Skocz do zawartości
  • 0

hełm niemiecki

jarpol98

Pytanie

Napisano
Mój tata u rodziny znalazł trzy hełmy. Są już stare, zardzewiałe i bez fasunku. W każdym są po dwie dziury z każdej strony i jedna z tyłu jak w niemieckim hełmie z roku 1942, ale nie jesteśmy pewni na 100%. Prosiłbym o pokierowanie moim aparatem, czego zrobić zdjęcia żeby było łatwiej. A nie wiecie może, czy jest jakiś sposób żeby zrobić taki fasunek na własną rękę?

Z góry dziękuję

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a co do fasunku to nie warto się samemu bawić za dużo roboty.lepiej kupić kopię lub jakiś oryginał słabszy w dobrej cenie i poskładać go do kupy jeżeli to ma jakiś sens ponieważ fasunek wyjdzie ci drożej niż wartość hełmu:-)ja bym zakonserwował i zostawił gojak jest,ale ja to ja;-)
Napisano
Żeby poprawnie zidentyfikować czy to M-35 czy m-40 to przydałaby się fotka od wewnątrz.

Jeśli M-35 to wywietrzniki są osobnymi elementami montowanymi w dzwonie, jeśli M-40 to są tłoczone już bezpośrednio w dzwonie. Mi on bardziej wygląda na M-40.
Napisano
Mój tata u rodziny znalazł trzy hełmy. Są już stare, zardzewiałe i bez fasunku. W każdym są po dwie dziury z każdej strony i jedna z tyłu jak w niemieckim hełmie z roku 1942, ale nie jesteśmy pewni na 100%. Prosiłbym o pokierowanie moim aparatem, czego zrobić zdjęcia żeby było łatwiej. A nie wiecie może, czy jest jakiś sposób żeby zrobić taki fasunek na własną rękę?

Z góry dziękuję

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie