Skocz do zawartości

3. Rzesza w kolorze > Oderfront > zdjęcia

K.Abt.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 9 months later...
  • 10 months later...
Napisano
... jest to rozjazd dróg w Osinowie (100 km na południe od Szczecina). Barwalde to Mieszkowice, Siekierki 10, Cedynia 7 km. Te zabudowania w tle to fabryka (podobno papiernia) istnieją do dziś, w tym miejscu jest teraz przygraniczne targowisko. Pozostałe fotki krajobrazami pasują do tamtych okolic."

Co do krzyżówki - to jest cytat z mejla, który dostałem onegdaj od niejakiego Wojtka (przy okazji pozdrowienia).
Napisano
dzięki, wzajemnie pozdrawiam. Niestety nie mogę dołączyć zdjęcia które zrobiłem dokładnie w tym samym miejscu tylko 60 lat później ale udało mi się odnaleźć inne bardzo podobne. To wojenne zostało zrobione z miejsca gdzie obecnie stoi ta niebieska (nie będę robił reklamy) stacja paliw. http://www.wandern-in-brandenburg.de/02/05/04.html
Napisano

A to Ty łobuzie! :D dzięki za foto. Szkoda, że się nie zdekonspirowałeś wcześniej lub się nie przypominałeś - wysyłałbym Ci fragmenty z Twoich rejonów, a tak, większość gdzieś się już pozapominała..

Lecz jednak - ACHTUNG! - oto wyzwanie z podobnego cyklu... >>

Napisano

Plus kolejny obrazek - Welcome in Germany - którego zagadkę udało mi się już trochę rozwiązać. Na zbliżeniu widać dużą podpowiedź...

Napisano

... pod bilbordem powitalnym* jest drogowskaz Szenlanke 16 km". Szenlanke czyli Trzcianka - http://nona.net/features/map/placedetail.830526/Trzcianka/ - leżąca przy granicy Polski (Wielkopolski) i Niemiec. Taka odległość (i ta graniczniość" informacji) wskazywałaby, że to ujęcie ruscy zrobili w...

* dla nieznających rus: Oto one - przeklęte Niemcy" :)

Napisano

...w Czarnkowie, mapa mówi co prawda o 18 km, ale innego wariantu o podobnym dystansie tam raczej nie ma.

Jeśli ta chałupka w (domniemanym) Czarnkowie dziś jeszcze stoi - to byłoby dopiero zdjęcie!

Napisano
tak to mnie Centrala zakonspirowała pod tym kryptonimem. Jeśli tylko będziesz miał coś z mojego rejonu (PomZach) to dawaj, z wdzięcznością przyjmę. A co do tych drogowskazów w scenerii zimowej to stawiam na rejon Człopy.
Napisano

Witam, to zdjęcie z drogowskazem na Berlin - 200km (110 do Kostrzynia). To mogłoby być zrobione gdzieś na przedmieściach Stargardu Szczecińskiego (?) Obok - nieudolnie wykonany dowód tej tezy... ;))
Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie