Skocz do zawartości
  • 0

Koło od wozu taborowego, armaty?

Mruk

Pytanie

Napisano

Witam

Na początku, chciałbym przeprosić za jakość zdjęć, ale niestety padł mi aparat, a w tej chwili nie mam nic lepszego niż aparat w przedpotopowej komórce, odwrócilem kolory bo trochę lepiej widac;) szerokość 6cm, średnica ok 90-92cm wraz z obręczą, liczba szprych 12, jutro postaram się wysłać lepsze foto, chłop zarzekał się, że z 39.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czerwona kropka to nit, zielone kreski to łączenie deseczek, ogółem koło wygląda na dosyć stare, i nie maszynowo robione(jak to się spotyka czasem po odpustach;) nielakierowane, w jednym miejscu na piaście widać jakby 30 albo 38 ale to chyba tylko złudzenie, ogółem bez oznaczeń

Pozdrawiam

Napisano

Zelazniaki to zwykłe chłopskie wozy,koła miały bodajże od 7 do 10 szprych,które były grubsze od kół biedek,bryczek czy taczanek. to na moim zdjęciu jest prawdopodobnie od biedki telefonicznej(100cm średnicy),szprychy są smukłe i nie dźwigały większego ciężaru.Ze starych zdjęć ciężko coś rozkminić, gdyż w 1939 roku WP rekwirowało nawet cywilne wozy. Taka jest moja teoria.Kup pokost lniany i je zabezpiecz,jeśli nie Tobie to na pewno komuś się przyda.pozdrawiam.

Napisano
Pokost najlepiej aplikować na ciepło - tylko trzeba uważać, żeby się nie zapalił :)
A na koło w takim stanie chyba się łatwo amator trafi.
To jest raczej typowe koło od wozu drewnianego (czasem nazywanego drabiniastym). Miały one koła przednie o średnicy 70-80 cm, a tylne - 90-100 cm.
Jego konstrukcja wskazuje, że przenosiło duże obciążenia.
Napisano

o taboru wz.19 na pewno nie jest, szperałem w instrukcji taborowej i były dwa rozmiary kół, 80 z przodu i 110cm z tyłu, niemiecki M95 też nie jest bo on miał koła o średnicy 120cm, jakby miał ktoś dane techniczne polskich wozów taborowych byłbym wdzięczny:) i lepsze fotki jak obiecałem:)

Napisano

jak widać inne łączenie szprych jak w polskim wozie, w naszym przy szprysze były po 2 nity

Napisano

może da się określić jaki okres, państwo no i czy wojskowe czy cywilne choć takie koła dużo się od siebie nie różnią nie to co teraz 16 17" do wozów" i paleta wzorów i kolorów;) chciałbym po prostu wiedzieć czy było warto je tachać bo sporo waży;)

Napisano
Na każdej wsi są setki"?jest sporo kół od tzw.żelazniaków".Tych 12- o szprychowych kół nie jest już tak wiele.Kolego Mruk, podaj jeszcze średnicę całego koła jak możesz.Pozdrawiam.Nino

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie