Skocz do zawartości

Problem z dyskryminacją w ACE 350

Harrymartin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Używając w terenie mojego Garretta ACE 350 zauważyłem że ma duże problemy z odróżnianiem żelaza od koloru. Z doświadczenia wiem że zardzewiałe przedmioty pokazuje większość wykrywaczy jako kolor i to mnie uspokajało. zrobiłem test w domu z przedmiotami z żelaza które nie są zardzewiałe lub tylko trochę. Wkleiłem link do filmiku z eksperymentu.
Kolejno użyłem:
-kątownik stalowy
-ruszt żeliwny z pieca
-łopata do węgla
-motyka ogrodnicza
Mój Garrett ACE 350 pokazuje że wszystkie te przedmioty to kolorki. Dodam że na ręce podczas sprawdzania nie miałem żadnego zegarka ani obrączki oraz w zasięgu wykrywacza nie było żadnych kolorowych metali. Mam pytanie czy takie zachowanie kanarka jest normalne czy wykrywacz reklamować.
http://www.youtube.com/watch?v=zS6OsFEBj1w&feature=youtu.be
Napisano
wyjmij baterie, odczep cewke od elektroniki zobacz czy wtyk jest cz ysty, podłącz ponownie i przytrzymajkilka sekund włącznik to powinny wrócić ustawienia fabryczne
Napisano
Specjalnie do testu założyłem nowe baterie na naładowanych akumulatorkach to samo. Wtyk sprawdzony jest czysty i dobrze dokręcony. Przywróciłem ustawienia fabryczne i bez zmian.
Napisano
Jeśli to przedmioty skorodowane, to tak może być . Ale jeśli czyste, to tak być nie powinno, przynajmniej w większości przypadków.
Ace250 ma na płytce taki kręciołek, odpowiedzialny za identyfikację. 350 pewnie też ma. Trzeba zaznaczyć pozycję wyjściową niezmywalny mazakiem i spróbować pokręcić trochę w jedną stronę a potem w druga, sprawdzając obydwa przypadki, jak działa ID. Może uda się skręcić tak, żeby masywny kawałek miedzi wypadał na najwyższych plusach a żelazo na minusie.
Ale najpierw upewnij się, że sonda bardzo dobrze kontaktuje na stykach, jak było wcześniej.
Napisano
Na razie nie chcę grzebać w środku bo ma on dwa miesiące i szkoda gwarancji. Z mniejszymi przedmiotami typu śrubka lub podkładka radzi sobie lepiej jeśli nie są zardzewiałe. Ale w terenie przedmioty typu gwoźdź, kawałek druty są zardzewiałe i tak pokazuję je jako kolorek. Wydaję mi się że pokazywał tak zawsze odkąd go mam.
Napisano
A jak pokazuje miedź albo duże aluminium?
Chyba Brzęczyszczykiewicz ma racje, że jest przekręcony wewnętrznie.
Gdzieś mi się obiło o uszy, że Ace mają wewnętrzną regulację umownego zera czyli przejścia z żelaza na kolor.
Napisano
Życie byłoby prostsze, gdybyś od razu napisał co w którym miejscu pokazuje. Nadal brakuje informacji, na którym polu pokazuje żelazo.
Jeśli pokazuje na tym samym polu co grubą miedź, albo powyżej, to jest kwestia dostrojenia. A jeśli pokazuje co najmniej szczebelek niżej, to reklamuj badziew.

Na marginesie, tylko serwis fabryczny daje gwarancję rozwiązania problemów z urządzeniami. A u nas serwisy fabryczne oferują wyłącznie lokalni producenci.
Napisano
Duże płaskie żelazo pokazuje na najwyższym polu, więc jest źle skalibrowany, bez cienia wątpliwości.
Inna usterka dająca ten sam efekt też może być, bo zdecydowanie za wysoko pokazuje stalowy pręt. Z drugiej strony... to ACE :)
Tak czy owak, nie działa poprawnie i reklamacja jest zasadna.
Napisano
Oczywiście ZAKŁADAM, że masz podstawowe pojęcie o działaniu wykrywacza, i nie przesterowujesz go. Przesterowanie (machanie przed samą sondą), dużym stalowym, dodatkowo powyginanym przedmiotem, da przypadkowy wynik, w takim prostym sprzęcie. Sygnalizacji przesterowania tam nie ma, trzeba być rozsądnym.
Napisano
Coś chyba jednak jest na rzeczy,powinno podbijać z koloru na żelazo.Natomiast u Ciebie jest jednolity wysoki sygnał .Weź coś mniejszego i sprawdź czy będzie od czasu do czasu pokazywał ,,w tle,,żelazo.
Napisano
sprawdziłem w moim euroace i tak saperkę widzi pierwszy zelazo a ppotem przeskakuje na 8segment i na ostatni ustawienia program ZERO bez dryskryminacji, a zeby było smiesznie to w alfie podobnie skazuje na duże przedmioty, w f2 też wyskakiwał na 91+,
wez monetę puszkę gwóźdź jak to bedzie widział prawidłowo to znaczyże ten typ tak ma aczkolwiek jak masz gwa to dzwoń do serwisu i zapytaj jak oni to widzą.
Napisano
Mniejsze przedmioty z żelaza typu śrubka, gwóźdź jeżeli nie są zardzewiałe identyfikuję prawidłowo. Mocno skorodowane żelazo nawet drobne jako kolor ale to normalka co prawda w lesie z innymi niż zardzewiałe się nie spotkałem. W serwisie powiedzieli mi że wykrywki typu Garrett 150 250 350 są to typowe moneciaki skalibrowane na drobniejsze przedmioty dlatego myli duże żelazo z kolorkiem obejrzeli filmik i powiedzieli że wszystko ok. Sugerowali zmniejszyć czułość na czwarty lub piąty stopień to wskazania będą bardziej precyzyjne tylko wtedy spada zasięg. Ja sam latam raczej za monetami jeżeli trafi się moneta wtedy sygnał jest bardzo stabilny bez wtrąceń. Poznając trochę sprzęt można po pewnym czasie nauczyć się rozpoznawać sygnały czy pod cewką jest pewny kolor czy np. zardzewiały drut. Lecz jeśli przedmiot jest duży i zardzewiały to nie ma zmiłuj i trzeba kopać. Ale dzięki temu przytargałem z lasu parę fajnych fantów. Ogólnie ze sprzętu jestem zadowolony i mogę go polecić wszystkim początkującym. Pozdrowienia.
Napisano
Mała poprawka - jeśli poprawnie identyfikuje małe przedmioty z tego samego materiału, a duże/bliskie maja przesuniętą ID, to nie wynika ze złej kalibracji, tylko z kijowej budowy urządzenia. Dokładnie ten sam problem mają Tesoro i zapewne wiele innych sprzętów wyprodukowanych przy minimum kosztów.
Napisano
Harrymartin; to nie wykrywacz nie odróżnia żelaza od koloru, tylko Ty...
Patrzenie na ekran to raczej kiepski pomysł niezależnie od sprzętu. A po dźwięku ewidentnie znać co masz pod cewka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie