Skocz do zawartości

replika rkm wz. 28

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo wredna broń do budowy atrapy ...jeszcze nie widziałem prawidłowo zrobionej komory zamkowej w kopii tego rkm-u ...a producenci atrap ( a przynajmniej znaczaca wiekszosc), sądząc po ich wyrobach nie widzieli bronka w oryginale na żywo ;-)

O tym wlasnie mowie ;-) .......... i u mkstena jak widze zarowno w atrapie BAR-a jak i rkm-u wz 28, komora zamkowa oryginalną przypomina z daleka i po ciemku,to nie jest profil ze stali ciety z metra ( bo tak zazwyczaj wykonywane sa te atrapy ;-)) , tylko posiada ona charakterystyczne zaokraglenia ...najczesciej zrypany jest odcinek miedzy kolba a celownikiem, jest dokladnie płaski a powinien byc niemal połokragły, podobnie w okolicach gdzie jest do komory wkrecona lufa, górne krawedzie pudelka komory zamkowej nie zalamuja sie pod katem prostym tylko przechodza w formie łuków, dolna krawedz komory zamkowej tez jest zle wyprofilowana, brak przelacznika ognia i blokady umozliwiajacej demontaz zamka, dzwignia przeładowywania wraz z jej prowadnica jest nieco za nisko ( na tyle nisko ze nie zmiesci sie przelcznik ognia). Prosze robie obejrzec fotki oryginałów, rozumiem ze atrapa na prawo do uproszczen, zwiazanych z produkcja, ale bez przesady.

Wyrób nie mkstena, też są mankamenty - ale dzięki wam wiem co mam poprawić (tylko proszę mi później w samozachwyty nie wpadać!:)
Jednak myślę że jest lepsze niż te słynne wyroby z allegro bo po ciemku przypomina bronka. Waga - też porównywalna (nei pamiętam dokładnie ale koło 10kg)
Pozdr,
makul

Makul tu masz zblizenie komory zamkowej rkm-u systemu Browninga, tu jest akurat belgijski Mle 30 , ale poza wygladem przycisku blokady umozliwiajaca demontaz zamka praktycznie nie rozni sie ona od polskiego ronka",.... nawet celownik jest taki jak w rkm-ie wz 28 ( w BAR-ze był inny) ..inna spraw ze stugebna plotka głosi jakoby Belgowie sie inspirowali przy opracowywaniu FM Mle 30 zmianami wprowadzonymi w rkm-ie wz 28 w stosunku do pierwowzoru czyli BAR-a ...a jak bylo naprawde tego pewnie nie wie już nikt.

Rzuc okiem na krągosci" ;-) tej komory zamkowej ..... to nie jest kanciak jaki sie zazwyczaj widzi w atrapach tej broni, widac wyraznie gdzie sa płaszczyny a gdzie sa zaokraglenia krawedzi i to nawet dość znaczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie