Skocz do zawartości

Piła ma 600 a nie 500 lat?!

grzeb

Rekomendowane odpowiedzi

Sensacyjny wykład podczas Nocy Muzeów. Śmiałą hipotezę wysunął archeolog Jarosław Rola: pierwsi pilanie zginęli w tragicznych okolicznościach; we wrześniu 1413 roku wymordowali ich Krzyżacy. Czy historię miasta powinniśmy przesunąć zatem o 100 lat wstecz?

- Trzymałem wyniki badań w tajemnicy, żeby nie było przecieków. Mówiłem tylko, że podczas Nocy Muzeów chcę coś ważnego ogłosić... - przyznaje dr Jarosław Rola z Muzeum Okręgowego w Pile.

Badania doktora Roli dotyczą znaleziska dokonanego latem ubiegłego roku, podczas prac ziemnych przy przebudowanie centrum Piły, w okolicy 11 Listopada. Modernizując wodociąg, znaleziono cmentarzysko, które datowano na XIV/XV wiek. Szkielety poddano skrupulatnym badaniom, a ich sensacyjny wynik ogłoszono podczas sobotniego wykładu.

Układ ciał, które często zastygły w dziwnych pozach; ich niedbałe złożenie do grobów, wykopanych w pośpiechu, wskazuje, że ofiary nie zmarły w sposób naturalny i że nie zdążono pochować ich zgodnie z rytuałem.

- To każe myśleć, że ludzi ci zginęli w tragicznych okolicznościach, w tym samym momencie i w tym samym czasie zostali pochowani – tłumaczy dr Rola. - Dodatkowo zastanawiający jest wiek i płeć zmarłych: jest tylko jeden młody mężczyzna, a reszta to osoby po 50. roku życia, bądź dzieci. To każe myśleć, że mężczyzn w sile wieku w osadzie nie było. Wymordowani zostali najsłabsi, którzy nie zdążyli uciec...

Na podstawie badań radiowęglanowych wiadomo, że makabryczne zdarzenie miało miejsce między 1390 a 1420 rokiem. Kto mógł dopuścić się rzezi, która jak zakłada archeolog, połączona była ze spaleniem osady? Zdaniem Roli byli to Krzyżacy, którzy pod wodzą Ulricha von Jungingena wielokrotnie najeżdżali w tym czasie tereny Krajny, Nakła i Bydgoszczy. Problem polega na tym, że w dokumentach Zakonu wymieniane są miejscowości, które posiadały prawa miejskie. Piła ich wówczas nie miała, ale była już duża osadą przedmiejską, więc mogła stanowić cel ataku.

- W 1413 roku ruszyła wielka rejza krzyżacka na Kujawy i Krajnę – tłumaczył podczas wykładu Rola.- Wiadomo, że w dniu jej rozpoczęcia, w środę o świcie, 28 września 1413 roku spalone zostały Łobżenica i Wałdowo. Można przypuszczać, że szły więcej niż dwie kolumny. Trzecia kolumna ruszyła bardziej na Zachód i prawdopodobnie cofając się, niszczyła kolejne miejscowości od Piły. Jeśli tak było, to... Piła spalon

http://www.naglos.com.pl/artykuly/13-historia/37-pila-ma-600-a-nie-500-lat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie