Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk

GTR34

Pytanie

Napisano

Witam mam pytanie od czego jest ten pocisk, jaki okres i czy on jest rozbrojony czy nie?. Jak narazie pocisk zostal na polu ale jesli jest juz rozbrojony to chcial bym go zabrac do domu i wyczyscic (fajne trofeum) :) Waga pocisku to ok.6kg w srodku do polowy pocisku jest pusta dziura, czybek jak widac jest sciety ale ja na militariach sie nie znam i nie mam pewnosci i jest z zapalnikiem.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po pierwsze, to bez wymiarów ciężko powiedzieć w jakich typach armat był używany ten pocisk. 8,8 cm Pzgr bez czepców, zapalnika i m.w. będzie ważyć jednak więcej niż 6 kg, chociaż pomiar wykonany przez znalazcę mógł być a oko".

Po drugie, nakładki na głowicę pocisku przeciwpancernego nie nazywają się płaszczami tylko czepcami. Owszem, jeden z nich to czepiec balistyczny (oznaczony cyfrą 1 na rysunku), a drugi ochronny (2). Czepiec ochronny nie miał jednak nadawać opływowych kształtów, bo do tego służy czepiec balistyczny. Zabezpieczał on natomiast głowicę pocisku przed rozbiciem przy uderzeniu w pancerz, a ponadto sprzyjał zmniejszeniu liczby odbić pocisków od pancerza, z tego powodu czasami bywa nazywany nakładką przeciwrykoszetową.

Ponadto amunicję przeciwpancerną stosuję się głównie w armatach przeciwpancernych (Pak) i czołgowych (KwK), rzadziej polowych, ale już niekoniecznie armatach przeciwlotniczych, choć tutaj 8,8 cm Flak 18 i pochodne stanowiły wyjątek, bo z raku laku" nagminnie stosowano je w charakterze broni przeciwpancernej (vide Afryka Północna).
Napisano
Racja Voucur pomieszały mi się trochę te czepce (zastanawiałem się, że coś tu chyba nie gra) Co do armat plot. to się będę się sprzeczał bo rozmawiamy o 8,8 cm a nie o ogólnej amunicji przeciwpancernej, jak wiadomo Flak 18 były praktycznie częściej stosowane jako działa przeciwpancerne niż przecilotnicze. Ale dzięki za poprawkę:)
Napisano
moim zdaniem to może być Pzgr. 39 tu masz wątek ze zdjęciami, możesz sobie porównać" - spójrz na fot. nr 2 tego pocisku (na początku tematu), a potem porównaj to z przekrojem 7,5 cm Pzgr. 39 zamieszczonym przez visa we wklejonym przez Ciebie wątku i porównaj. Nie może to być 7,5 cm Pzgr. 39, powinieneś sam się domyślić dlaczego :)

Według mnie pozostają 2 typy pocisków ppanc, ale poczekam na nowe zdjęcia.
Napisano
Tylko ktoś pożyczył" pierścień wiodący ;)

Vis, masz może przekrój tego typu pocisku oznaczonego jako БР-350Б? Bo zasadniczo rosyjska instrukcja niby podaje ten typ jako posiadający tę wąską komorę pod m.w. i zapalnik MD-6 lub MD-8. Z kolei to ze zdjęcia ma szeroką komorę i stosowano zapalnik MD-5 w redukcji, tak jak w БР-350A (który ma jednak całkiem inną głowicę). Ciekaw jestem, czy istnieje jakieś oficjalne nazewnictwo tego trzeciego typu, czy to po prostu kolejna odmiana" БР-350Б.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 23:06 11-05-2013
Napisano
Flak 18 i pochodne były armatami przeciwlotniczymi i bzdurą jest twierdzenie,że były częściej stosowane jako przeciwpancerne.Zresztą zdecydowana większość tych armat służyła w bateriach systemu obrony przeciwlotniczej niemiec,gdzie aż do wkroczenia aliantów jednymi czołgami do których można było strzelać,były tylko własne...
Napisano

Witam mam pytanie od czego jest ten pocisk, jaki okres i czy on jest rozbrojony czy nie?. Jak narazie pocisk zostal na polu ale jesli jest juz rozbrojony to chcial bym go zabrac do domu i wyczyscic (fajne trofeum) :) Waga pocisku to ok.6kg w srodku do polowy pocisku jest pusta dziura, czybek jak widac jest sciety ale ja na militariach sie nie znam i nie mam pewnosci i jest z zapalnikiem.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie