uve1985 Napisano 12 Kwiecień 2013 Autor Napisano 12 Kwiecień 2013 Czesc czy może wie ktoś co to za przedmiot ? Długość 18cm średnica otworu 25mm.Materiał to mosiądz tak jakby srebrzony lub chromowany . Brak bić , punc .
uve1985 Napisano 12 Kwiecień 2013 Autor Napisano 12 Kwiecień 2013 Niewiedzialem jak nazwać ten przedmiot więc ''palnołem'' szczypce :)
uve1985 Napisano 12 Kwiecień 2013 Autor Napisano 12 Kwiecień 2013 Tak myślę że niejest to ( młody) fant na całości patyna . Na tej co prawda kiepskiej focie widać różnice . Te przeblyski jasnego metalu widoczne po przetarciu woda utleniona .
uve1985 Napisano 12 Kwiecień 2013 Autor Napisano 12 Kwiecień 2013 Wiesz pikami też podejrzewam że może to ten kierunek, przeznaczenie zwraca uwagę metal i szpikulec , dodam że znalezione w pobliżu kuźni polowej ostrogi , elementy uprzezy i guziki orzeł w koronie w ilości 6szt. Z jednego dołka
Hansdekawka Napisano 12 Kwiecień 2013 Napisano 12 Kwiecień 2013 Moim skromnym zdaniem jest to ułamany przyrząd do wykonywania aborcji, na końcu miał takie pazurki" do wyskrobywania kawałków płodu.
uve1985 Napisano 12 Kwiecień 2013 Autor Napisano 12 Kwiecień 2013 Łojoj :) aborcij ?? Może elaboracij ? Znalezione w okolicy Ryk LBN.
Hansdekawka Napisano 12 Kwiecień 2013 Napisano 12 Kwiecień 2013 Na drugim zdjęciu jest widoczna owa końcówka z zębami.I nie służy to do elaboracji.http://www.tvp.pl/krakow/aktualnosci/rozmaitosci/zbior-narzedzi-lekarskich-trafil-do-zbiorow-muzeum-auschwitz/2517154
zyziu Napisano 12 Kwiecień 2013 Napisano 12 Kwiecień 2013 szczerze to samo przyszło mi do głowy co Hansowi . Gdzieś mi to świta, może film o aborcji oglądany w szkole
Hansdekawka Napisano 12 Kwiecień 2013 Napisano 12 Kwiecień 2013 Na pierwszym zdjęciu też to widać, i jeszcze dwie z haczykami.
Hansdekawka Napisano 12 Kwiecień 2013 Napisano 12 Kwiecień 2013 ZNÓW BRAK MOŻLIWOŚCI EDYCJI POSTA KŁANIASIĘ NIESTETY.Kiedyś widziałem przypadkiem taki komplet,zrobił on na mnie ogromnie przerażające wrażenie.
Miras134 Napisano 12 Kwiecień 2013 Napisano 12 Kwiecień 2013 Witam moim zdaniem jest to jeden z haków chirurgicznych do ran http://www.sklepy24.pl/sklep/evi-med_com_pl/produkt/hak-do-ran-volkman/51 który pewna osoba określiła jako przedmiot do aborcji
Hansdekawka Napisano 12 Kwiecień 2013 Napisano 12 Kwiecień 2013 Widocznie fant ma więcej zastosowań,droga pewna osobo.Można byłoby tym nawet pograbić ziemię w doniczce aby kwiatek ładniej rósł.
uve1985 Napisano 13 Kwiecień 2013 Autor Napisano 13 Kwiecień 2013 Hansdekawka no można by było sobie pograbic:) ale na moim wykopku niema tych grabi albo urwalo albo grabiacy oberwal na gorącym uczynku z armaty. Ciekawe jak to można wydatowac , czy punkty opatrunkowe sanitarne były wyposażone w takie coś? gdzieś musiały takowe być rozlokowanie w czasie walk . Predzej dociera do mnie że to miało inny cel niż jakąś aborcja w szczerym polu . Ciężko wyszukać mi info na temat wyposażenia Wojska Polskiego w narzędzia do usuwania pocisków albo odłamków z ciała rannego. Może ktoś ma dostęp lub wie jaki ekwipunek był wtedy używany ?
tyfus Napisano 13 Kwiecień 2013 Napisano 13 Kwiecień 2013 Hansdekawka po co krzyczysz ?co rusz poruszasz ten temat o edycji postów. jak dobrze poszukasz na Forum, to znajdziesz kilka wątków na temat funkcjonowania Forum jak również odpowiedzi administracji na pewne pomysły.masz pomysły/propozycje ? pisz do Administracji a nie na Forum w wątkach, które nie są do tego przeznaczone !i to na tyle z mojej strony.
kopijnik2 Napisano 13 Kwiecień 2013 Napisano 13 Kwiecień 2013 wpiszcie na allegro hasło kocher- z armii jest tego trochę
uve1985 Napisano 15 Kwiecień 2013 Autor Napisano 15 Kwiecień 2013 Dzięki panowie za poświęcenie czasu na identyfikację. Pozdrawiam.
lupo55 Napisano 13 Kwiecień 2013 Napisano 13 Kwiecień 2013 Wydaje mi się, że jest to narzędzie wykonane (przerobione) z haka chirurgicznego z odciętym (odłamanym) zaczepem hakowym. Rękojeść tego przedmiotu wyrażnie ukazuje sposób posługiwania się nim – posiada oczko na palec wskazujący do wspomagania siły ciągnięcia i zabezpieczenia przed wyślizgnięciem się z ręki podczas ciągnięcia. Haki chirurgiczne służą właśnie do takich czynności.Co do wyposażenia w tego rodzaju narzędzia – ani w WP, ani w żadnej innej armii nie mogły znajdować się w punktach opatrunkowych – czyli w rękach sanitariuszy. Stanowić mogły tylko wyposażenie punktu medycznego poważniejszego szczebla obsługiwanego przez kwalifikowanych chirurgów.W tym omawianym przypadku prawdopodobnie używano tego narzędzia do zupełnie innych celów zupełnie nie związanych z pierwotnym przeznaczeniem.Pozdrawiam.
Pytanie
uve1985
Czesc
czy może wie ktoś co to za przedmiot ?
Długość 18cm średnica otworu 25mm.
Materiał to mosiądz tak jakby srebrzony lub chromowany . Brak bić , punc .
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.