Skocz do zawartości
  • 0

Stare nietypowe narzędzie

maadin

Pytanie

Napisano
Witam, pomoże ktoś w identyfikacji tego przedmiotu? Przypomina łuszczarkę do kukurydzy, ale to chyba nie to. Pozdrawiam

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
to nie może być do lnu ponieważ zwróć uwagę na budowę tego wałka a tego do lnu,tutaj mamy porcelanowy wałek z małymi wypustkami a na tym do lnu długie kolce do wyczesywania jak grzebieniem.
Napisano
Witam, pomoże ktoś w identyfikacji tego przedmiotu? Przypomina łuszczarkę do kukurydzy, ale to chyba nie to. Pozdrawiam
Napisano
Bo to urządzenie służyło do międlenia(usuwania twardej łodygi z włókien)a nie czesania tychże.Widziałem podobne urządezenie w działaniu kilkadziesiąt lat temu,Wyrabiano z wyrwanego i ususzonego lnu lub konopii pakuły.Może to być także wyposażenie zakładu powroźniczego.
Napisano
z jakiego materjalu wykonany jest ten (walec)bo troche odstaje od reszty tak jak by ktos przerobil i wykozystal stare uzadzenie do wspolczesnych potrzeb.
Napisano
może to byś stara tarka do warzyw tzn.pomiędzy to drewienko,a ten porcelanowy wałek wkładasz warzywo i kręcisz jednocześnie dociskając ręką drewienko,lub też może to być do łuskania kukurydzy z kolb,a zasada działania wiadomo ta sama.

Ps.faktura wałka identyczna jak w starej tarce do warzyw z tąd to skojarzenie.
Napisano
Jak szeroki jest ten porcelanowy walek??
Moze jakies ustrojstwo zwiazane z garbarstwem,do czyszczenia,naciagania pasow skory...
Przelozenie kol zebatych pokazuje,ze walek krecil sie dosyc szybko,klocek dociskal cos do niego,docisk regolowala reczna dzwignia...
Napisano
No właśnie po tym jak napisałem moją propozycję doczytałem, że ten walec roboczy jest z porcelany w dodatku tylko jeden :) mój błąd. Kolega powyżej słusznie zauważył również iż walec ten będzie kręcił się ze znaczną prędkością. Więc skoro walec z zębami w formie tarki wykonany jest z porcelany 9ceramiki ogólnie) to myślę, że maszynka to służyła do celów wytwarzania czegoś co miało być czyste lub/i do przetwarzania materiału który mógł wchodzić w reakcję z metalem i np. psuć smak :) lub ewentualnie powodować korozję i zmianę zabarwienia produktu co było niedopuszczalne? To będzie jakaś maszyna do ucierania czegoś... szukałem w necie ale niestety nic podobnego nie znalazłem.

Zdrów!
Napisano
Jeszcze jedno na mysl mi przyszlo:mianowicie do polowy XXw w zakladach,warsztatach uzywano jednej maszyny napedowej a n.p. obrabiarki napedzane byly pasami transmisyjnymi,czesto skorzanymi,moze toto sluzylo do czyszczenia,ipodrapania" takich pasow,aby sie nie slizgaly???
i dlatego walek porcelanowy a nie metalowy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie