Ptaku51 Napisano 28 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2013 Szanowni,czy ktoś znający polską faune mógłby potwierdzić bądź też zaprzeczyć teorii, że na zdjęciu widać młody okaz żmij zygzakowatej? znalazłem toto ( na szczęście padnięte) na ganku domu więc chciałbym wiedzieć czy mam się bać czy też jest to jakaś niegroźna odmiana węża z innej rodziny.Wrzuciłem na Główną bo do Identyfikacji jakoś mi nie pasowało...Z prośbą do Moderatora o wyrozumiałość pozdrawiam,Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianq123 Napisano 28 Sierpień 2013 Share Napisano 28 Sierpień 2013 to jest zaskroniec bez obaw zaskrońce nie są jadowite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 28 Sierpień 2013 Share Napisano 28 Sierpień 2013 Niegroźny zaskroniec(żółte plamki przy głowie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
derkb Napisano 28 Sierpień 2013 Share Napisano 28 Sierpień 2013 żółte plamki za skrońą na głowie po tym poznac- przy czym pamietaj wszystkie gady nawet zmije są w Polsce pod ochrona ewentualne zabijanie grozi paką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patton12 Napisano 28 Sierpień 2013 Share Napisano 28 Sierpień 2013 Ale też po co zabijać, jak taka żmija w 90% przypadków sama ucieka. Trzeba tylko patrzeć pod nogi, a jak się zauważy takową, to potupać mocno butami i sama ucieknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaku51 Napisano 28 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2013 Dziękuje za pomoc.Tytułem wyjaśnienia: nie przyłożyłem się w żaden sposób do śmierci tego zwierzęcia.:)Pozdrawiam,Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Na przyszłość polecam jednak w takich tematach około Forumowych" dział HP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Dziwię się niektórym odkrywcom że nie potrafią odróżnić zaskrońca od żmiji, chodząc po polach i lasach, w środowisku tych stworzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zainak Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 zapytać nic złego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Niby nic ale spanikowany ktoś mógłby gadzinie zrobić krzywdę, a to tak porzyteczne gady, jak i żmija tak i zaskroniec. Co do żmiji zygzakowatej to nie wolno w jakikolwiek sposób jej drażnić, ona w samoobronie może ukąsić, nie bawmy się w łowców krokodyli tylko fotka i niech spokojnie sobie przebywa było nie było jej środowisku.:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countryb Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Rożne sukienki Bieszczadzkich żmij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Super... piękna ,gadzina, :-) to jedno z bogactw przyrody naszego kraju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countryb Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 była popielata, teraz brązowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Też świetna, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek9559 Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Popielatą i brązową już spotkałem a czarnej jeszcze nie, tą czarną można pomylić z zaskrońcem ale brak plamek pomarańczowych na licach i trójkątnej głowie podpowiada nam że mamy doczynienia ze żmiją zygzakowatą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
countryb Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 Te trzy to podstawowe typy. Występują jeszcze różne odmiany np czerwona.A i jako jedyny polski gad posiada pionową źrenicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianq123 Napisano 29 Sierpień 2013 Share Napisano 29 Sierpień 2013 countryb oglądając twoje zdjęcia a szczególnie to z czarną żmiją przypomniał mi się jeden wypad z tego roku do lasu w tracie którego miałem przyjemność" wdepnąć na okaz mniej więcej takiej wielkości jak Twój i choć byłem w trepach to nie było to przyjemne i tak sobie myślę czy jeszcze komuś też się coś takiego przydarzyło.Oczywiście gadzinie nic się nie stało i odpełzła ale teraz uważniej patrzę pod nogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
policemayster Napisano 1 Wrzesień 2013 Share Napisano 1 Wrzesień 2013 Pamiętajmy też, że ukąszenie żmiji bardzo, bardzo rzadko jest śmiertelne, a właściwe efekty działania jadu są odczuwalne na wiele godzin po ukąszeniu, więc mamy wiele czasu na reakcję. Ukąszenie może być jednak bardzo nieprzyjemne dla alergików czy osób uczulonych. Warto przeczytać: http://www.jadowite.org/index.php/artykuy-jad/149-postpowanie-w-razie-ukszenia-przez-mij-zygzakowat-vipera-berus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Romek_66 Napisano 4 Wrzesień 2013 Share Napisano 4 Wrzesień 2013 Podobno jak ugryzie to dobrze na serce robi.A tak na poważnie,medycy twierdzą że są z nią kłopoty,gdyż jednorazowa dawka kosztuje 500 zł i nie kazdy szpital na to stać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.