Skocz do zawartości
  • 0

Niemiecka puszka na maskę gazową II w.ś.

sickboy

Pytanie

Napisano
Witam. Mam pytanie... Czy spotkał się kiedyś ktoś z długą puszką na maskę, malowaną w 3 kolory - piaskowy, zielony i brązowy? Posiadam taką i chciałbym rozwiązać zagadkę czy to dzieło jakiegoś niedoszłego rekonstruktora czy oryginał. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje czy niemcy malowali w ten sposób swoje puszki, bo w necie nie widziałem ani jednego egzemplarza, była chyba tylko wzmianka ze po 43 mogły się takie zdarzać...

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jakie jednostki? Liniowe... Wraz z biegiem lat wojny żołnierze sami wykształcali coraz to nowsze sposoby dodatkowego domaskowania siebie. Stąd wszelkie siatki, druty, kamuflaże itd... także im późniejszy okres wojny, typ większe wariacje i pomysły.
Napisano
Witam. Mam pytanie... Czy spotkał się kiedyś ktoś z długą puszką na maskę, malowaną w 3 kolory - piaskowy, zielony i brązowy? Posiadam taką i chciałbym rozwiązać zagadkę czy to dzieło jakiegoś niedoszłego rekonstruktora czy oryginał. Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje czy niemcy malowali w ten sposób swoje puszki, bo w necie nie widziałem ani jednego egzemplarza, była chyba tylko wzmianka ze po 43 mogły się takie zdarzać...
Napisano
Jak najbardziej żołnierze malowali swój ekwipunek w 1-,2- i 3-kolorowe barwy kamuflażowe. Tutaj przykład kolegi z naszego forum:
https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum19/2_copy278.jpg

Wrzuc fotke i sie pochwal ;)
Napisano
http://users.skynet.be/vonweyersberg/Fieldgear/camo_gasmaskcanister2.jpg
Tu jeszcze ładny przykład 3-kolorowej
Napisano
Dzięki wam wielkie:) To się uradowałem że trafiła mi się pucha z takim kamuflażem:D Nie ma niestety sensu wstawiać fotki, pucha jest po przejściach, pozostały tylko plamo smugi bo dokładniejszym przyjrzeniu się... zdjęcie ich nie pokaże:/ i widać że jest to własnoręczna robota czyli pewnie okamuflował" ją sobie jakiś żołnierz :)
Napisano
jakieś konkretne jednostki maskowały swoje puszki? teoretyzuje sobie tylko... bo raczej w wehrmachcie nie byłoby to potrzebne do feldgrau...?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie