Skocz do zawartości
  • 0

fotografia żołnierzy z okresu II RP - jaka to jednostka

hando_83

Pytanie

Napisano

Otrzymałem te fotografie od dziadka mej dziewczyny. Na zdjęciu jest ojciec dziadka. Próbuje ustalić z jakiej jednostki mógł pochodzić i ewentualnie określić szlak wrześniowy jego jednostki? Niestety to jedyny dokument jaki się ostał do tej pory po pradziadku mej dziewczyny.
Otrzymałem jeszcze tylko szczątkowe informacje iż prawdopodobnie służbę czynną odbywał w Modlinie (jak mniemam z tego okresu pochodzi zdjęcie),i ponoć jako rezerwista w 1939 roku walczył w artylerii również w Modlinie.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuje za szybką odpowiedź!
Wszystko się zgadza, to musi być 9DAC:)
Zważywszy na to iż jak się dziś okazało pradziadek ur. był 1905, służbę czynna musiał przejść w połowie lat dwudziestych więc 9DAC stacjonował jeszcze w Siedlcach.
Mam jeszcze kilka pytań:
W jakim wieku powoływano wtedy do służby w wojsku?
Do którego roku życia obejmowała rezerwistów mobilizacja w 1939?
Jak sądzicie do której jednostki mógł zostać zmobilizowany pradziadek?
Dodam jeszcze że wg. wspomnień dziadka,ojciec jego w dniu wybuchu wojny był jeszcze w domu, a wyszedł z domu 2,3 lub 4 Września (co wskazywało by na II rzut mobilizacji powszechnej) Pradziadek pochodził z pod Warszawy (tj. Glinianka k.Wiązowny).
Napisano

Otrzymałem te fotografie od dziadka mej dziewczyny. Na zdjęciu jest ojciec dziadka. Próbuje ustalić z jakiej jednostki mógł pochodzić i ewentualnie określić szlak wrześniowy jego jednostki? Niestety to jedyny dokument jaki się ostał do tej pory po pradziadku mej dziewczyny.
Otrzymałem jeszcze tylko szczątkowe informacje iż prawdopodobnie służbę czynną odbywał w Modlinie (jak mniemam z tego okresu pochodzi zdjęcie),i ponoć jako rezerwista w 1939 roku walczył w artylerii również w Modlinie.

Napisano
9 Pułk Artylerii Ciężkiej (?).
Pasowałoby miejsce dyslokacji z zakładem fotograficznym,oraz symbol na pagonach-9C(9 Ciężki).
http://pl.wikipedia.org/wiki/9_Pu%C5%82k_Artylerii_Ci%C4%99%C5%BCkiej_(II_RP)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie