huk 100 Napisano 11 Październik 2013 Napisano 11 Październik 2013 ale że co ??? mam ubolewać że fundacja nie chce zabierać swoich ??? a niech nie zabiera
Luftwaffe25 Napisano 12 Październik 2013 Napisano 12 Październik 2013 Coż,kolega huk 100 ma bardzo wiele racji.Polacy wprost uwielbiają zajmować się każdym interesem-byle tylko nie własnym i własnego kraju.Moze przydałoby się dla równowagi,zeby Polacy poszukali własnych bohaterów do ekshumacji?
konrad0606 Napisano 12 Październik 2013 Autor Napisano 12 Październik 2013 A kto się tym zajmuje w Polsce? Ostatnio znajomy chciał zainteresować kogoś prawdopodobnym miejscem pochówku polskich żołnierzy, no i skoro nawet IPN twierdzi, że nie leży to w ich gestii to z kim i o czym tu mówić...
AK77 Napisano 12 Październik 2013 Napisano 12 Październik 2013 huk, tu nie chodzi o to że fundacja nie chce zabierać swoich. Ale o to , że tzw. polski wymiar sprawiedliwości im tego zabrania, mimo podpisania międzynarodowych porozumień. Przez jednego pseudo archeologa policjanta i prokuratora co rozdmuchał sprawę, czeka nas międzynarodowy skandal. A jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi o kasę. Kolejne polskie piekiełko. Pan archeologo-policjant chce wyciąć konkurencje, żeby ekshumacje robili tylko archeolodzy. A takich jak my amatorów, to najchętnięj pozamykał wszystkich w więzieniu. już wielu miało przez niego problemy. Facet za pieniądze podatników załatwia swoje prywatne porachunki z amatorami historii.
hubal100 Napisano 12 Październik 2013 Napisano 12 Październik 2013 I bardzo dobrze że zawiesili działalność.Komu to potrzebne chyba niemcom.
piters Napisano 13 Październik 2013 Napisano 13 Październik 2013 Tu nie chodzi o to, komu to potrzebne, tylko o pewien aspekt humanitarny. Zmarłym należy się godny pochówek, chociaż kiedy kolejne groby znikają z terenu to może czujemy często pewien żal, że ucina się jedna z nitek historii 2WŚ. W sprawie poległych żołnierzy WP uważam za smutne i wręcz żenujące, że państwo ani żadna instytucja nie wpadnie na stworzenie bazy poległych i zaginionych - a przecież takie dane istnieją! Nawet były swego czasu publikowane. Nie wstyd, że najlepsze wykazy (często ze zdjęciami i opisanymi okolicznościami śmierci) pochowanych na zachodzie Europy żołnierzy PSZ porobili Francuzi czy Holendrzy? Taka jest przerażająca polska rzeczywistość. Ktokolwiek z instytucji typu IPN czy ROPWiM kiedykolwiek stwierdzi, że to nie jego działka, powinien być natychmiast wywalony ze stołka.A nawiązując do strony niemieckiej - mam skromne doświadczenia z pisania na ichnich forach, na podstawie których wyrobiłem sobie zdanie, że Niemcy traktują nas z góry: dawaj informacje i są bardzo grzeczni, dopóki tych informacji nie dostaną. Mam też żal, że VDK i Gedenkeny" z góry wrzucają wszystkich naszych do jednego wora - tj. historyków traktują na równi z hienami, które niestety się trafiają, a różne przykre podejrzenia mogą ich tylko w tej postawie utwierdzić.
WykoP2411+ Napisano 14 Październik 2013 Napisano 14 Październik 2013 AK77 ,rozumiem że poniższy cytat jest wymysłem prokuratorzyny i niedoszłego archeologa?,, Podczas przeszukania znalezionoponad tysiąc różnych przedmiotów.Wśród rzeczy osobistych,wojskowych insygniów (wyciętych zmundurów pagonów) i odznak byłarównież oczyszczona już, sprawnabroń, amunicja, a także niewybuchygranatów.– Przedmioty te nie były ujęte wewidencji. Ustalamy, z jakichprzyczyn w sprawozdaniach oekshumacjach przy liczbie poległychwidniało zazwyczaj: depozytów zero– opowiada prokurator. Na miejscewezwano saperów i sanepid, któryuznał sposób przechowywaniaszczątków za niezgodny z prawem.,,http://www.rp.pl/artykul/153227,1051226-Niemieckie-groby--polskie-zarzuty.html?p=1
ginerus Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 Nie wybredni za granaty broń to już zorganizowana zbrojna grupa przestępcza,nie pierwszy taki przypadek i nadal potwierdza się że ,nie ma takich wykopalisk z których nić by nie zginęło.
AK77 Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 Ty dalej WykoP2411 nic nie rozumiesz z tego. Myślę, że zrozumiesz ta sprawę lepiej jak do Ciebie kiedyś zawitają panowie o 6 rano. Wtedy sam przekonasz się na własnej skórze jak ten mechanizm działa. Choć nie życzę Ci tego. W Polsce na prawdę obowiązuje powiedzenie - Pokaż mi człowiek, a ja na niego znajdę paragraf".Podam tylko jeden ogólny przykład. Jeżeli posiadasz w domu jakiś element pochodzący z czasów wojny, który np. zakupiłeś na alle, lub dostałeś od jakiegoś rolnika, to w toku przeszukania twojego mieszkania jest wielce prawdopodobne , że ten element zostanie zabrany i prokuratura będzie udawadniać, że pochodzi z nielegalnych wykopalisk. A ty będziesz musiał udowodnić, że nie jesteś przysłowiowym wielbłądem". Tak to działa w Polsce domniemanie niewinności.Nie wiem , ile jest prawdy w tych doniesieniach prasowych. Ale ile to już razy można było w prasie przeczytać( wiele linków było na tym forum ) , że odkryto arsenał , itp. Poczym okazywało się, że to nie groźny złom tylko, anie arsenał. Ale sprostowania, czy opisania prawdy i działania naszej dzielnej Policji już nie moglismy przeczytać. Bo o Policji dziennikarzom , źle nie wolno pisać. Dla mnie w tym przypadku chodzi głównie o wycięcie konkurencji, która przeszkadza firmom zakładanym przez archeologów. Wystarczy , że ten człowiek dostanie tylko sądowy zakaz wykonywania ekshumacji i po konkurencji. A przecież , ktoś będzie musiał w przyszłości dalej ekshumować tych niemców dla fundacji.Tak łatwo na tym forum nie którzy potrafią oskarżać na podstawie wycinków prasowych, nie znając szczegółów sprawy. Przecież, ten człowiek ma tylko postawione zarzuty, jeszcze nie został skazany, jeszcze prokuratura nie udowodniła przed sądem , że ma racje, ale na forum ten człowiek przez niektórych już został skazany.
ginerus Napisano 15 Październik 2013 Napisano 15 Październik 2013 Kolega AK77 ma rację nie można do końca wierzyć prasie,i innym też ,bo jak sami mówią jest prawda i prawda ekranu.
huk 100 Napisano 16 Październik 2013 Napisano 16 Październik 2013 pisałem wcześniej zająć się swoimi - link i obiecane fotki !http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=667487#1624330
WykoP2411+ Napisano 16 Październik 2013 Napisano 16 Październik 2013 Absolutnie nikogo nie oskarżam,ja nie prorok. Pomijając korkowce ,zastanawia mnie po co pagony obcinali z mundurów??? Po co im odznaki itp??? Czyżby ktoś dorabiał na boku przy okazji? Tylko mi nie wmawiaj że takie fanty zakopywali w dole poekshumacyjnym lub wkładali właścicielom do pudełka:)
marioAT Napisano 16 Październik 2013 Napisano 16 Październik 2013 Nie przyszło Wam do głowy Koledzy że to celowa robota dla skłócenia środowiska aby jeden na drugiego donosił .Typowa gra operacyjna .Dzieciaki.
huk 100 Napisano 17 Październik 2013 Napisano 17 Październik 2013 no może ktoś z was wykaże miłosierdzie - bo nawet kościół go nie chce pochować -pozdro http://tvp.info/informacje/swiat/nie-chca-pochowac-hitlerowskiego-zbrodniarza/12684354
bjar_1 Napisano 17 Październik 2013 Napisano 17 Październik 2013 Vide Świat się przewraca" na Aktualnościach.
huk 100 Napisano 18 Październik 2013 Napisano 18 Październik 2013 no przewraca przewraca, dzisiaj podali że nawet go już Niemcy nie chcą o Argentynie nie wspomnę -to może do nas ?
Czlowieksniegu Napisano 18 Październik 2013 Napisano 18 Październik 2013 Huku- a ić mi stond i bałaganó nierup....
konrad0606 Napisano 17 Luty 2014 Autor Napisano 17 Luty 2014 Wie ktoś co dalej w tej historii się wydarzyło?Czy ta fundacja jeszcze działa?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.