Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka wojskowa lub religijna okres I wojny

pni

Pytanie

Napisano

Stary temat z mojej szuflady. Odznaka prawdopodobnie religijna choć na początku myślałem, że wojskowa. Sposób wykonania sugeruje przełom XIX i XX w. Na początku myślałem, że może carska pułkówka ale raczej nie. Proszę o pomoc w identyfikacji.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To co udało mi się zrobić z tego zdjęcia. Jak będzie potrzeba dodam leprze wieczorem.

Napisano

Stary temat z mojej szuflady. Odznaka prawdopodobnie religijna choć na początku myślałem, że wojskowa. Sposób wykonania sugeruje przełom XIX i XX w. Na początku myślałem, że może carska pułkówka ale raczej nie. Proszę o pomoc w identyfikacji.

Napisano
popracuj troche nad balansem bieli/zdjęcie prześwietlone/ lub przepisz dokładnie cały napis moze wtedy da sie cos ustalić :}
Napisano
po strzępach napisów, które jestem w stanie odczytać i po poszukiwaniach w sieci, sporo wyników przekierowuje mnie w kierunku symboli masońskich ...
Napisano
Było to już, ale wówczas miałem zrobione słabe zdjęcie, a dodatkowo nic konkretnego nie dało się ustalić.

Z tego powodu ponawiam prośbę z nowymi leprzymi zdjęciami.

Poziom identyfikacji co do drobiazgów od tamtego czasu wzrósł na forum. Także liczę, że może jakaś tęga głowa mi podpowie co to było.
Napisano
rozumiem ...

jednakże można było stary wątek odkopać i dodać nowe fotki - byłoby wszystko w kupie" a nie rozmydlone w dwóch tematach ...
Napisano
Prawda, powinienem tak zrobić ale stało się... Przyczyną jest to, że w tamtym okresie byłem aktywny na różnych forach i już nie pamiętałem, że na tym prosiłem o id. Także ponawiam swą prośbę do znawców XIX i XX w. i naszych wschodnich lub południowo-wschodnich sąsiadów czy spotkali się z taką odznaką. Lub są w stanie przetłumaczyć napis na odznace.
Pozdrawiam serdecznie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie