asmodeusz Napisano 6 Kwiecień 2013 Autor Napisano 6 Kwiecień 2013 Czy komuś może kojarzy się od czego może być ta podstawka ?Wszystko waży ok 70 kg, mocowane na 3 śruby, brakuje jeszcze jednej cieńszej rury, która była przedłużeniem grubszej rury od stopki do tarczy z otworami.Więcej zdjęć na :http://s924.photobucket.com/user/Paolo911/library/?page=1
asmodeusz Napisano 7 Kwiecień 2013 Autor Napisano 7 Kwiecień 2013 Dzięki Marku za trop ale zastanawia mnie to, że miejsce w którym to znaleziono nie pasuje do terenów fabrycznych. Myślisz, że to na pewno żadna militarka? Znajomy kombinował, że to może podstawa od jakiegoś działka p. lotniczego ale nie wygląda mi to na nie. 99,9 %, że to niemiecka produkcja bo trafione w Prusach wschodnich.Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje!
lupo55 Napisano 7 Kwiecień 2013 Napisano 7 Kwiecień 2013 Zbyt delikatny odlew cienkościenny i mocowanie tylko trzema śrubami do fundamentu – raczej nie nadaje się na podstawę działa nawet małego kalibru.Jeśli doszukiwać się związku z artylerią – to może jako podstawa dalmierza albo lunety (lornety) na stanowisku kierowania ogniem artylerii stałej.
asmodeusz Napisano 6 Kwiecień 2013 Autor Napisano 6 Kwiecień 2013 Czy komuś może kojarzy się od czego może być ta podstawka ?Wszystko waży ok 70 kg, mocowane na 3 śruby, brakuje jeszcze jednej cieńszej rury, która była przedłużeniem grubszej rury od stopki do tarczy z otworami.Więcej zdjęć na :http://s924.photobucket.com/user/Paolo911/library/?page=1
asmodeusz Napisano 7 Kwiecień 2013 Autor Napisano 7 Kwiecień 2013 >>> Zdjęcie podstawy kilka dni po eksploracji. Tak jak mówiłem poprzednio, brakuje cieńszej rury na poprzednich zdjęciach (na tym zdjęciu to ten element, który jest pomiędzy jasnym łączeniem w środku <aluminium>, a górnym talerzem) Może to coś pomoże w identyfikacji ale trafione to to na Mierzei Wiślanej po niemieckiej stronie, patrząc na lokalizacje z 1944 r. Jakby komuś się coś kojarzyło to będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek domysły w kwestii :)
honker Napisano 8 Kwiecień 2013 Napisano 8 Kwiecień 2013 cześć po podaniu nowych danych chyba można odwołać poprzednie id.Lupo55 dobrze kombinuje może to być podstawa lornety ale cywilnej do obserwacji morza dla turystów.Swego czasu jak na wakacje jeżdziło się nad Bałtyk to stały takie w Trójmieście,wrzucało się monetę i uruchamiało instrument.Były w różnych wykonaniach.Jeżeli całość mogła mieć ok.150-160cm i ta podstawa się obracała to może być to.Pozostaje Ci poszukać zdjęć z przed 1945 z najbliższych miejsca znalezienia miejscowości i zobaczyć czy takich tam nie było.Z tego co pamiętam powiększenie było rzędu 30-40X i z braku laku wojsko mogło tego używać w 45r.pozd.marek
asmodeusz Napisano 10 Kwiecień 2013 Autor Napisano 10 Kwiecień 2013 A czy w tym trójmieście to stały te lornety jeszcze po Niemcach" czy już to była konstrukcja polska ? Moja podstawka stała gdzieś w okolicy tego pasażu na zdjęciu. Mam fotek tego miasteczka bardzo dużo ale nigdzie nie widać takiej lornety. A jak dojść kto produkował takie cuda to może gdzieś na niemieckich stronach da się znaleźć fotkę tekiego sprzętu :)
Pytanie
asmodeusz
Czy komuś może kojarzy się od czego może być ta podstawka ?
Wszystko waży ok 70 kg, mocowane na 3 śruby, brakuje jeszcze jednej cieńszej rury, która była przedłużeniem grubszej rury od stopki do tarczy z otworami.
Więcej zdjęć na :
http://s924.photobucket.com/user/Paolo911/library/?page=1
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.