Skocz do zawartości

Tygrysy z Das Reich"

Irke

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://maszoperia.org/ksiazki/346-tygrysy-z-das-reich-historia-2-dywizji-pancernej-ss-das-reich-9788363709266.html
Napisano
łoooooooooo rety !!!!! Dopatrywanie się w tym drugiego, trzeciego itd dna przez Woytasa powaliło mnie... dlatego zgodnie z propozycją Kolegi Duńczyka z entuzjazmem (a jakże) poklęczę na grochu ;_))))
Napisano
Taaaa...

Lenistwo- bo nawet nie obrobiłeś" tematu, że nie wspomnę o lekturze
amieszczania reklam stron internetowych, serwisów lub sklepów."
http://www.odkrywca.pl/uwaga-zanim-dodasz-post-na-forum-przeczytaj-to-,227091.html#227091

Dysfunkcja- bo nawet jeśli czytałeś Regulamin, to niezbyt dokładnie...
Napisano
Irke- tematów o nowościach wydawniczych czy filmowych jest full i tatanka...
Tyle, że nie jest to zazwyczaj suchy śnurek do sklepu internetowego lecz coś więcej...
Więcej, co oznacza również wątek zgodny z Regulaminem..

EOT
  • 2 months later...
Napisano
Ok. W czasie urlopu miałem czas by na spokojnie przeczytać książkę.

Tak jak historię jednostki można podzielić ją na trzy części tj walki na wschodzie, walki w Normandii i walki w 1945.

Moim zdaniem najsłabasza jest część pierwsza. Jak dla mnie zbyt ogólnikowa. Druga czyli Normandiia to klasyczna jatka. Natomiast najbardziej pasjonujący jest opis końcowego okresu wojny od obrony wzgórz seelowski po wędrujący kocioł Halbe". Okraszone wieloma wspomnieniami czołgistów czyta się znakomicie, zwłaszcza że wtedy jeździli na Królewskich Tygrysach. Rekonstruktorzy mogą odkryć pewne smaczki", które przydadzą się przy okazji inscenziacji z tego okresu.

Jak zwykle wielkie wrażenie budzi skuteczność załóg tygrysów, ale najbardziej godna podziwu jest logistyka i praca kompanii remontowych i zaopatrzeniowych zapewniających cały czas amunicje, paliwo oraz naprawy w niesamowicie trudnych warunkach wojennych.

Cały czas miałem w pamięci znakomitą pozycję Michael Wittmann najskuteczniejszy dowódca czołgu...", która to była właściwie monografią jednostki 101 batalonu czołgów cieżkich, później 501 b.cz. To opracowanie wg mnie jest znacznie dokładniejsze i bardziej bogate w szczegóły (a tego po latach szukam) niż przeczytane Tygrysy w akcji".

Niemniej uważam Tygrysy w akcji" za warte polecenia wszystkim, którzy interesują się tematem. Nie powinni się rozczarować.

P.S mam nadzieję, że teraz mod nie będzie się drażnił" ze mną :-)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie