Skocz do zawartości
  • 0

Łyżka WP

gudek82

Pytanie

Napisano

Witam
Na pchlim targu dojrzałem taką łyżkę, z monogramem WP, moje pytanie jest takie, czy jest to łyża np. Kantynowa, z Kasyna, czy jest to tylko zbieżność np. nazwiska właściciela. Z tyłu producent Fraget, znak BM - biały metal, i napis Plater

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Na pchlim targu dojrzałem taką łyżkę, z monogramem WP, moje pytanie jest takie, czy jest to łyża np. Kantynowa, z Kasyna, czy jest to tylko zbieżność np. nazwiska właściciela. Z tyłu producent Fraget, znak BM - biały metal, i napis Plater

Napisano
Wyroby tak oznaczane były wytwarzane od 1915 roku do wojny. Nie bardzo widzę jaki jest wyróżnik w środku. Kupowane były przez różne ministerstwa, sanatoria, wojsko, restauracje i stołówki (do tych ostatnich zwłaszcza z opracowanego przez firmę stopu ielnik"). Z taką czcionką się spotykałem na wyrobach należących do niektórych jednostek, ale dobrze byłoby gdyby ktoś to potwierdził, bo na sztućcach nie spotkałem - ale miałem w rękach te mniej eleganckie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie