Miki97 Napisano 7 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2013 #2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 7 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2013 #2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 7 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2013 #2 Panie Wojtku a mógłby mi Pan trochę bardziej wytłumaczyć jak mam zastosować ten skansol i co to jest :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 7 Kwiecień 2013 Share Napisano 7 Kwiecień 2013 Ze skansolem się wstrzymaj. Zastosuj aceton, dość obficie nanoś pedzlem i przecieraj starą szczoteczką do zębów i delikatną watą stalową.W 80% przypadkach idealnie rozpuściło późniejsze malowanie i nie naruszyło oryginalnej farby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 7 Kwiecień 2013 Share Napisano 7 Kwiecień 2013 Skansol jest to środek do zdejmowania powłok malarskich. Dostępny w marketach czy sklepach z farbami. Nanosząc pędzelkiem można to zrobić dość precyzyjnie. Ścierać szmatą i spłukiwać wodą. Wszystko w gumowych rękawiczkach. Uwaga na oczy i ubranie. Te same środki ostrożności tyczą acetonu, jest rakotwórczy. Spora szansa że rozpuści szczoteczkę do zębów. Można nasączyć szmatę rozpuszczalnikiem nitro (zdecydowanie mniej agresywny od acetonu) owinąć puszkę i całość szczelnie owinąć folią na kilkadziesiąd minut. Można wygotować w wodzie z proszkiem do prania, trzeba jednak mieć odpowiednio wielki garnek. Nie da się podać najlepszej metody nie znając rodzaju obcej farby, a to praktycznie zawsze niewiadoma. Trzeba próbować.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 7 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 7 Kwiecień 2013 okej dziękuję kolegom :) będę próbował jak mi się uda to dodam zdjęcia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 13 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Koledzy a ten Aceton to jest rozpuszczalnik? Bo kupiłem w takiej zielonej butelce :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 13 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Witam!polałem hełm acetonem i rozprowadziłem ten rozpuszczalnik pędzelkiem, tak jak Pan mówił, że mam szczoteczką do zębów potem czyścić i tak zrobiłem. Ale nie widzę żeby ta farba schodziła :/Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 13 Kwiecień 2013 Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Weź czystą szmatkę, nasącz acetonem i trzyj farbę. Jeśli na szmatce pojawia się kolor farby, to znaczy że rozpuszcza i trzeba sukcesywnie działać dalej. Jak nie rozpuszcza, to kolejne takie próby robimy z innymi rozpuszczalnikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 13 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Okej dzięki kolego remington :) Już idę próbować ze szmatką :)Będę informował na bieżąco co się dzieje z hałerem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remington Napisano 13 Kwiecień 2013 Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Rozpuszczalnik działa skutecznie, jak nasączysz nim watę/bibułę, nałożysz na farbę, przykryjesz folią i dociśniesz workiem z piaskiem, tak na 10-15 minut. Jednak jest duże ryzyko że rozmiękczy się też oryginalna farba. Trzeba robić eksperymenty na małych partiach w mało widocznych miejscach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 13 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Niestety rozpuszczalnik nie działa :/ Próbowałem też opalarką ale tylko trochę farby zeszło. Jutro mam zamiar wsadzić hełm do gara i wygotować go z proszkiem do prania tak jak pisał Cyrograf15. Gorzej jak to nie pomoże :/ a mam 2 hełmy do zrobienia i oby dwa są chyba w chromie z farbą, a rozpuszczalniki nie działają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Kwiecień 2013 Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Przy gotowaniu przygotuj sobie patyczek do skrobania. Nie zawsze sama farba odpada. Jeśli to chrom to gotowanie nic nie da, ale to oznacza że nie ma orginalnej farby.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 13 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Aha a wiesz może Wojtek jak ten chrom mogę zdrapać? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Kwiecień 2013 Share Napisano 13 Kwiecień 2013 Jeśli to faktycznie chrom a nie farba to tylko elektrolitycznie. Odradzam ściąganie. Zmatowić piaskowaniem i pomalować.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 14 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2013 Czyli elektroliza? Ale odradza Pan ściąganie chromu ? A piaskarki niestety nie mam :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 14 Kwiecień 2013 Share Napisano 14 Kwiecień 2013 dogadaj się z miejscowym kamieniarzem on na 100% ma piaskarkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 14 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2013 Okej i na 100% piaskowanie pomoże? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 14 Kwiecień 2013 Share Napisano 14 Kwiecień 2013 Nie elektroliza tylko elektrolityczne ściąganie chromu. Odwrotny przepływ prądu. Jako elektrolit siarczan chromu, jakaś rozpuszczalna sul pierwiastka. Lepiej to dać do zakładu od galwanizacji. Prościej piaskować aby było czyste i matowe do malowania.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 14 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2013 Okej to będę próbował :) A kwas szczawiowy by coś pomógł ?Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 15 Kwiecień 2013 Share Napisano 15 Kwiecień 2013 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 15 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2013 Okej. Jutro postaram się zawieść hałera do wypiaskowania, ale czy zostanie coś z niego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miki97 Napisano 15 Kwiecień 2013 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2013 Okej. Jutro postaram się zawieść hałera do wypiaskowania, ale czy zostanie coś z niego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.