pekepeke Napisano 31 Maj 2013 Autor Napisano 31 Maj 2013 Mam bardzo wielką prośbę,znalazłem dokument w języku rosyjskim ,składa się on z 4 dużych kartek 75x59 pisane piórem,na samym końcu jest coś napisane,no i są dwa podpisy w tym jeden pięknie podpisany.Za pomoc ślicznie dziękuję.
jpd44 Napisano 7 Grudzień 2013 Napisano 7 Grudzień 2013 no to może jednak kolega pekepeke zapoda ten dokument ? to przetłumaczę szczegółowo. Pozdrawiam
steell Napisano 1 Czerwiec 2013 Napisano 1 Czerwiec 2013 Zaczyna się Burgmajster goroda ......" czyli Burmistrz miasta
pekepeke Napisano 4 Czerwiec 2013 Autor Napisano 4 Czerwiec 2013 byłbym bardzo wdzięczny,odezwę się Pozdrawiam
PeterN Napisano 17 Październik 2013 Napisano 17 Październik 2013 Niestety cisza w temacie.Może ktoś inny pomoże, władający w miarę biegle rosyjskim, prosimy...
jpd44 Napisano 3 Czerwiec 2013 Napisano 3 Czerwiec 2013 Witam...jeżeli koledze zależy to przetłumaczę całość ale dopiero po 22 VI bo tymczasem wriemieni nie chwatajet"
pekepeke Napisano 1 Czerwiec 2013 Autor Napisano 1 Czerwiec 2013 Pierwsze zdjęcie do pierwszej kartki
pekepeke Napisano 1 Czerwiec 2013 Autor Napisano 1 Czerwiec 2013 Pierwsze zdjęcie do drugiej kartki .
pekepeke Napisano 1 Czerwiec 2013 Autor Napisano 1 Czerwiec 2013 Pierwsze zdjęcie do trzeciej kartki.
steell Napisano 17 Październik 2013 Napisano 17 Październik 2013 Postaram się troszeczkę pomócFotka z 2013-06-01 13:00:00rubryka 1 - numer kolejnyrubryka 2 - numer ze spisu rodzin lub księgi dopisanych do wezwanych i stawienia sięrubryka 3 - nazwisko, imię i tzw otczestwo /imię ojca/rubryka 4 - rok, miesiąc i dzień urodzenia
steell Napisano 17 Październik 2013 Napisano 17 Październik 2013 rubryka 5 - data ukazana w rejestrze wezwańrubryka 6 - data z zaświadczenia spisowegorubryka 7 - stan cywilny wezwanego, prawo do ulgi zgodnie z 45 artykułem ustawyrubryka 8 - /teraz będą podpunkty/1/ wyznanie i język jakim się posługuje2/ nieżonaty wdowiec lub żonaty, bezdzietny, lub ma dzieci, wymienić imiona3/ do jakiej kategorii z wykształcenia przypisany, miesiąc i rok i numer świadectwa potwierdzającego wykształcenie oraz kto je wydał.4/ jeśli wezwany nie posiada świadectwa to znajomość czytania i pisania.5/ praca, rzemiosło umiejętności wezwanego.
steell Napisano 17 Październik 2013 Napisano 17 Październik 2013 A nagłówek tego dokumentu to Spisane wiadomości ...." niestety urwana dalsza część.
PeterN Napisano 13 Lipiec 2013 Napisano 13 Lipiec 2013 Witajcie Panowie.Czy ruszyło się coś w temacie tłumaczenia powyższego tekstu?Nie będę ukrywał, że jestem tym bardzo zainteresowany, jak by nie było, to moje rejony :)
michal0601 Napisano 1 Czerwiec 2013 Napisano 1 Czerwiec 2013 Witam. Część pierwsza dokumentu. Z tego co przejrzałem to całość jest o poborowych.Notatka o decyzji stawienia się na komisję wojskową (obowiązek wojskowy).informacja o osobach które zmarły po sporządzeniu spisu poborowych oraz o ochotnikach do wojska.Czy poborowy ma prawo do odroczenia – na jakiej podstawie? O zwolnieniu z obowiązku wojskowego.Poborowy: wiek, ocena lekarzy, kwalifikacja (zdolny/ nie zdolny)Decyzja o odroczeniu, skierowanie na leczenie lub na przetestowanie. Informacja o osobach poborowych znajdujących się w areszcie.Jeśli złożono odwołanie na decyzję o przyjęciu – na jakiej podstawie?"
pekepeke Napisano 31 Maj 2013 Autor Napisano 31 Maj 2013 Mam bardzo wielką prośbę,znalazłem dokument w języku rosyjskim ,składa się on z 4 dużych kartek 75x59 pisane piórem,na samym końcu jest coś napisane,no i są dwa podpisy w tym jeden pięknie podpisany.Za pomoc ślicznie dziękuję.
Pytanie
pekepeke
Mam bardzo wielką prośbę,znalazłem dokument w języku rosyjskim ,składa się on z 4 dużych kartek 75x59 pisane piórem,na samym końcu jest coś napisane,no i są dwa podpisy w tym jeden pięknie podpisany.Za pomoc ślicznie dziękuję.
38 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.