Skocz do zawartości
  • 0

Bardzo stare naczynie z miedzi?

KlemenS

Pytanie

Napisano

Witam

Czy przedmiot ze zdjecia, moze byc jakims dawnym naczyniem na ... cos?

Po grubej warstwie calego widocznego syfu, oraz samych wzorow na nim, wyglada mi na tak stare, jakby mialo byc z okresu conajmniej sredniowiecznia, ale to jedynie moje niesmiale domysly:)

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzwonek ma to do siebie, ze od ktorejs ze stron musi byc pusty dla efektu, a tu bylo jakies tam dno" - to nie prawda , patrz JANCZAR"
a datowanie jest bardzo proste koniec XIX- pierwsza połowa XX, później weszły blachy głębokotłoczone.

PZDR
Napisano
No właśnie niezbyt dobrze pamiętam konstrukcję tego dzwonka, bo za mały byłem. Zapamiętałem, bo przy mnie inny klient chciał go odkupić. Dlatego trudno mi teraz powiedzieć, czy to nie była podstawa.
Co do teorii z naczyniem, to trudno byłoby ją chyba obronić, bo gdzie byłoby jego dno? Jeśli ta płaska część, to po co w niej ten centralny otwór?
Napisano
Dzwonek, lampka ... moze cos wiecej? Jakis szkic/datowanie?

Pokladalem w tym przedmiocie duze nadzieje, ze nowa miejscowka okaze sie stara i ciekawa, wiec chcialbym albo potwierdzic albo urwac ten trop :)
Napisano
Wydaje mi się, że w latach 80-tych u znajomego fotografa stał podobny dzwonek tzw. hotelowy, który miał mieć przedwojenny rodowód. Niestety pewności nie mam.
Napisano

Witam

Czy przedmiot ze zdjecia, moze byc jakims dawnym naczyniem na ... cos?

Po grubej warstwie calego widocznego syfu, oraz samych wzorow na nim, wyglada mi na tak stare, jakby mialo byc z okresu conajmniej sredniowiecznia, ale to jedynie moje niesmiale domysly:)

Napisano
viator05 alez Ty musisz miec pamiec slonia, ze wspominasz takie szczegoly ze 30 lat :D
Ze niby cos takiego? http://racer67.vot.pl/bnm23.JPG

Dzwonek ma to do siebie, ze od ktorejs ze stron musi byc pusty dla efektu, a tu bylo jakies tam dno.

No nic trudno, nie znajde chyba potwierdzenia mojej niesmialej teorii:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie