Skocz do zawartości

Hełm

Miki97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ze skansolem się wstrzymaj. Zastosuj aceton, dość obficie nanoś pedzlem i przecieraj starą szczoteczką do zębów i delikatną watą stalową.
W 80% przypadkach idealnie rozpuściło późniejsze malowanie i nie naruszyło oryginalnej farby.
Napisano
Skansol jest to środek do zdejmowania powłok malarskich. Dostępny w marketach czy sklepach z farbami. Nanosząc pędzelkiem można to zrobić dość precyzyjnie. Ścierać szmatą i spłukiwać wodą. Wszystko w gumowych rękawiczkach. Uwaga na oczy i ubranie. Te same środki ostrożności tyczą acetonu, jest rakotwórczy. Spora szansa że rozpuści szczoteczkę do zębów. Można nasączyć szmatę rozpuszczalnikiem nitro (zdecydowanie mniej agresywny od acetonu) owinąć puszkę i całość szczelnie owinąć folią na kilkadziesiąd minut. Można wygotować w wodzie z proszkiem do prania, trzeba jednak mieć odpowiednio wielki garnek. Nie da się podać najlepszej metody nie znając rodzaju obcej farby, a to praktycznie zawsze niewiadoma. Trzeba próbować.
Wojtek
Napisano
Witam!

polałem hełm acetonem i rozprowadziłem ten rozpuszczalnik pędzelkiem, tak jak Pan mówił, że mam szczoteczką do zębów potem czyścić i tak zrobiłem. Ale nie widzę żeby ta farba schodziła :/

Pozdro
Napisano
Weź czystą szmatkę, nasącz acetonem i trzyj farbę. Jeśli na szmatce pojawia się kolor farby, to znaczy że rozpuszcza i trzeba sukcesywnie działać dalej. Jak nie rozpuszcza, to kolejne takie próby robimy z innymi rozpuszczalnikami.
Napisano
Okej dzięki kolego remington :) Już idę próbować ze szmatką :)
Będę informował na bieżąco co się dzieje z hałerem :)
Napisano
Rozpuszczalnik działa skutecznie, jak nasączysz nim watę/bibułę, nałożysz na farbę, przykryjesz folią i dociśniesz workiem z piaskiem, tak na 10-15 minut. Jednak jest duże ryzyko że rozmiękczy się też oryginalna farba. Trzeba robić eksperymenty na małych partiach w mało widocznych miejscach.
Napisano
Niestety rozpuszczalnik nie działa :/ Próbowałem też opalarką ale tylko trochę farby zeszło. Jutro mam zamiar wsadzić hełm do gara i wygotować go z proszkiem do prania tak jak pisał Cyrograf15. Gorzej jak to nie pomoże :/ a mam 2 hełmy do zrobienia i oby dwa są chyba w chromie z farbą, a rozpuszczalniki nie działają
Napisano
Nie elektroliza tylko elektrolityczne ściąganie chromu. Odwrotny przepływ prądu. Jako elektrolit siarczan chromu, jakaś rozpuszczalna sul pierwiastka. Lepiej to dać do zakładu od galwanizacji. Prościej piaskować aby było czyste i matowe do malowania.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie