kakaru Napisano 10 Kwiecień 2013 Autor Napisano 10 Kwiecień 2013 Witam Panowie i Panie, pytanie mam do posiadaczy X-terra 705, jak wiemy jest tam wmontowany pinpointer który doskonale sie sprawdza. Jednakże chęć dokupienia jakiejś nowej zabawki jest wielka;) moje pytanie brzmi. Czy jest sens dokupywać pinpiontera np. garreta lub minelaba do wykrywacza X-terra 705, czy idzie jeszcze polepszyć szybkość i komfort poszukiwań, czy poprostu nie ma sensu?? takie pytanie dla posiadaczy:) kupować czy nie zawracać sobie gitary bo jest porpostu nie potrzebny. jakies odczucia itd;) dziękuję serdecznie pozdrawiam i życzę udanych weekendowych poszukiwań bo pogoda raczej będzie ;)
alex_2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 jesli uzywales vlf do drobnicy wiesz jak czasochlonne potrafi byc szukanie drobiazgu pod cewką. W zaleznosci jak duża ja masz to klopot sie powieksza:)Na pewno pinpointer fabryczny jest wartosciowy ale np w przypadku posiadania pro pointera garretta odpada ci przemiatanie ziemia nad cewką i dłubanie, niepotrzebne brudzenie rąk ect. Zawsze to pomoc. Kup, zawsze mozesz sprzedac go praktycznie bez straty
kakaru Napisano 10 Kwiecień 2013 Autor Napisano 10 Kwiecień 2013 no własnie zapomniałem dodać że szukam drownicyu z cewka DD 18,75 khz, jakos przyzwyczailem sie do przemiatania tą cewka i nie zajmuje mi to sporo czasu:) choc czasami mozna dostać szału przy przeszukiwaniu:) widzę że są fajne garrety na allegro, troche szkoda 530 zł wydać, ale jak powiadasz że warto, to się raczej pokusze;) poczekam jeszcze może ktoś skomentuje.
alex_2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 ja przy dużej cewce nie wyobrazam sobie nawet z b dobrym pinpointem meczyc sie w glebie, nie moiwąc o tym ze czasem trzeba sprawnie i szybko szukac...:)
gustaw7609 Napisano 10 Kwiecień 2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 kakaru myślałem tak samo jak ty(po co skoro można przemiatać garścią ziemi przed cewka) do czasu gdy zobaczyłem krecika podczas pracy:)zrozumiałem że można to zrobić szybciej i łatwiej!Jak ci zależy na tańszym zakupie to masz linka z angielskiego ebay http://www.ebay.co.uk/itm/271185023877?_trksid=p5197.c0.m619ewentualnie możesz poszukać używki!!!pozdrawiam
Brzęczyszczykiewicz Napisano 10 Kwiecień 2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 Praktyczność kreta zależy od warunków w jakich się szuka. I wcale nie jet tak, że z kretem jest zawsze wygodniej, szczególnie przy wykrywaczu z dobrym namierzaniem. Na polu uprawnym na przykład, szybciej się znajduje bez kreta. Choć zawsze warto go mieć pod ręką.
kakaru Napisano 10 Kwiecień 2013 Autor Napisano 10 Kwiecień 2013 Gustaw a powiedz mi... ja nigdy nie zamawiałem przez Ebay, fakt jest 100 zł taniej, a stówa to dużo. Tylko pytanie czy podczas zakupu nie płaci się żadnego cła ?? i czy później nie ma problemów z gwarancją i wysyłaniem za granice w ramach reklamacji? bo to też jest ważne;)
gustaw7609 Napisano 10 Kwiecień 2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 na terenie EU nie płacisz cła a o gwarancje na pewno nie musisz się martwić!! chociaż musisz pamiętać że w razie reklamacji musisz pokryć koszty wysyłki! Ja swój mam 3 lata i nic mu na razie nie dolega:)tu masz linka ze sklepu z wykrywaczami - http://www.ebay.co.uk/itm/Garrett-Pro-Pointer-Metal-Detecting-Probe-with-batteries-Holster-/321013708835?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET&hash=item4abde87823 a co do wypowiedzi Brzęczyszczykiewicza o przydatności na polu uprawnym to powiem tylko tyle Nie pleć Pan bzdur!!!
Brzęczyszczykiewicz Napisano 10 Kwiecień 2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 Każdy wie swoje, i niech tak zostanie :)
sza.man Napisano 10 Kwiecień 2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 w przypadku cewki koncentrycznej kret jest zupełnie zbędny, bo fabryczny pinpoint to cud malina.Przy cewce dd namierzanie działa tak sobie i pinpointer by się przydał.Naturalnie dotyczy to tak pól, jak innych miejscowek.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 10 Kwiecień 2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 Kret nie służy do namierzania, tylko do odnajdywania. Jeśli ktoś ma taki wykrywacz, że nie jest w stanie namierzyć fanta, to ma problem.Koncentryk przymocowany do dobrego wykrywacza, daje precyzję lokalizacji z dokładnością do punktu. Dosłownie wiadomo pod która łodyżką trawy jest obiekt. O ile nie ma w pobliżu innych obiektów, oczywiście. Tyle że często nie da się wykopać punktu z ziemi. Niektórzy używają do kopania wąskich łopatek ogrodniczych - wtedy owszem. Ale istnieje większe prawdopodobieństwo uszkodzenia przedmiotu. Dlatego zwykle kopie się saperką lub szpadlem wokół celu i wyjmuje grudę. No i po wykopaniu czasami fanta trzeba odszukać w wydobytej ziemi. Jeśli jest to pole uprawne, czyli goła ziemia, wtedy sięganie po kreta to strata czasu. Bo 2-5 ruchów ręką, i mamy. Ale bywa że jest to łąka naturalna, czyli z badylami. Albo rżysko, czasami wysoko ścięte, nierówne lub nawet z dużą ilością słomy. I wtedy fant nawet wydobyty wraz z litrem ziemi, potrafi się wielokrotnie wymykać. Wtedy kret się bardzo przydaje. Podobnie przy kamienistej ziemi, gdzie kopanie w ogóle jest mordęgą.Kret będzie zawodził, gdy jest zażelaziony teren. Wykrywacz znajduje kolorki, ale kret widzi wszystko. I znacznie chętniej wskaże żelazo, które daje znacznie silniejszy sygnał. Kret ma tez małą przydatność przy ziemi zbitej w grube grudy, bo fant będzie często poza jego zasięgiem.
kris303 Napisano 10 Kwiecień 2013 Napisano 10 Kwiecień 2013 Kupuj kreta tu nie ma sie nad czym zastanawiac.Zobaczysz ile czasu zaoszczedzisz.
alex_2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 cztery glosy praktyków poszukiwan na jeden wbrew nurtowi wiec juz wiesz ze powinienes kupic:)
popek Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 jest przydatny ale nie niezbędny, przy pewnej wprawie odszukanie przedmiotu nie stanowi problemu bez oddzielnego PP, łatwo zgubić (potwierdzone). Ale już wydawanie 500pln na pin pointer uważam za szczyt głupoty .... nasz rodzimy armand za 200 to takze kpina z klientów. Zdatny i uzyteczny PP mozna zrobić z prostego wykrywacza kabli za 25pln, miałem taki uzytecznie nie róznił się od armanda i działał sprawnie ... zgubiłem w lesie :)
Brzęczyszczykiewicz Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 Takiemu od wykrywania kabli bardzo daleko do funkcjonalności kreta dla poszukiwaczy. Oczywiście nie mam na myśli przyzwoitej lub dobrej jakości kreta. A więc Garretta albo Minelaba. Tak więc jeśli podajesz alternatywę, to podaj alternatywę równorzędną, a nie jakiś bieda-chłam.Osobiście uważam, że nieporównanie bardziej warto wydać 500zł na kreta Garretta niż 700zł na ACE.
rufa Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 panowie,przez kilka lat,myślałem że wydawanie 5stów za kreta,to rozrzutność.jednak z czasem zacząłem zmieniać zdanie na ten temat.najpierw zrobiłem takie ustrojstwo z wykrywacza kabli,takiego za 29zł.oczywiście,odpowiednio go przerobiłem[inne ustawienie położenia preta ferrytowego,oraz inne położenie uzwojeń].używałem go przez jeden sezon a potem skusiłem się na garreta.róznica między tymi,sprzętami-bardzo duża,na plus dla garretta.teraz na wiosnę,kiedy ziemia ma konsystencję plynnej czekolady,nie wyobrażam sobie,szukania drobiazgu w takiej mazi,bez krecika.nareszcie mam czyste ręce[rękawice],o zaoszczędzonym czasie,nawet już nie wspomnę.
alex_2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 Napisano 11 Kwiecień 2013 tu z B sie zgodze, co nieczesto sie zdarza:)lepiej kupic pro pointera za 500 niz acze za 800. A to ze ktos odradza takowy zakup moze swiadczyc ze mu szkoda poprostu wydac 500 majac wykrywke za 800:)Prawda jest taka jak masz sprzet w miare ok nie załuj. Nie masz kasy, odłóż.Przyjemnosc i komfort hobby to podstawa
kakaru Napisano 12 Kwiecień 2013 Autor Napisano 12 Kwiecień 2013 Dzięki Panowie za solidne i treściwe komentarze. Tak więc dzisiaj zamawiam z anglii krecika;) mam nadzieje że za 2 tyg pojawi się u mnie w domu. Pozdrawiam i życzę spokojnych i owocnych poszukiwań
kris303 Napisano 12 Kwiecień 2013 Napisano 12 Kwiecień 2013 Bedziesz zadowolony, najlepiej jak beda sie wypowiadac na temat przydatnosci kreta ci, co go maja i uzywaja, bo osoby ktore uzywaja wykrywacze do kabli albo armanda to tak wlasnie beda 'psioczyc', ze jest zbedny; w sumie to sie im nie dziwie, bo uzywac takie badziewie to naprawde lepiej go nie miec. A co do ceny kreta garretta to nie jest drogi tylko w PL sa smieszne zarobki.
alex_2013 Napisano 13 Kwiecień 2013 Napisano 13 Kwiecień 2013 ja pro pointera garretta nie zamieniłbym na nic:) super zasięgi, auto amtyczne strojenie, nie trzeba za kazdym razem krecic jakimis smutnymi pokrętłami.wciskasz i szukasz.Naprawde niebo ziemia z innymi, no moze minelab i vibraprobe jeszcze sie nadają, reszta to rzeczywiscie jak kris napisał
kakaru Napisano 1 Maj 2013 Autor Napisano 1 Maj 2013 Witam;) zakupiłem tego garecika i powiem że szczerze jestem z niego zadowolony. Fakt faktem skacze się z dołka w dołek;) pozdrawiam, a dla tych którzy nie posiadają, niech lecą do sklepu bo naprawdę warto
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.