Skocz do zawartości

garrett AT PRO a X-TERRA 705

lz29937

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 111
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Widziałem parę testów z udziałem At Pro i małe monety z głębokości około 10cm At Pro miał problemy z dobrą identyfikacją raz pokazywał 02 a drugi już 88, moneta około 10cm, o co chodzi? Czy taki płytki czy identyfikacja do bani?

Ani płytki ani identyfikacja do bani. Do bani musiała być moneta albo miejsce wykonania testu np. zardzewiałe w żelazo pobliżu.
At pro ma jedną z najlepszych identyfikacji, w tym id stali w trybach pro jest super.
Jeśli chodzi o ID i maskowanie to przewyższa x-terre 705 i
jest mniej prądożerny.
X-terra 705 wygrywa możliwością podpięcia cewek o różnej częstotliwości ale to mocno podwyższa cenę jeśli chcemy kupić wszystko nowe. Na cewce DD 7.5 khz głęboka na średni kolor ale wyważenie to porażka. Jak dla mnie za mała skala identyfikacji.

Ogólnie równe sobie detektory, mające pewne indywidualne cechy. Łatwe w odsprzedaży.
Wybór to indywidualne upodobania użytkownika z którym lepiej sie mu pracuje.

według mnie testy w powietrzu w dodatku w pomieszczeniu są całkowicie nie miarodajne. Skuteczność wykrywacza zależy nie od tego z jakiej odległości wykrywa monetę w powietrzu a z jakiej odległości wykrywa monetę w glebie dodatkowo trudnej, i właśnie do tego są w detektorze funkcję balansu gruntu, eliminacji zakłóceń, śledzenia zmian gruntu itp . detektor zamknięty w pomieszczeniu otoczony wszelakiego rodzaju polami elektromagnetycznymi z włączoną jakąś nastawą gruntu a nie mający tego gruntu pod sondą potrafi się zachować zupełnie inaczej niż w warunkach polowych i właśnie dla tego mamy w zanadrzu te wszystkie bajery o których pisałem wyżej.

Piszecie że At Pro ma jedna z najlepszych identyfikacji, wątpię żeby X-Terra miała gorszą, w końcu to sprzęt doceniany przez najlepszych.

Nie twierdze że Garrett jest zły, jest to bardzo dobry sprzęt w którym trudno doszukać się wad, ale jak bym wybrał X-Terre z cewką 7,5kHz.

Czytałem w którymś temacie że ktoś miał problemu z At Pro z dostrajaniem do gruntu, w ogóle nie chciał się dostroić, gość zmienił właśnie na X-Terre 705 i wszystko było OK, chodziło chyba o bardzo trudny grunt.

Myślę że X-Terra po prostu będzie lepsza, jest też kwestia gustu jak to napisał samulb.

Okrężna5 pisze że At Pro łapie w pewnym sygnale boratynkę z 28-29cm,
W pewnym sygnale, czyli w nie pewnym chyba z 35cm i to jeszcze pewnie w glebie.

jeszcze jedno pytanie. czy przeskakując z garretta euro ace na jeden z tych dwóch wyżej wymienionych różnica jest znaczna? jeśli jakiś teren przetrzepałem już bardzo dokładnie to z nowym sprzętem sięgnę po to co jest głębiej czy będzie to raczej różnica w identyfikacji tego co tam zostało?

tak się składa że mam euroace i xterre705 powiem tak różnica w zasięgach porażająca nie jest lecz minelab ze względu na dużo różnych bajerów lepiej radzi sobie w trudnej glebie niż wariujący euroace. przykład miedziana moneta wielkości boratynki na głębokości 10 cm w bardzo wilgotnej ziemi euroace widzi ale kwadracik skacze po skali jak szalony - nauczyłem się rozpoznawać kiedy skacze jak szalony nad smieciem a kiedy nad monętą, x terra wskazanie stabilne na 90 %. no i garrett popierduje dość często X-terra na dobrze dobranych ustawieniach pracuje o 90 procent ciszej.
x terra posiada
strojenie do gruntu
kanał eliminacji zakłóceń
sledzenie zmian gruntu
ustawianie sygnału wiodącego

At pro - nie używałem wiem żę strojenie do gruntu jest ale czy posiada więcej ustawień które umożliwią stabliną i efektywna prace w trudnych warunakch? tego nie wiem- niech posiadacze się wypowiedzą

nie wiem czy dobrze zrobił,ale tak na chłopski rozum-cena sporo mniejsza,waga też.resztaokaże się w praniu".osobiście,nie kupiłbym minelaba,za to że producent,zeszlifowuje oznaczenia z głównych elementów elektroniki,co oznacza-totalne olewanie klijenta.

Niestety Minelab idzie dalej i nie uważa, aby klientowi były potrzebne jakiekolwiek części do wykrywacza- stad niemożność ich kupna.No chyba ze akurat polskiemu- za przeproszeniem- dystrybutorowi akurat spodoba się coś sprowadzić. Proście a będzie wam dane.Albo nie.

szczerze mówiąc to bez wahania zdecydował bym się na gareta gdyby zamiast jego wodoszczelności miał on większy zasięg lub lepszą identyfikacje lub chociaż obniżona cenę bo wydaje mi sie że nie wykorzystam tego. czy wy szukacie czegoś pod woda? to jest przydatna funkcja?

Akurat w Xterra z krytycznych części są 2 procesory. LCD i kodek. Procesory i LCD są niekupowalne poza Minelabem, nawet gdyby miały numery widoczne (o ile pamiętam - mają). Kodek jest praktycznie również niekupowalny.
Poza tym, jeśli się coś psuje w wykrywaczu to albo mechanika, albo elektromechanika (kable, gniazda, przełączniki, potencjometry). A jeśli sama elektronika, to jakiś bzdet w stylu preamp, zasilacz. Najczęściej coś po prostu nie łączy. Do naprawy tego napisy nie są potrzebne, ani dostęp do specjalnych części. Dlatego czekam, co rufa powie, po co mu te napisy.
Zresztą same zacieranie napisów jest dobre na radioamatorów, bo zawodowiec i tak dojdzie jak to jest zrobione i z jakich części.
Niedługo będzie jeszcze trudniej zrysowywać schematy, bo producenci właśnie przestają markować drobne podzespoły smd w sposób jawny albo w ogóle. Nawet serwis fabryczny będzie miał kłopoty. Sam miałem taki problem, że kilka lasek procesorów związanych w pęczek, omyłkowo nie oznaczonych zaraz po zakupie, i nie byłem w stanie dojść po napisach, co to właściwie jest, bo kilka typów w takiej samej obudowie mamy :)

Nie długo Euro ACE będzie lepszy od AT Pro a jeszcze lepiej od X-Terry, ludzie zastanówcie się co piszecie.

Reklamujecie AT Pro jak by to był najlepszy wykrywacz na świecie.

Garrett jest dobry, nie powiem, ale stawiacie go obok Minelaba.

Widziałem testy na YT gdzie właśnie At Pro obok innego Minelaba wypadał do bani właśnie z identyfikacją, w Garrecie ID skakało jak szalone gdzie w Minelabie było stabilne, a wy piszecie że AT Pro ma najlepszą ID, co leprze porównujecie go do EURO, gdzie zasięg EURO to porażka przy AT Pro.

Jeszcze trochę to CTX3030 będzie na równi z ACE 250.

Kolego marioAT, kolega co dzwonił nie był zadowolony z E-Traca? he pewnie At Pro jest lepszy, hehe

Brzęczyszczykiewicz co do marketingu Minelaba, wszędzie pisze że PRO POinter Garretta jest wodoszczelny, ale jak zamówisz i przeczytasz instrukcje faktycznie jest, ale tylko do poziomu przycisku, czyli jak wszystkie na rynku.

Do każdej firmy można się czepiać.

Kolego E Trac nie napisałem że jest lepszy. Stwierdziłem fakt porzucenia wykrywacza E-Trac przez kolegę na rzecz At Pro i powtórzyłem jego opinie . Nie mi decydować o tym co było przyczyną ,może był dla niego za trudny a może po prostu jest tak jak napisał że niekoniecznie jest to wykrywacz wart 6000 PLN.
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie