gudek82 Napisano 24 Lipiec 2013 Autor Napisano 24 Lipiec 2013 WitamNa pchlim targu dojrzałem taką łyżkę, z monogramem WP, moje pytanie jest takie, czy jest to łyża np. Kantynowa, z Kasyna, czy jest to tylko zbieżność np. nazwiska właściciela. Z tyłu producent Fraget, znak BM - biały metal, i napis Plater
gudek82 Napisano 24 Lipiec 2013 Autor Napisano 24 Lipiec 2013 WitamNa pchlim targu dojrzałem taką łyżkę, z monogramem WP, moje pytanie jest takie, czy jest to łyża np. Kantynowa, z Kasyna, czy jest to tylko zbieżność np. nazwiska właściciela. Z tyłu producent Fraget, znak BM - biały metal, i napis Plater
viator01 Napisano 24 Lipiec 2013 Napisano 24 Lipiec 2013 Wyroby tak oznaczane były wytwarzane od 1915 roku do wojny. Nie bardzo widzę jaki jest wyróżnik w środku. Kupowane były przez różne ministerstwa, sanatoria, wojsko, restauracje i stołówki (do tych ostatnich zwłaszcza z opracowanego przez firmę stopu ielnik"). Z taką czcionką się spotykałem na wyrobach należących do niektórych jednostek, ale dobrze byłoby gdyby ktoś to potwierdził, bo na sztućcach nie spotkałem - ale miałem w rękach te mniej eleganckie :)
Pader Napisano 24 Lipiec 2013 Napisano 24 Lipiec 2013 To raczej prywatny monogram, mam 42 pp i tak też jest grawerowany, z lazretu orzełkiem i SAN
Pytanie
gudek82
Witam
Na pchlim targu dojrzałem taką łyżkę, z monogramem WP, moje pytanie jest takie, czy jest to łyża np. Kantynowa, z Kasyna, czy jest to tylko zbieżność np. nazwiska właściciela. Z tyłu producent Fraget, znak BM - biały metal, i napis Plater
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.