa słowa, które zresztą cytujesz z błędami. Jeśli chodzi o tkaninę, to wygląda na to, że są na niej jedynie bezładnie rozsypane litery, przy czem niektóre z nich są lustrzanym odbiciem. Litery te nie są połączone, więc nie tworzą żadnych słów, a w języku arabskim litery muszą się z sobą łączyć, by utworzyć słowo. Tutaj są one pojedyńcze, choć w postaciach zarówno początkowych i końcowych. Jest tu kilka wyjątków= z prawej strony widzę ligaturę LA, która sama w sobie oznacza ie", o ile nie jest częścią jakiegoś słowa, bo dalej widzę przy niej dwie połączone literki un" i alif". W innym miejscu jest również kilka łączących się z sobą liter- a'asr" lub a'asr", a może ja'asr", trudno rozstrzygnąć, bo znaki diakrytyczne są nieczytelne. Jeszcze gdzie indziej widzę coś w rodzaju al hurr", czyli wolny". Reasumując: stawiam tezę, że na tkaninie zastosowano wzór z przypadkowych liter arabskich, służących tu jedynie za ozdobniki. Co jeszcze można powiedzieć o tej tkaninie- raczej na pewno powstała w kraju arabskim, a nie w Europie, gdyż litery są wykonane prawidłowo, zgodnie z regułami kaligrafii. A dlaczego kraj arabski, a nie na przykład Iran lub Pakistan? Nie widzę tu mianowicie modyfikowanych liter, charakterystycznych dla pisma perskiego i urdu (na przykład gaf"). Pozdrawiam- aplyger.
Raned Napisano 3 Wrzesień 2013 Autor Napisano 3 Wrzesień 2013 Czy mógłbym prosić kogoś kto zna arabski o odczytanie napisu lub choćby o przybliżenie jego treści?
Raned Napisano 4 Wrzesień 2013 Autor Napisano 4 Wrzesień 2013 Dziękuję aplyger, tkanina jest z Egiptu.
aplyger Napisano 3 Wrzesień 2013 Napisano 3 Wrzesień 2013 Odczytamy bez problemu, jeśli zamieścisz większą fotkę, bo na tej to widać jedynie rozsypane pojedyńcze literki i cyfry.
Raned Napisano 3 Wrzesień 2013 Autor Napisano 3 Wrzesień 2013 Moim zdaniem tekst jest czytelny a większego pliku nie da się zamieścić.
aplyger Napisano 3 Wrzesień 2013 Napisano 3 Wrzesień 2013 Panie Kolego, jak dla mnie to tak mały obrazeczek jest słabo czytelny, a to z tego względu iż pismo arabskie oprócz właściwych liter posiada znaki diakrytyczne, które są malutkie (na przykład szadda"- znak podwojenia spółgłoski). Ale z tego co tutaj widzę, to na tkaninie nie ma jednolitego tekstu, a jedynie pojedyńcze literki. Co ciekawe, niektóre z nich są w postaci izolowanej, inne w postaci początkowej, a inne w końcowej, wszelako rzadko się z sobą łączą. Jedynie w kilku miejscach widzę sekwencje połączonych liter, poza tym jest tam dużo znaków diakrytycznych (słabo widocznych na tak małym obrazku) i kilka cyfr. Być może uda mi się coś złożyć z tej łamigłówki, ale teraz nie mam czasu bo idę do pracy.
XII Napisano 5 Wrzesień 2013 Napisano 5 Wrzesień 2013 Na tkaninie znajduje się zagadka, coś do odszyfrowania, a zarazem logiczny tekst, najprawdopodobniej przekaz religijny opisany jakimiś cyframi, liczbami może datami. Niektóre znaki są odbiciem lustrzanym i te znaki trzeba czytać z drugiej strony tkaniny eliminując te ze strony przeciwnej zachowując odpowiednią orientację. Znaki między sobą nie będą zachowywać ciągłości to trzeba zapewne połączyć samemu. Na moje oko jest to propaganda ;)
XII Napisano 5 Wrzesień 2013 Napisano 5 Wrzesień 2013 Na marginesie...allah akbar pisze się tak الله أكبرoczywiście czyta się od prawej strony ;)
aplyger Napisano 5 Wrzesień 2013 Napisano 5 Wrzesień 2013 Po arabsku napisałeś pięknie, po polsku nieprawidłowo. Zjadacie Koledzy literkę U". Allahu Akbar:http://pl.wikipedia.org/wiki/Takbir
XII Napisano 5 Wrzesień 2013 Napisano 5 Wrzesień 2013 Oj racyja....Miało być z u bo chciałem poprawić kolegę, a wyszło bez, sry. Zdrow!
Pytanie
Raned
Czy mógłbym prosić kogoś kto zna arabski o odczytanie napisu lub choćby o przybliżenie jego treści?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.