Gość Napisano 21 Marzec 2004 Napisano 21 Marzec 2004 Witam. Co myślicie o odnawianiu fantów? Są ładniejsze, ale czy tak nie niszczy się historii? Mam nadzieję, że zapoczątkuję ciekawą dyskusję.pozdrawiam
pomsee Napisano 21 Marzec 2004 Napisano 21 Marzec 2004 Jestem zdecydowanie za pod warunkiem poszanowania tak zwanej substancji historycznej" czyli nie wprowadzania nieodwracalnych naruszajacych elementy zachowanego zabytku. Konserwujac - odnawiajac przywracamy fantom nowe zycie i zabezpieczamy przed zniszczeniem na nastepnych wiele lat.
Gość Napisano 21 Marzec 2004 Napisano 21 Marzec 2004 Zgadzam sie można odnawiać militaria ale nie bez przesady mój kolega chciał np doprowadzić do idealnego stanu bagnety z lekkej powierzchownej rdzy papierem ściernym zrobił więcej złego niż dobrego. Można oczywiście czyścić, odnawiać rzecz ale robiąc to bardzo ostrożnie i umiejętnie.Niektóre rzeczy uważam że powinno sie pozostawiać takie jakie są np. hełmy z otworami po kulach. Sam mam taki dzwon niemieckiego wz 42 z oryg. farbą (około 80 %) i kalką z orłem ale ma 1 cm otwór po kuli tuż nad rantem. Jest to jednak pamiątka tamtych dni, i powinna być taka jaka jest !!!!
pomsee Napisano 21 Marzec 2004 Napisano 21 Marzec 2004 Oczywiscie taki otwór w helmie to przeciez dowod bojowego uzycia helmu i tragicznego losu wlasciciela .
Cyrograf15 Napisano 21 Marzec 2004 Napisano 21 Marzec 2004 Odnawić, nieodnawiać, czyścić, nieczyścić to prywatna sprawa właściciela przedmiotu. Co się komu podoba w zależności od upodobań, wiedzy i możliwości.Wojtek
iglanadon Napisano 21 Marzec 2004 Napisano 21 Marzec 2004 jak to mówią konserwatorzy primum non nocere"
pomsee Napisano 22 Marzec 2004 Napisano 22 Marzec 2004 Czyli jak to moia ludzie prosci: Przede wszystkim nie szkodzić". :)
yasioo Napisano 22 Marzec 2004 Napisano 22 Marzec 2004 ja jestem za tym ,aby nigdy nie odnawiać np. militariów bo widać ząb czasu, a w to najważniejsze!!ale przedmioty użytkowe np.meble,zegary zawsze odnawiam takimi metodami jakimi posługiwali się twórcy. yasiooxx@wp.pl
Frozzer Napisano 22 Marzec 2004 Napisano 22 Marzec 2004 tez sadze, nie odnawiac, lecz zapobiec dalszek korozji, oczyscic i zabezpieczyc
Monsun Napisano 22 Marzec 2004 Napisano 22 Marzec 2004 Witam,ja także jestem za odnawianiem, gdyż cenię sobie estetykę, jednakże moim zdaniem nie wszystko powinno się odnawiać. Hełm zardzewiały trzeba jak najbardziej odrdzewić, nadać mu oryginalny kolor i w miarę możliwości kalkomanie oraz wsad. Natomiast jeśli hełm jest w oryginalnym kolorze i posiada tylko dziurę po pocisku, to powinno się go jak najbardziej zostawić w stanie nie naruszonym. To samo tyczy się puszek po maskach gazowych i innych przedmiotów o większym rozmiarze. W moim mniemaniu nie ciekawie wyglądają półki zastawione rdzewiejącym żelastwem, w końcu sami mówimy o ratowaniu ich przed korozją. Znalezione, zardzewiałe odznaczenia wystarczy tylko oczyścić i już wyglądają dobrze. Porcelana jeśli jest przybrudzona przez otarcia może być czszczona w kwasku cytrynowym, żeby nadać jej lepszy wygląd ...PozdrMarcin
Szefo Napisano 22 Marzec 2004 Napisano 22 Marzec 2004 też jestem za odnawianiem ale tylko w celu ochrony przed korozją i żeby mi się wszędzie rdza nie poniewierała, nie wprowadzam modyfikacji, ewentualnie jeszcze maluję, zależy jaki to przedmiotpozdrSzefo
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.