ktos451 Napisano 7 Maj 2013 Autor Share Napisano 7 Maj 2013 Witam, ostatnio naszedł mnie taki problem z terminologią, kiedy usłyszałem na historii, że niemieckie wojska z czasów II Wojny Świaowej dzielą się na Wehrmacht, Luftwaffe i Kriegsmarine. Czy takie przedstawienie struktur armii niemieckiej z omawianego okresu nie jest przypadkiem błedne? W dosłownym tłumaczeniu znaczy to, że wojska niemieckie z omawianego okresu dzielą się na siły zbrojne (niem. Wehrmacht) wojska powietrzne (niem.Luftwaffe) i marynarkę wojenną (niem. Kriegsmarine). To tak jak by powiedzieć, że polskie siły zbrojne dzielą się na siły zbrojne, lotnictwo i marynarkę wojenną. I patrząc na dowództwa moja teoria jet prawdziwa, że nazewnictwo to jest błędne ponieważ mamy Oberkommando der Wehrmacht (OKW) - czyli naczelne dowództwo sił zbrojnych i podległe mu Oberkommando des Heeres (OKH) - naczelne dowództwo wojsk lądowych, Oberkommando der Luftwaffe (OKL)- czyli naczelne dowództwo wojsk powietrznych i Oberkommando der Marine (OKM) - naczelne dowództwo wojsk morskich.Ale taki błąd (jeżeli on nim jest) pojawia się niemal, że wszędzie. Często zapominamy o Heer jako wojskach lądowych a używamy określenia Wehrmacht. Nawet wśród pasjonatów tj. np. na tym forum czy na polach rekonstrukcyjnych przykładowo ktoś mówi, że rekonstruuje jednostki polowe LW a ktoś inny rekonstruuje WH (co potocznie rozumiemy jako Heer) Czyżby kłamstwo, a raczej błąd powtarzany tysiąc razy stał się prawdą? Czy jednak określenie Wehrmacht na wojska lądowe jest stuprocentową prawdą i nie ma w nim błędu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Maj 2013 Share Napisano 7 Maj 2013 Wehrmacht = Kriegsmarine + Luftwaffe + Heer. I tyle w temacie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 7 Maj 2013 Autor Share Napisano 7 Maj 2013 Czyli rozumiem mój wywód jest prawidłowy :DTylko jeszcze nie rozumiem dlaczego ten Wehrmacht" się tak utarł, używamy wielu precyzyjnych określeń, a jedno z podstawowych zastępujemy błędnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 7 Maj 2013 Share Napisano 7 Maj 2013 :)))no bo mamy:żołnierzy, marynarzy i lotników Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler58 Napisano 7 Maj 2013 Share Napisano 7 Maj 2013 Może dlatego, że wojsk lądowych jest po prostu więcej niż marynarki i lotnictwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 7 Maj 2013 Share Napisano 7 Maj 2013 Hmmm... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.