Skocz do zawartości
  • 0

Produkcja tytoniu II RP/ PRL - pudełko Wawel

GeneralRemek

Pytanie

Napisano
Pytanie pośrednio wiąże się z identyfikowaniem przedmiotów, więc wrzucam temat tu.

Posiadam pudełko papierosów Wawel", co do którego zastanawiam się jak je wydatować. Przed wojną o takiej marce nie słyszałem, zaś pudełko to ma symbol Polskiego Monopolu Tytoniowego (istniejącego do 1953). Moje pytanie brzmi:

Czy Polski Monopol Tytoniowy Wytwórnia - Łódź" to zakład przed- czy powojenny? Taki napis nadrukowany jest z boku pudełka. Czy marka papierosów Wawel" istniała przed wojną?

Pozdrawiam

Dodam, że mam także inne Wawele" już z późniejszego PRL-u, już z innym symbolem niż PWT (produkcja Radom).

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziękuję za zainteresowanie kolego, czytałem ten wątek. Czyli Twoim zdaniem jest szanalsa na przedwojenność tego pudełka? Ostateczna odpowiedź kryje się w pytaniu, czy papierosy marki Wawel istniały przed wojną.
Napisano
Rozporządzenie Ministra Skarbu z dnia 26 stycznia 1923 r.
o zmianie cennika detalicznej sprzedaży wyrobów tytoniowych oraz o ściągnięciu dodatkowej opłaty monopolowej od zapasów tychże wyrobów. wymienia nie papierosy a cygara Wawel. Treść tutaj http://dokumenty.rcl.gov.pl/D1923012007901.pdf
Napisano
Co w Gdańsku w 1930 roku palono i żuto

Cygara: Pro patria, El Aliento, Książę Józef Poniatowski, Hawanna, Belweder Excelsiores, Brytanika Kopernik, Wawel, Oryginal Trabuko, Kuba, La Pintura Imperiales, Portoriko, Mieszane Zagraniczne, Cigarilos, Garcia."

http://historia.trojmiasto.pl/Odkryte-dokumenty-z-1930-roku-pokazuja-co-palili-i-zuli-gdanszczanie-n39915.html
Napisano
Pytanie pośrednio wiąże się z identyfikowaniem przedmiotów, więc wrzucam temat tu.

Posiadam pudełko papierosów Wawel", co do którego zastanawiam się jak je wydatować. Przed wojną o takiej marce nie słyszałem, zaś pudełko to ma symbol Polskiego Monopolu Tytoniowego (istniejącego do 1953). Moje pytanie brzmi:

Czy Polski Monopol Tytoniowy Wytwórnia - Łódź" to zakład przed- czy powojenny? Taki napis nadrukowany jest z boku pudełka. Czy marka papierosów Wawel" istniała przed wojną?

Pozdrawiam

Dodam, że mam także inne Wawele" już z późniejszego PRL-u, już z innym symbolem niż PWT (produkcja Radom).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie