Skocz do zawartości
  • 0

Dokument Carski

pekepeke

Pytanie

Napisano

Mam bardzo wielką prośbę,znalazłem dokument w języku rosyjskim ,składa się on z 4 dużych kartek 75x59 pisane piórem,na samym końcu jest coś napisane,no i są dwa podpisy w tym jeden pięknie podpisany.Za pomoc ślicznie dziękuję.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam...jeżeli koledze zależy to przetłumaczę całość ale dopiero po 22 VI bo tymczasem wriemieni nie chwatajet"
Napisano
Postaram się troszeczkę pomóc
Fotka z 2013-06-01 13:00:00

rubryka 1 - numer kolejny
rubryka 2 - numer ze spisu rodzin lub księgi dopisanych do wezwanych i stawienia się
rubryka 3 - nazwisko, imię i tzw otczestwo /imię ojca/
rubryka 4 - rok, miesiąc i dzień urodzenia
Napisano
rubryka 5 - data ukazana w rejestrze wezwań
rubryka 6 - data z zaświadczenia spisowego
rubryka 7 - stan cywilny wezwanego, prawo do ulgi zgodnie z 45 artykułem ustawy
rubryka 8 - /teraz będą podpunkty/
1/ wyznanie i język jakim się posługuje
2/ nieżonaty wdowiec lub żonaty, bezdzietny, lub ma dzieci, wymienić imiona
3/ do jakiej kategorii z wykształcenia przypisany, miesiąc i rok i numer świadectwa potwierdzającego wykształcenie oraz kto je wydał.
4/ jeśli wezwany nie posiada świadectwa to znajomość czytania i pisania.
5/ praca, rzemiosło umiejętności wezwanego.
Napisano
Witajcie Panowie.
Czy ruszyło się coś w temacie tłumaczenia powyższego tekstu?
Nie będę ukrywał, że jestem tym bardzo zainteresowany, jak by nie było, to moje rejony :)
Napisano
Witam. Część pierwsza dokumentu. Z tego co przejrzałem to całość jest o poborowych.

Notatka o decyzji stawienia się na komisję wojskową (obowiązek wojskowy).
informacja o osobach które zmarły po sporządzeniu spisu poborowych oraz o ochotnikach do wojska.
Czy poborowy ma prawo do odroczenia – na jakiej podstawie? O zwolnieniu z obowiązku wojskowego.
Poborowy: wiek, ocena lekarzy, kwalifikacja (zdolny/ nie zdolny)
Decyzja o odroczeniu, skierowanie na leczenie lub na przetestowanie. Informacja o osobach poborowych znajdujących się w areszcie.
Jeśli złożono odwołanie na decyzję o przyjęciu – na jakiej podstawie?"
Napisano

Mam bardzo wielką prośbę,znalazłem dokument w języku rosyjskim ,składa się on z 4 dużych kartek 75x59 pisane piórem,na samym końcu jest coś napisane,no i są dwa podpisy w tym jeden pięknie podpisany.Za pomoc ślicznie dziękuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie