Skocz do zawartości
  • 0

Pistolet z aukcji jaki model?

kribmw

Pytanie

Napisano

Witam mam pytanie co do tego pistoletu.Na boku napis Automatic Pistol cal 6,35 Self,a pod spodem Acier Extra-Fin Garanti.Jakiej produkcji może być?Pytam z ciekawości bo widziałem taki na tutejszym targowisku ze starociami i gość uświadamiał mnie że to niemiecki pistolet.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ale Ty Luftlander podałeś linka do belgijskiego :)
Prawda jest taka, że wystarczy w necie wpisać aby browning" i pokaże się wiele prawie identycznych pistolecików zasilanych tym samym nabojem (nabój 25 colta to tyle samo co 6,35 browninga).
Popularne były jeszcze francuskie uniqe (o ile dobrze piszę).
Pistolet używany był pewnie we wszystkich krajach Europy. Te małe pistolety kupowali nawet polscy oficerowie (ale zakazano ich służbowego użytku - więc były pistoletami prywatnymi).
Co do niemieckich, to akurat tam popularny był mauser wz. 1910, którego wygląd był inny.
http://world.guns.ru/handguns/hg/de/mauser-1910-14-34-e.html
Napisano
Dziękuje panowie za obszerne informacje mam jeszcze jedno pytanko na tym pistolecie były jeszcze bicia PV a obok spustu WL.Co oznaczają takie bicia to jakieś odbiory czy coś w tym stylu?
Napisano
Luftlander źle odczytałem Twój wpis, bo myślałem, że chciałeś wrzucić link do hiszpańskiego. Ten, który podałeś był rzeczywiście pierwowzorem pozostałych.
A co do podobieństwa, to o ile wiem colt wykupił prawa do korzystania z wynalazków Browninga na terenie USA.
Zapomniałem jeszcze o pistolecie walther model 9, o którym mogła być mowa na targowisku. On był nieco mniejszy od browninga.
Co do bić, to trzeba byłoby sprawdzić dokładnie jak to wyglądało w kraju produkcji. Na pistoletach umieszcza się symbole odbiorów technicznych (np. prób ciśnieniowych) rodzaj amunicji itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie