slavitius Napisano 8 Sierpień 2013 Autor Napisano 8 Sierpień 2013 Mam możliwość posiadania tej szabelki. Proszę o pomoc w ocenie oryginalności i jaka formacja niemiecka jej używała.Sygnowana SOLINGEN,znaczek łba i podpis PUMA. Z drugiej strony nr 3.Z góry dziękuję za szybkie oceny.
viator01 Napisano 8 Sierpień 2013 Napisano 8 Sierpień 2013 Wygląda jak najbardziej na oryginał. Gdybyś ja miał kupować, to weź pod uwagę, że oryginalny oplot rękojeści był potrójny, a widzę, że nie w całości się uchował.
slavitius Napisano 8 Sierpień 2013 Autor Napisano 8 Sierpień 2013 Mam możliwość posiadania tej szabelki. Proszę o pomoc w ocenie oryginalności i jaka formacja niemiecka jej używała.Sygnowana SOLINGEN,znaczek łba i podpis PUMA. Z drugiej strony nr 3.Z góry dziękuję za szybkie oceny.
slavitius Napisano 8 Sierpień 2013 Autor Napisano 8 Sierpień 2013 Dzięki za dotychczasowe informacje. Poznaje ktoś jaka formacja mogła jej używać?
krzysiek9559 Napisano 8 Sierpień 2013 Napisano 8 Sierpień 2013 Ze zdjęć wynika jakoby oryginał, też ważna jest tu cena,
viator01 Napisano 8 Sierpień 2013 Napisano 8 Sierpień 2013 Jak napisał Korabkov, to szabla oficera Wehrmachtu. Co do używania, to nie jest to wersja bojowa. Produkcja szabel została wstrzymana w połowie 1943 roku, a od następnego oficerowie mieli nosić pistolet.Ta szabla była używana regulaminowo (który pewnie czasem obchodzono) tylko do munduru paradnego zatem nie była ona podczas II wojny używana przez oficerów jako broń do walki.
Pytanie
slavitius
Mam możliwość posiadania tej szabelki. Proszę o pomoc w ocenie oryginalności i jaka formacja niemiecka jej używała.
Sygnowana SOLINGEN,znaczek łba i podpis PUMA. Z drugiej strony nr 3.
Z góry dziękuję za szybkie oceny.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.