Skocz do zawartości
  • 0

Pierścionek obrączka złota średniowiecze?

kowal19924

Pytanie

Napisano

Wykonany z jednego kawałka złotej blaszki, na łączeniu brakuje elementu, niestety po czyszczeniu mechanicznym, 9 kulek- tylko w jednej wypełnienie (reszta chyba wypadła).
Proszę o ustalenie wieku i jakieś informacje.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tło kulek uległo zmianie po zmniejszeniu obrazu. Na oryginalnych zdjęciach i w rzeczywistości jest takiego samego koloru jak krawędzie. wszystko wina kompresji obrazu.
Wydaje mi się że jest to złoto jakiejś słabej jakości bo gdyby było pozłacane to raczej ukazała by się miedź po czyszczeniu.
Napisano
Nie jestem jubilerem ale wygląda mi to na pozłacaną miedź - ma spore wżery i kolor tła dla kulek" czysto miedziany. Może ma jakąś próbę/sygnaturkę wewnątrz?
Napisano
Na 3 zdjęciu wyraźnie widać ślady po mocowaniu np krzyżyka. Miałem kiedyś podobny sygnet - różaniec (nie pamiętam ile miał kulek", krzyż mógł robić za 10 kulkę").
Napisano
Najpierw to ustalmy jaki to jest metal. Jeżeli była by to miedz lub mosiądz to na powierzchni pojawiła by sie patyna lub widoczne slady korozji. Gdyby kolega miał fotki przed oczyszczeniem wiele by to wyjasniło. Złoto mimo długotrwałego przebywania w ziemi nie koroduje, a na widocznym przedmiocie widać ciemne plamy więc można założyć że przedmiot był pozłacany.
Napisano

Wykonany z jednego kawałka złotej blaszki, na łączeniu brakuje elementu, niestety po czyszczeniu mechanicznym, 9 kulek- tylko w jednej wypełnienie (reszta chyba wypadła).
Proszę o ustalenie wieku i jakieś informacje.

Napisano
Miałem na myśli to, że po rozłączeniu go na łączeniu i wyprostowaniu wyglądałby jak jeden kawałek blaszki. Przepraszam za słownictwo ale nie znam się na biżuterii

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie