Skocz do zawartości

Fundacja pamięć zawiesza działalność.

konrad0606

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Coż,kolega huk 100 ma bardzo wiele racji.Polacy wprost uwielbiają zajmować się każdym interesem-byle tylko nie własnym i własnego kraju.Moze przydałoby się dla równowagi,zeby Polacy poszukali własnych bohaterów do ekshumacji?
Napisano
A kto się tym zajmuje w Polsce?
Ostatnio znajomy chciał zainteresować kogoś prawdopodobnym miejscem pochówku polskich żołnierzy, no i skoro nawet IPN twierdzi, że nie leży to w ich gestii to z kim i o czym tu mówić...
Napisano
huk, tu nie chodzi o to że fundacja nie chce zabierać swoich. Ale o to , że tzw. polski wymiar sprawiedliwości im tego zabrania, mimo podpisania międzynarodowych porozumień. Przez jednego pseudo archeologa policjanta i prokuratora co rozdmuchał sprawę, czeka nas międzynarodowy skandal. A jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi o kasę. Kolejne polskie piekiełko. Pan archeologo-policjant chce wyciąć konkurencje, żeby ekshumacje robili tylko archeolodzy. A takich jak my amatorów, to najchętnięj pozamykał wszystkich w więzieniu. już wielu miało przez niego problemy. Facet za pieniądze podatników załatwia swoje prywatne porachunki z amatorami historii.
Napisano
Tu nie chodzi o to, komu to potrzebne, tylko o pewien aspekt humanitarny. Zmarłym należy się godny pochówek, chociaż kiedy kolejne groby znikają z terenu to może czujemy często pewien żal, że ucina się jedna z nitek historii 2WŚ.

W sprawie poległych żołnierzy WP uważam za smutne i wręcz żenujące, że państwo ani żadna instytucja nie wpadnie na stworzenie bazy poległych i zaginionych - a przecież takie dane istnieją! Nawet były swego czasu publikowane.
Nie wstyd, że najlepsze wykazy (często ze zdjęciami i opisanymi okolicznościami śmierci) pochowanych na zachodzie Europy żołnierzy PSZ porobili Francuzi czy Holendrzy? Taka jest przerażająca polska rzeczywistość. Ktokolwiek z instytucji typu IPN czy ROPWiM kiedykolwiek stwierdzi, że to nie jego działka, powinien być natychmiast wywalony ze stołka.

A nawiązując do strony niemieckiej - mam skromne doświadczenia z pisania na ichnich forach, na podstawie których wyrobiłem sobie zdanie, że Niemcy traktują nas z góry: dawaj informacje i są bardzo grzeczni, dopóki tych informacji nie dostaną.
Mam też żal, że VDK i Gedenkeny" z góry wrzucają wszystkich naszych do jednego wora - tj. historyków traktują na równi z hienami, które niestety się trafiają, a różne przykre podejrzenia mogą ich tylko w tej postawie utwierdzić.
Napisano
AK77 ,rozumiem że poniższy cytat jest wymysłem prokuratorzyny i niedoszłego archeologa?
,, Podczas przeszukania znaleziono
ponad tysiąc różnych przedmiotów.
Wśród rzeczy osobistych,
wojskowych insygniów (wyciętych z
mundurów pagonów) i odznak była
również oczyszczona już, sprawna
broń, amunicja, a także niewybuchy
granatów.
– Przedmioty te nie były ujęte w
ewidencji. Ustalamy, z jakich
przyczyn w sprawozdaniach o
ekshumacjach przy liczbie poległych
widniało zazwyczaj: depozytów zero
– opowiada prokurator. Na miejsce
wezwano saperów i sanepid, który
uznał sposób przechowywania
szczątków za niezgodny z prawem.,,
http://www.rp.pl/artykul/153227,1051226-Niemieckie-groby--polskie-zarzuty.html?p=1
Napisano
Nie wybredni za granaty broń to już zorganizowana zbrojna grupa przestępcza,nie pierwszy taki przypadek i nadal potwierdza się że ,nie ma takich wykopalisk z których nić by nie zginęło.
Napisano
Ty dalej WykoP2411 nic nie rozumiesz z tego. Myślę, że zrozumiesz ta sprawę lepiej jak do Ciebie kiedyś zawitają panowie o 6 rano. Wtedy sam przekonasz się na własnej skórze jak ten mechanizm działa. Choć nie życzę Ci tego. W Polsce na prawdę obowiązuje powiedzenie - Pokaż mi człowiek, a ja na niego znajdę paragraf".

Podam tylko jeden ogólny przykład. Jeżeli posiadasz w domu jakiś element pochodzący z czasów wojny, który np. zakupiłeś na alle, lub dostałeś od jakiegoś rolnika, to w toku przeszukania twojego mieszkania jest wielce prawdopodobne , że ten element zostanie zabrany i prokuratura będzie udawadniać, że pochodzi z nielegalnych wykopalisk. A ty będziesz musiał udowodnić, że nie jesteś przysłowiowym wielbłądem". Tak to działa w Polsce domniemanie niewinności.

Nie wiem , ile jest prawdy w tych doniesieniach prasowych. Ale ile to już razy można było w prasie przeczytać( wiele linków było na tym forum ) , że odkryto arsenał , itp. Poczym okazywało się, że to nie groźny złom tylko, anie arsenał. Ale sprostowania, czy opisania prawdy i działania naszej dzielnej Policji już nie moglismy przeczytać. Bo o Policji dziennikarzom , źle nie wolno pisać.

Dla mnie w tym przypadku chodzi głównie o wycięcie konkurencji, która przeszkadza firmom zakładanym przez archeologów. Wystarczy , że ten człowiek dostanie tylko sądowy zakaz wykonywania ekshumacji i po konkurencji. A przecież , ktoś będzie musiał w przyszłości dalej ekshumować tych niemców dla fundacji.

Tak łatwo na tym forum nie którzy potrafią oskarżać na podstawie wycinków prasowych, nie znając szczegółów sprawy. Przecież, ten człowiek ma tylko postawione zarzuty, jeszcze nie został skazany, jeszcze prokuratura nie udowodniła przed sądem , że ma racje, ale na forum ten człowiek przez niektórych już został skazany.
Napisano
Absolutnie nikogo nie oskarżam,ja nie prorok. Pomijając korkowce ,zastanawia mnie po co pagony obcinali z mundurów??? Po co im odznaki itp??? Czyżby ktoś dorabiał na boku przy okazji?
Tylko mi nie wmawiaj że takie fanty zakopywali w dole poekshumacyjnym lub wkładali właścicielom do pudełka:)
Napisano
Nie przyszło Wam do głowy Koledzy że to celowa robota dla skłócenia środowiska aby jeden na drugiego donosił .Typowa gra operacyjna .Dzieciaki.
Napisano
no może ktoś z was wykaże miłosierdzie - bo nawet kościół go nie chce pochować -pozdro

http://tvp.info/informacje/swiat/nie-chca-pochowac-hitlerowskiego-zbrodniarza/12684354
  • 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie