Skocz do zawartości
  • 0

Pocisk

GTR34

Pytanie

Napisano

Witam mam pytanie od czego jest ten pocisk, jaki okres i czy on jest rozbrojony czy nie?. Jak narazie pocisk zostal na polu ale jesli jest juz rozbrojony to chcial bym go zabrac do domu i wyczyscic (fajne trofeum) :) Waga pocisku to ok.6kg w srodku do polowy pocisku jest pusta dziura, czybek jak widac jest sciety ale ja na militariach sie nie znam i nie mam pewnosci i jest z zapalnikiem.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzieki za informacje a czy moze ktos powiedziec co to za pocisk, od czego?. Jeszcze raz dzieki.

Pozdrawiam.
Napisano
Modeli rozwojowych armaty Flak18 było kilka,np:36,37,37/41,41 i w związku z tym Twoja teoria prawdopodobieństwa strzelenia z 18" kuleje niczym twa wiedza.Usłyszałeś gdzieś,coś w temacie i bez głębszego wnikania w temat forsujesz,a raczej powielasz stereotypowe pierniczenie.

Armat tego typu w linii tak naprawdę zawsze brakowało i nie były częstym widokiem.Ich mit wyrósł na podobnej zasadzie,na jakiej w każdym niemieckim czołgu widziano ygrysa"
Napisano
Tu nawet nie wiadomo, czy to aby na pewno 8,8 cm Pzgr, a co dopiero mówić, z jakiej armaty został wystrzelony... Póki szczęśliwy znalazca tego fanta nie pomierzy i nie oczyści z grubej warstwy rdzy, to możemy sobie gdybać. Ja na razie nawet tak na 100% nie mogę się dopatrzeć drugiego pierścienia wiodącego, choć wydaje mi się, że jest. A łopaty też bywają bardzo różnej wielkości...
Napisano
@ Jest bezpieczny .
,Pasztet' został wyjęty.

Jak możesz tak napisać gościowi skoro sam napisał, że w srodku DO POLOWY pocisku jest pusta dziura" ? A co drugą połową ? Może przecież zawierać głębiej resztę TNT, co się wg tego co czytałem nie rzadko zdarza ! Nie znam się na artylerce IIwś ale nie sądzę, żeby wnętrze tego pocisku zajmowało oryginalnie tylko połowę wysokości. Pozatym najważniejsze to pomóc znalazcy to zidentyfikować i ukazać rys. techniczny z przekrojem wzdłużnym, co by mógł sam dobrze osądzić realia, a nie pisać nic nie wnoszące banały i nie pewne stwierdzenia.
Napisano
Panowie spokojnie :) w srodku widac tylko metal zadnego ''pasztetu'' i tu sie pojawia pytanie czy moze miec jakas druga przegrode z czyms czy to tylko metal. dziekuje za zainteresowanie. Pozdrawiam i czekam na kolejne info :)
Napisano
@Skorupka pusta
Zróbmy może tak, wsadzę Ci tą skorupę do majtek bez uprzedniego oglądania jej w środku, włożę do niej lont detonujący i odpalę. Odważysz się ? skoro jest pusta ...

P.S. Nie trzeba być specem od MW ściśle konkretnego okresu by mieć ogólne pojęcie budowy i zasad działania.
Napisano

ralf, daj spokój ... pitolisz głupoty nie wiedząc o co chodzi, do czego z resztą sam się przyznałeś.

Oczywiście że skorupa może zawierać śladowe ilości MW ale kolega pyta czy to bezpieczne, a ze zdjęć wynika że jest. Jeśli coś tam zostało to mówiłbym ty raczej o legalności a nie o bezpieczeństwie. Także przestań panikować...

Napisano
ralf78 nie napinaj się ok ? Bo nie zdrowo naprawdę jak lubisz zabawy dziwne to nie moja sprawa....
skorupka jak jest metal nie ma ladunku to jest to poprostu dno pocisku, możesz brać :) jakby był materiał to było by go widać zresztą bez zapalnika to i tak by raczej nic nie urwało...
Napisano
Aaa, dopiero teraz zajarzyłem że otwór (zapał) jest w dnie, a nie na czubku pocisku, bo jakby było odwrotnie (a ta właśnie zrozumiałem) to przyznasz, że wyglądało by to niepokojąco.
Porównuję ten rys. tech., jaki wstawiłeś i nie mogę się przekonać, że to 100% przekrój tego samego pocisku.
Napisano
Rzeczywiście jest to 76,2mm bez pierścienia

W linku na dole to o czym pisze Voucur, wprawdzie nie przekrój ale i tak wiadomo o co chodzi
http://trizna.ru/forum/viewtopic.php?f=33&t=27278
Napisano
Gdyby niebył pusty rozbrojony napewno bym tak niepisal jak napisałem . Jedyne zagrożenie stanowi gdy spadnie GTR34 na noge :)

Coś jeszcze chcesz dodać może

ralf78 ??
Napisano
@ Coś jeszcze chcesz dodać może ralf78 ??
Tak, że bije się w pierś bo na opak zrozumiałem fotkę z otworem i co za tym idzie wysunąłem nie trafione pretensje. Prosiłbym też na drugi raz jeśli to możliwe o zidentyfikowanie takiego pocisku, o co z resztą poprosił na wstępie autor tematu - wówczas nie było by nieporozumień..
To by było na tyle.
Napisano

Jakby od początku było widać te rowki zaznaczone na zdjęciu, to nie byłoby całej tej czczej gadaniny o 8,8 cm Flak 18 i podobnych bzdurach. :)

Nota bene owe rowki nie są wykonane bez sensu. Chodziło o to, by pocisk przy uderzeniu w pancerz, jeśli już ma pęknąć, to żeby pękł właśnie w okolicy tych rowków, dzieląc się na głowicę i resztę korpusu, zasadniczy korpus miał wniknąć w pancerz. Miało to zabezpieczać przed rozłamaniem komory z materiałem wybuchowym, zanim pocisk ów pancerz przebije. Czy się to faktycznie sprawdzało, nie wiem, natomiast faktycznie zdarza się znajdować głowice odłamane na wysokości rowków (które najwyraźniej rykoszetowały). Tak sobie Rosjanie wymyślili, w przeciwieństwie do Niemców stosujących czepce ochronne.

Napisano
Dziekuje bardzo Wszystkim za zainteresowanie i pomoc.Kolejna bardzo pozyteczna lekcja historii :)

Pozdrawiam.
Napisano
To jest pocisk przeciw pancerny, składał się się on z korpusu i 2 płaszczy (balistyczny i ochronny). Te pociski stosowane były w między innymi w Pz.kpfw. VI, Flak 36, flak 18.

Ładnie wyczyść ten sprzęcik:)

Pozdrawiam Kamil.
Napisano
Kurczę szukałem nawet zdjęć Flak'a 18 na stanowisku przeciwpancernym a widziałem takie niejednokrotnie. Bardzo często widziałem take zdjęci i nie dam sobie wmówić, że to nie możliwe.
Bardzo proszę nie oceniać mojej wiedzy tak pochopnie ani mnie nie obrażać, bo nie na tym to polega.
Kolega Voucur ma rację bez sensu takie gdybanie gdy niema wymiarów.
Napisano
Witam szanowne grono na chwile obecna posiadam tylko wymiary dl.22cm srednica 7,5cm. Jutro postaram sie go oczyscic i wstawic fotki po czyszczeniu. Dziekuje za zainteresowanie. Pozdrawiam.
Napisano
75mm, moim zdaniem to może być Pzgr.39 tu masz wątek ze zdjęciami, możesz sobie porównać:)

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=700185

Ale poczekajmy na oczyszczenie.

ps. Nawet jak się okaże, że to ten, to i tak wstaw zdjęcia... tak z ciekawości...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie