bjar_1 Napisano 24 Czerwiec 2013 Autor Napisano 24 Czerwiec 2013 Proszę o pomoc - ja słabo w tym siedzę...
Tomasz70 Napisano 25 Czerwiec 2013 Napisano 25 Czerwiec 2013 Krój, tkanina, kolor, guziki wskazują na produkcję amerykańską. Wyglądem zbliżona do pierwszowojennej koszuli US Army Olive Drab (OD) Flannel shirt (wprowadzonej w 1912). Są jednak różnice, zwłaszcza brak dwóch kieszeni na piersiach.Jeśli nie ma żadnych sygnatur to skłaniałbym się ku teorii, że to produkcja amerykańska dla Armii Czerownej w ramach Lend-Lease. Szyte w Stanach gimnastiorki były lepiej wykonane i lepszej jakości niż oryginalne radzieckie, ale też powinny mieć kieszonki.
bjar_1 Napisano 25 Czerwiec 2013 Autor Napisano 25 Czerwiec 2013 Hm. Brak jakichkolwiek pieczęci itp...
bjar_1 Napisano 24 Czerwiec 2013 Autor Napisano 24 Czerwiec 2013 Proszę o pomoc - ja słabo w tym siedzę...
Tomasz70 Napisano 8 Grudzień 2013 Napisano 8 Grudzień 2013 Ten sam typ co wyzej - brytyjska model z 1944 r.
Tomasz70 Napisano 25 Czerwiec 2013 Napisano 25 Czerwiec 2013 Myślę, że zagadka jest rozwiązana. Wszystko wskazuje, że to brytyjska koszula Other ranks flannel shirt" wprowadzona w końcu 1944 r. jako element umundurowania wyjściowego (battledress z rozpiętym kołnierzem i koszulą z krawatem). Koszula różniła się od wcześniejszej, standardowej zintegrowanym kołnierzem (poprzedni model, powszechnie używany przez cały okres wojny nie miał kołnierzyka lub kołnierz był dopinany).Powojenny Pattern 1949 miał już kieszenie na piersi i był rozpinany na całej długości (mimo listwy wymodelowanej tak, jak we wcześniejszym wzorze, rozpinanym do połowy). Wszystko wskazuje, że koszula ze zdjęcia jest wojenna, przywieziona przez dipisa lub zdemobilizowanego żołnierza PSZ, albo pochodzi faktycznie z zasobów UNRR-y.Wątpliwość budzi jeszcze kolor - czy to szarozielony? Jeśli tak, to podobne barwy miała włoska drugowojenna M33 szaro-zielona koszula bawełniana. Ale różniła się trochę w szczegółach. Jeśli jednak ten kolor to brązowa musztarda, to zdecydowanie rytyjczyk".
snajper-s1 Napisano 24 Czerwiec 2013 Napisano 24 Czerwiec 2013 Na razie w stajlu gimnastiorki m35. Jakieś pieczęcie wewnątrz?
bjar_1 Napisano 25 Czerwiec 2013 Autor Napisano 25 Czerwiec 2013 Tak myślę, że ona nie dokończona jest - zero kieszeni, guziki na rękawach nigdy szyte nie były... Może coś z dostaw UNRRA?
bjar_1 Napisano 25 Czerwiec 2013 Autor Napisano 25 Czerwiec 2013 Tamte zdjęcia przekłamują kolor - tu jest lepiej. Wielkkie dzięki za identyfikację. W miejscu znalezienia były jeszcze amerykańskie opinacze i trochę papierów faktycznie po dipisach.
snajper-s1 Napisano 24 Czerwiec 2013 Napisano 24 Czerwiec 2013 Coś w stylu, nie wygląda mi na ruski oryg epokowy
bjar_1 Napisano 7 Grudzień 2013 Autor Napisano 7 Grudzień 2013 jak wyżej - też pewnie jakiś brytol...
bjar_1 Napisano 6 Grudzień 2013 Autor Napisano 6 Grudzień 2013 Przy dokładniejszym przeczesaniu miejscówki wyskoczyła jeszcze jedna koszula podobnego typu - jutro zapodam foty...
Pytanie
bjar_1
Proszę o pomoc - ja słabo w tym siedzę...
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.