Skocz do zawartości
  • 0

Szczypce ??

uve1985

Pytanie

Napisano

Czesc
czy może wie ktoś co to za przedmiot ?
Długość 18cm średnica otworu 25mm.
Materiał to mosiądz tak jakby srebrzony lub chromowany . Brak bić , punc .

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak myślę że niejest to ( młody) fant na całości patyna .
Na tej co prawda kiepskiej focie widać różnice . Te przeblyski jasnego metalu widoczne po przetarciu woda utleniona .

Napisano
Wiesz pikami też podejrzewam że może to ten kierunek, przeznaczenie zwraca uwagę metal i szpikulec , dodam że znalezione w pobliżu kuźni polowej ostrogi , elementy uprzezy i guziki orzeł w koronie w ilości 6szt. Z jednego dołka
Napisano
Na drugim zdjęciu jest widoczna owa końcówka z zębami.
I nie służy to do elaboracji.

http://www.tvp.pl/krakow/aktualnosci/rozmaitosci/zbior-narzedzi-lekarskich-trafil-do-zbiorow-muzeum-auschwitz/2517154
Napisano
Witam moim zdaniem jest to jeden z haków chirurgicznych do ran http://www.sklepy24.pl/sklep/evi-med_com_pl/produkt/hak-do-ran-volkman/51 który pewna osoba określiła jako przedmiot do aborcji
Napisano
Hansdekawka no można by było sobie pograbic:) ale na moim wykopku niema tych grabi albo urwalo albo grabiacy oberwal na gorącym uczynku z armaty.

Ciekawe jak to można wydatowac , czy punkty opatrunkowe sanitarne były wyposażone w takie coś? gdzieś musiały takowe być rozlokowanie w czasie walk . Predzej dociera do mnie że to miało inny cel niż jakąś aborcja w szczerym polu .
Ciężko wyszukać mi info na temat wyposażenia Wojska Polskiego w narzędzia do usuwania pocisków albo odłamków z ciała rannego. Może ktoś ma dostęp lub wie jaki ekwipunek był wtedy używany ?
Napisano
Hansdekawka po co krzyczysz ?

co rusz poruszasz ten temat o edycji postów. jak dobrze poszukasz na Forum, to znajdziesz kilka wątków na temat funkcjonowania Forum jak również odpowiedzi administracji na pewne pomysły.

masz pomysły/propozycje ? pisz do Administracji a nie na Forum w wątkach, które nie są do tego przeznaczone !

i to na tyle z mojej strony.
Napisano
Wydaje mi się, że jest to narzędzie wykonane (przerobione) z haka chirurgicznego z odciętym (odłamanym) zaczepem hakowym. Rękojeść tego przedmiotu wyrażnie ukazuje sposób posługiwania się nim – posiada oczko na palec wskazujący do wspomagania siły ciągnięcia i zabezpieczenia przed wyślizgnięciem się z ręki podczas ciągnięcia. Haki chirurgiczne służą właśnie do takich czynności.
Co do wyposażenia w tego rodzaju narzędzia – ani w WP, ani w żadnej innej armii nie mogły znajdować się w punktach opatrunkowych – czyli w rękach sanitariuszy. Stanowić mogły tylko wyposażenie punktu medycznego poważniejszego szczebla obsługiwanego przez kwalifikowanych chirurgów.
W tym omawianym przypadku prawdopodobnie używano tego narzędzia do zupełnie innych celów zupełnie nie związanych z pierwotnym przeznaczeniem.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie