krzysiek9559 Napisano 18 Grudzień 2013 Napisano 18 Grudzień 2013 Nie myl pojęć.... jak ktoś był tzw konfidentem politycznym to odcierpiał swoje, a ci co udało im się wyjechać za granicę to sami zrzekali się obywatelstwa polskiego po tak zwanym obozie przejściowym i to udawało się tym co wyjechali jeszcze przed ogłoszeniem stanu wojennego' później było cicho głucho i zimno, i solidarność nie jest związkiem inteligencji a związkiem ludzi pracująch walczących o prawa pracownicze.
rotsen5 Napisano 18 Grudzień 2013 Napisano 18 Grudzień 2013 Poddaje się , związki zawodowe , robotnicy to nie inteligencja wszyscy są jednakowi , może masz racje , ale sposób był dobry zamiast powstania. Ja mam już gdzieś to wszystko , od czasu do czasu jeszcze coś mnie ruszy , ale to niema sensu. Staram się integrować ,, kto ty jesteś Europejczyk mały jaki znak twój ...,, resztę niech każdy dopisuje jak chce.
Boer Napisano 18 Grudzień 2013 Napisano 18 Grudzień 2013 Bandolero,Mimo że Piotr Zychowicz jest z wykształcenia historykiem, napisana przez niego, a omawiana tu książka, nie jest pracą historyczną, nie ma też charakteru pracy naukowej. Jest pozbawiona aparatu naukowego, autor zaś nie wysila się, by budowane przez siebie tezy i oceny ludzi oraz zdarzeń, formułowane niekiedy w sposób bardzo karkołomny, w przekonujący i wiarygodny sposób udowodnić na podstawie wiarygodnych źródeł. Zasadnicze tezy jego książki, o których wspomnimy za chwilę, są udokumentowane albo bardzo słabo, albo wcale. Zychowicz nie ma na ich podtrzymanie żadnych materiałów archiwalnych, żadnych wiarygodnych dowodów", mam wrażenie iż facet wypowiada się o książce Marcina Ciszewskiego www.1944.pl", fakt że nie ma tam żadnych przypisów i odnośników, ale przedstawia fakty ogólnie znane ludziom którzy edukowani byli najdalej do roku 2000.
aplyger Napisano 18 Grudzień 2013 Napisano 18 Grudzień 2013 Być może masz rację Boer, wszak nie twierdzę że nie jest tak jak mówisz. Ale Twój sposób argumentacji nie odpowiada żadnym, nawet najbardziej liberalnym zasadom dyskursu. Dyskredytujesz historyka, bo jest z IPN? No nie, nie wierzę....
rfx Napisano 18 Grudzień 2013 Napisano 18 Grudzień 2013 No, w moim odczuciu Zychowiczowi bliżej do Ciszewskiego, niż do poważnego naukowca. Czeremyse podał w swoim wpisie tyle argumentów, że wystarczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.