Skocz do zawartości

żmija zygzakowata?

Ptaku51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szanowni,
czy ktoś znający polską faune mógłby potwierdzić bądź też zaprzeczyć teorii, że na zdjęciu widać młody okaz żmij zygzakowatej? znalazłem toto ( na szczęście padnięte) na ganku domu więc chciałbym wiedzieć czy mam się bać czy też jest to jakaś niegroźna odmiana węża z innej rodziny.

Wrzuciłem na Główną bo do Identyfikacji jakoś mi nie pasowało...

Z prośbą do Moderatora o wyrozumiałość pozdrawiam,
Marcin

Napisano
żółte plamki za skrońą na głowie po tym poznac- przy czym pamietaj wszystkie gady nawet zmije są w Polsce pod ochrona ewentualne zabijanie grozi paką
Napisano
Ale też po co zabijać, jak taka żmija w 90% przypadków sama ucieka. Trzeba tylko patrzeć pod nogi, a jak się zauważy takową, to potupać mocno butami i sama ucieknie.
Napisano
Niby nic ale spanikowany ktoś mógłby gadzinie zrobić krzywdę, a to tak porzyteczne gady, jak i żmija tak i zaskroniec. Co do żmiji zygzakowatej to nie wolno w jakikolwiek sposób jej drażnić, ona w samoobronie może ukąsić, nie bawmy się w łowców krokodyli tylko fotka i niech spokojnie sobie przebywa było nie było jej środowisku.:-)
Napisano
Popielatą i brązową już spotkałem a czarnej jeszcze nie, tą czarną można pomylić z zaskrońcem ale brak plamek pomarańczowych na licach i trójkątnej głowie podpowiada nam że mamy doczynienia ze żmiją zygzakowatą.
Napisano
countryb oglądając twoje zdjęcia a szczególnie to z czarną żmiją przypomniał mi się jeden wypad z tego roku do lasu w tracie którego miałem przyjemność" wdepnąć na okaz mniej więcej takiej wielkości jak Twój i choć byłem w trepach to nie było to przyjemne i tak sobie myślę czy jeszcze komuś też się coś takiego przydarzyło.Oczywiście gadzinie nic się nie stało i odpełzła ale teraz uważniej patrzę pod nogi
Napisano
Pamiętajmy też, że ukąszenie żmiji bardzo, bardzo rzadko jest śmiertelne, a właściwe efekty działania jadu są odczuwalne na wiele godzin po ukąszeniu, więc mamy wiele czasu na reakcję. Ukąszenie może być jednak bardzo nieprzyjemne dla alergików czy osób uczulonych. Warto przeczytać: http://www.jadowite.org/index.php/artykuy-jad/149-postpowanie-w-razie-ukszenia-przez-mij-zygzakowat-vipera-berus
Napisano
Podobno jak ugryzie to dobrze na serce robi.A tak na poważnie,medycy twierdzą że są z nią kłopoty,gdyż jednorazowa dawka kosztuje 500 zł i nie kazdy szpital na to stać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie