zyziu Napisano 22 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2013 jak w temacie. Może to ktoś potwierdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziu Napisano 22 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2013 Umundurowanie[edytuj]Umundurowanie żołnierzy pułku składało się z granatowej kurtki i białych lub granatowych (fizylierzy) spodni. Grenadierzy nosili czapy z brązowego futra, najczęściej niedźwiedziego, zwane bermycami oraz pąsowe wyłogi, kołnierze i naramienniki. Fizylierzy mieli karmazynowe wyłogi i kołnierze, oraz żółte naramienniki. Kompanie woltyżerskie zielone naramienniki, żółte kołnierze i amarantowe wyłogi. Oprócz grenadierów żołnierze nosili granatowo-czarne rogatywki z daszkiem i umieszczoną na przodzie blachą z trąbką (woltyżerowie), w którą wpisana była cyfra pułkowa". Fizylierzy zamiast trąbki nosili znak orła wojskowego na tarczy amazonek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziu Napisano 22 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2013 http://pl.wikipedia.org/wiki/15_Pu%C5%82k_Piechoty_Ksi%C4%99stwa_Warszawskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziu Napisano 22 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 22 Lipiec 2013 jest to srebrna nakładka guzika o średnicy ok 15 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 23 Lipiec 2013 Share Napisano 23 Lipiec 2013 Nie jest to guzik Księstwa Warszawskiego. W księstwie nie było w zwyczaju aby kompanie woltyżerskie miały inne guziki niż cały pułk. Gdyby nie brak labrów to powiedziałbym, że to przednia część guzika oficerskiego francuskiego 15 pułku piechoty lekkiej(15ème Régiment d'Infanterie Légère) ale tego nie powiem bo nie mam pod ręką literatury. Wklejam fotkę zwykłego guzika lekkiej piechoty z labrami. Pogrzebie jeszcze i się odezwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziu Napisano 23 Lipiec 2013 Autor Share Napisano 23 Lipiec 2013 dzięki Osyjan czekam na dalsze wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korabkow Napisano 24 Lipiec 2013 Share Napisano 24 Lipiec 2013 Mam podobny guzik z nakładką srebrną z numerem 27 trochę mniejszej średnicy ok. 13 mm,sądzę,że jest to guzik od kamizelki, być może wyższego rangą oficera.Widziałem podobne srebrne guziczki przy kamizelce munduru pułkownika w Muzeum Armii w Paryżu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 25 Lipiec 2013 Share Napisano 25 Lipiec 2013 Korabkow a możesz wstawić fotkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korabkow Napisano 27 Lipiec 2013 Share Napisano 27 Lipiec 2013 Spróbuję,może mi się uda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 28 Lipiec 2013 Share Napisano 28 Lipiec 2013 Super :) trzymam kciuki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 29 Lipiec 2013 Share Napisano 29 Lipiec 2013 Po sprawdzeniu źródeł mogę tylko potwierdzić identyfikachę Korabkowa. Były tego rodzaju guziki bez labrów. Gratuluje znaleziska! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korabkow Napisano 29 Lipiec 2013 Share Napisano 29 Lipiec 2013 mój guzik 27 ze srebrną nakładką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korabkow Napisano 29 Lipiec 2013 Share Napisano 29 Lipiec 2013 To rewers są jakieś nieczytelne napisy.Mam podejrzenia,że nakładka została nałożona na inny guzik.Ponieważ ten jak i inne guziki zostały przeze mnie kupione.Natomiast wszystkie pochodzą z jednego miejsca w mieście,które przez rok było oblegane przez Prusaków i Rosjan.Nie było zdobyte,poddało się wskutek braku amunicji i przede wszystkim żywności no i chorób /tyfusu/,które spowodowały śmierć ponad 10 tysięcy żołnierzy.Rzeczy zmarłych i mundury wyrzucano poza mury i to jest miejsce znaleziska.Mam ponad 80 guzików w tym duże ciekawostki,do tego inne artefakty napoleońskie ale z innych miejsc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 29 Lipiec 2013 Share Napisano 29 Lipiec 2013 Fantastyczna sprawa! I to jest właśnie tak z guzikami, że myślisz, że już cię nic nie zaskoczy a tutaj proszę kolejna niespodzianka. Trudno mi się wypowiedzieć na temat tego guzika tutaj musiałby obejrzeć go pod lupą. Tył ma faktycznie nie z pocz. XIX w. ale czy jest kombinowany, łączony z innym? Tego nie wiem. Praktyka mówi, że raczej tego nie robiono a rozum, że wszystko się zdarzyć może ;)Może to być również guzik późniejszy bo podobnego wzoru guziki stosowano przez XIX w. Jednym słowem - zagadka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korabkow Napisano 30 Lipiec 2013 Share Napisano 30 Lipiec 2013 Ten guzik na pewno jest z I cesarstwa w tym miejscu tylko z tego okresu wychodziły.Natomiast podejrzewam,że sprzedający go spreparował, bo znalazł tylko nakładkę z tego co wiem to był jedyny przypadek znalezienia srebrnej nakładki.Po tej nakładce srebrnej kolegi z tego wątku i mojej podejrzewam,że spodnia część takiego guzika była z bardzo cienkiej i nietrwałej blaszki i łatwo uległa rozkładowi i dlatego się nie zachowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 30 Lipiec 2013 Share Napisano 30 Lipiec 2013 To co piszesz tłumaczyłoby niecodzienny wygląd guzika. Szczerze mówiąc to narobiłeś mi apetytu na zobaczenie reszty Twojej kolekcji :)Czy miasto, o którym piszesz broniące się rok przed zdobyciem to Gdańsk? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Korabkow Napisano 31 Lipiec 2013 Share Napisano 31 Lipiec 2013 Co do miasta to zgadłeś.Jak kupowałem te guziki to były w myśl powiedzenia guzik warte" i była to frajda ,ale później ceny zaczęły szybować do góry,więc dałem sobie spokój.Jeżeli można przez to forum przesłać prywatną wiadomość to proszę o kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 31 Lipiec 2013 Share Napisano 31 Lipiec 2013 Wysłałem Ci wiadomość, sprawdź maila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziu Napisano 2 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 2 Sierpień 2013 Witam kolegów. Widzę że w czasie mojego urlopu dyskusja się rozwinęła. Wielkie dzięki Panom za identyfikację guziczka (idę szukać reszty ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osyjan Napisano 3 Sierpień 2013 Share Napisano 3 Sierpień 2013 zyziu daj znać jak coś wygrzebiesz ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 1 Wrzesień 2015 Share Napisano 1 Wrzesień 2015 dorzucę coś do wątku... sreberko z 13, ale chyba nie pechowe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 1 Wrzesień 2015 Share Napisano 1 Wrzesień 2015 @ Korabkow Po tej nakładce srebrnej kolegi z tego wątku i mojej podejrzewam,że spodnia część takiego guzika była z bardzo cienkiej i nietrwałej blaszki i łatwo uległa rozkładowi i dlatego się nie zachowała."lub tak jak na zdjęciu... i nie jest to hand made kogoś pomysłowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 1 Wrzesień 2015 Share Napisano 1 Wrzesień 2015 takie występowały i wychodzi na to, że drewniane wypełnienie nie zachowało się - to jedna z opcji.zrzut pochodzi ze strony:http://frederic.berjaud.free.fr/1eleger.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.