Skocz do zawartości
  • 0

groty i nożyce(?)

masorz

Pytanie

Napisano
witam wszystkich
wczoraj udało mi się odkopać depozyt w postaci glinianego (albo coś w tym stylu) naczynia, które zawierało 2 groty (foto); coś co przypomina nożyce i 2 elementy metalowe (foto dorzucę później)
Ma ktoś pojęcie do czego mogły służyć te groty i z jakiego okresu pochodzą?

z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Oj masorz - nieźle pojechałeś..., to są przedmioty z epoki żelaza, być może kultura przeworska.
Schowane przedmioty w garnku glinianym to mogła być przystawka grobowa do pochówka ciałopalnego, to takie dary dla zmarłego - taki był kiedyś zwyczaj, czy raczej obrządek pogrzebowy. Jeżeli to pochówek, to powinna być jeszcze popielnica z przepalonymi kośćmi. No i może tak w ogóle to trafiłeś na jakieś cmentarzysko z tego okresu.
Jak możesz, opisz usytuowanie tego miejsca - czy blisko jest jakaś rzeczka, czy miejsce znalezienia to pagórek, wzniesienie, na łące czy w lesie.
pozdrawiam
marek
Napisano
raczej nożyce, nożyki miały krótszy trzpień na mocowanie rękojeści
a tak w ogóle to niesamowite, w jakim stanie jest przedmiot z żelaza po tylu latach, dwóch tysiącach lat...
Napisano
http://www.google.pl/search?q=stare+no%C5%BCyce&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=nEIBUqWkLqm54AS80oHYDQ&ved=0CCwQsAQ&biw=1200&bih=595#facrc=_&imgdii=_&imgrc=JC2pzxC8Ki-2cM%3A%3BYFLGtTmy5Pt6rM%3Bhttp%253A%252F%252Fwynalazki.slomniki.pl%252Fimages%252Fstories%252Fduze%252Fnozyce.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwynalazki.slomniki.pl%252Findex.php%252Fo-joomla%252F57-n%252F403-no%2525C5%2525BCyce.html%3B491%3B176

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 20:57 06-08-2013
Napisano
@maras
jakieś 2-3m dalej wyszły mi skorupy z jakiegoś naczynia, ale kości żadnych nie trafiłem. Co do okoliczności przyrody to znaleziono koło okopów niemieckich (raczej nieużywanych) teren średnio pofałdowany, rzeka w odległości ok 300m. Jutro dorzucę jeszcze zdjęcia 2 przedmiotów, które wyciągnąłem razem z grotami i nożycami... może to coś pomoże, bo moim zdaniem te wyglądają na nieco młodsze/ lepiej zachowane.

W pobliżu nie ma żadnych stanowisk archeo. Są ruiny zamku, i ruiny pozostałości po spalonych ruinach drewnianego dworku (kopiec tylko się ostał). Co do kultury przeworskiej to zasięg teoretycznie się zgadza.
Napisano
Kolego potrzebne są lepszej jakości zdjęcia, teraz pytanie czy liście lub tuleje posiadają ornamenty, ewentualnie inkrustację?.
Mamy tu dwa groty, z zadziorem służył zapewne jako oszczep, natomiast drugi jako włócznia.
Okres B2b ?, ciężko powiedzieć, może razem z grotami było umbo ?, wrzuć resztę znajd, może wtedy coś dopasujemy.
Pozdrawiam gudek82
Napisano
Jak by nie patrzył ,wyposarzenie grobu wojownika,.Narzędzia zachowałysię tak dobrze,dlatego że były umieszczone w popielnicy razem z prochami.Po spaleniu ciała na stosie,prochy,,popiół,,zostały zgarnięte do urny ,oraz włożone narzędzia,popiół zabespiecza przed wilgocią.Niedaleko może znajdować się rytualnie zgięty miecz,oraz inne artefakty.To .ze nie wszystko było w kupie ,może świadczyć o tym ,że w trakcie budowy okopów stanowisko zostało zdewastowane.Kiedyś czytałem że w trakcie eksploracji okopów z I woj ,też natrafiono na podobne znaleziska,porostu okopy przeszły przez cmentarzysko.
Odkryłeś ciekawe i bogate stanowisko archeo,może ono być unikatowe ,-radził bym zgłosić,ale decyzja jest Twoja.
Napisano
stanowisk kultury przeworskiej jest od hektara, jednakże wypadaloby zglosic do WKZ, moze to cos wniesie dla swiata. Gdzie to jest mniej wiecej? Zapodaj foto skorup tylko je umyj delikatnie najpierw
Napisano
Tam może byc jeszcze pogięty miecz tak jak ten grot z lewej:)"
Bardzo często vel często w takich znaleziskach znajdują sie elementy broni lub lub sama broń zniszczona naumyślnie prawdopodobnie dlatego że broń była związana z włascicielem. Ginął właściciel niszczona była też broń.
Teraz przydałoby się zedytować swój wspis kolego alex.
Napisano

ciekawym - czego współcześni rekonstruktorzy technologii kowalskiej - nie odkryli, by uzyskać taką jakość/charakter szwu tulei...
http://dregowia.blogspot.com/2011_05_01_archive.html

Napisano
witam wszystkich
wczoraj udało mi się odkopać depozyt w postaci glinianego (albo coś w tym stylu) naczynia, które zawierało 2 groty (foto); coś co przypomina nożyce i 2 elementy metalowe (foto dorzucę później)
Ma ktoś pojęcie do czego mogły służyć te groty i z jakiego okresu pochodzą?

z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie