Skocz do zawartości
  • 0

Mundur ? który rok ?

kimbo70

Pytanie

Napisano

Temat poruszony już raz przez mojego znajomego(wczesniej nie bylem zarejestrowany na odkrywcy;)Proszę o podpowiedź, co to za uniform?
Portret szkicowany olówkiem znaleziony w walizce z dokumentami z lat 30 w okolicach Warszawy.
Z góry dzięki za pomoc.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Strasznie niecierpliwy jesteś :)
Wiele spraw czeka tygodniami na rozwikłanie. Patrzyłem na ten rysunek i nie przychodzi mi do głowy żaden konkretny mundur. Patrząc na jego elementy można stwierdzić, że szamerunki są typowe dla munduru galowego jakiegoś oddziału kawalerii brytyjskiej z kolonii z drugiej połowy XIX wieku (widziałem na jakimś zdjęciu chyba chodziło o kawalerię bengalską).
Jak sam zauważyłeś nie ma żadnych wyraźnych przesłanek do konkretnego określenia tego mundury (nie ma odwzorowania koloru, nie widać kroju kurtki).
Napisano
Problem w tym, że elementy munduru wskazują, że może to być galowy, a takie były i są rzadziej przedstawiane w publikacjach. W pierwszej kolejności przejrzałem carskie, bo mieli pułki huzarów, do których taka kurtka najbardziej pasuje i nic nie znalazłem. Szamerunki miały niestety inny wzór.
Napisano

Temat poruszony już raz przez mojego znajomego(wczesniej nie bylem zarejestrowany na odkrywcy;)Proszę o podpowiedź, co to za uniform?
Portret szkicowany olówkiem znaleziony w walizce z dokumentami z lat 30 w okolicach Warszawy.
Z góry dzięki za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie