dunaj65 Napisano 3 Kwiecień 2013 Autor Napisano 3 Kwiecień 2013 WitamNatrafiłem na urlopie we Francji 3 hełmy bardzo proszę o identyfikację nich podobno jeden jest z USA a 2 z Francuskiej Legii.
Tomasz70 Napisano 4 Kwiecień 2013 Napisano 4 Kwiecień 2013 Oj tak, niestety. Nie trzyma kształtu dla M1 (dopiero teraz zauwazyłem fotę z wkładem w środku M1).Widzę też, że są tutaj dwa wkłady - ten drugi też raczej nie jest drugowojenny.A instrukcja najprawdopodobniej jest reprintem. Oryginalna jest instrukcja późniejsza, wskazująca sposób wymiany chinstrapu na nowszy typ (ale to już lata 70-te).
dunaj65 Napisano 4 Kwiecień 2013 Autor Napisano 4 Kwiecień 2013 Zaraz, bo czegoś nie rozumiem instrukcja jest replintem ? tam są 2 instrukcje jedna z woreczka po goglach francuskich (opisująca eksploatacje gogli), a druga od wkładu z Lindera USA.A co to za zalaminowane karteczki, z tego, co się miej więcej doczytałem to jakiś opis konkretnego hełmu, bo tam jest nr hełmu, model, rok produkcji, wytwórnia oraz nazwisko ze stopniem bodajże ostatniego właściciela.I to mnie właśnie intryguje czy to jest jakiś certyfikat, a może nieśmiertelnik (do powieszenia na „krzyżu”), lub przypisany egzemplarz do danego żołnierza, żeby w magazynie broni było łatwiej znaleźć swój hełm.Bo do hełmów to już mam jasność „M-1”, „OTAN” i „F-1”
Tomasz70 Napisano 4 Kwiecień 2013 Napisano 4 Kwiecień 2013 1 instrukcja - książeczka, najprawdopodobniej reprint.2 instrukcja - ulotka, składana przez zaginanie - oryginał ale całkiem młody (wtedy, kiedy US Army zaczęła przechodzić ze starych wzorów chinstrap na nowsze, z wyprofilowanym podbródkiem - lata 70-te).
dunaj65 Napisano 4 Kwiecień 2013 Autor Napisano 4 Kwiecień 2013 ach teraz rozumiem ...I ile tak z ciekawości te instrukcje mogą być warte
dunaj65 Napisano 4 Kwiecień 2013 Autor Napisano 4 Kwiecień 2013 Całkiem możliwe, że to reprint, ale jeżeli tak ktoś się postarał, bo jest drukowany na grubej tekturce i już ma pożółkłe i tak jakby plamy po rdzy (fotki są przepalone przez lampę) strony o zszywkach nie wspomnę, ale teraz jest taka technika, że wszystko jest do zrobienia :)
Pytanie
dunaj65
Natrafiłem na urlopie we Francji 3 hełmy bardzo proszę o identyfikację nich podobno jeden jest z USA a 2 z Francuskiej Legii.
105 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.