elPadre Napisano 20 Marzec 2013 Autor Napisano 20 Marzec 2013 Witam! Czy jest to Niemiecki palnik-kuchnia polowa z czasów II Wojny Światowej?? Na spodzie zostało wybite : GESETZL.GESCHUTZT . Pozdrawiam
nabuh Napisano 23 Marzec 2013 Napisano 23 Marzec 2013 robiłem rozeznanie i okazuje sie ze ta firma przed wojna robila kuchenki i inne sprzety gospodarstwa domowego" ...Mnie to stwierdzenie sprowokowało, nie oburzaj się więc tak bardzo.A jest to zbyt banalna widać rzecz, by ją obdarzać charakterystycznymi cechami/biciami, które to pomogłyby teraz. Co nie znaczy wcale, że to bezwartościowy śmieć. Pozdrowionka, powodzonka.
Hansdekawka Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 robiłem rozeznanie i okazuje sie ze ta firma przed wojna robila kuchenki i inne sprzety gospodarstwa domowego ..."No to dobre zrobiłeś rozeznanie, moje gratulacje :)Firma GESETZL.GESCHUTZT" jest naprawdę niesamowita. A słyszałeś może o polskiej firmie Prawnie Chronione"???To też popularna bardzo firma.Inne popularne to : ALPACCA, Met, D.R.G.M, PAT.No, Made in Germany czy Made in Poland, a ostatnio rynki zdobywa Made in China.
Hansdekawka Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 Palnik ten może być przedwojenny, aczkolwiek nie musi,i przed i po wojnie były takie w produkcji i użytku.Wiadomo,że pochodzi z kraju naszych odwiecznych przyjaciółi chyba nic więcej się nie dowiesz.Fant to żaden cenny nie jest i raczej nikt takich palników nie kolekcjonuje, a więc nie ma popytu, podaży ani fachowców czy literatury w tym temacie.Masz se go, to se miej, w razie jak gaz Ci odetną, to se będziesz mógł ptaszysko, pierwej uśmiercone i z pierza oskubane,z pypciów opalić (mój zmarły koleś, który pasjami uwielbiał kompot z ptaka" [czyt. rosół] mówił, że do opalania pypci na ptaku nie ma nic lepszego niż taki oto palnik i wymusił na mnie znalezienie takiego palnika na złomie i dostarczenie mu go na jamę [czyt.do domu] i za czyn ten szlachetny kompotem jęczmiennym z chmielu , w ilości ogromnej, mi sie odwdzięczyć raczył).
nabuh Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 Ja mam komplet sztućców radzieckiej firmy Nerżewnoe" - na każdym jest wybite. Ha ha ha...
Hansdekawka Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 Dobra firma i znana,zapomniałem jej wymienić, przepraszam.
Hansdekawka Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 (Brak możliwości edycji własnych postów)A w kraju naszych odwiecznych przyjaciół sztućce takieprodukuje znana firma ROSTFREI.
elPadre Napisano 20 Marzec 2013 Autor Napisano 20 Marzec 2013 Witam! Czy jest to Niemiecki palnik-kuchnia polowa z czasów II Wojny Światowej?? Na spodzie zostało wybite : GESETZL.GESCHUTZT . Pozdrawiam
elPadre Napisano 21 Marzec 2013 Autor Napisano 21 Marzec 2013 Zrobiłem rozeznanie i okazuje sie ze ta firma przed wojna robila kuchenki i inne sprzety gospodarstwa domowego ...
elPadre Napisano 21 Marzec 2013 Autor Napisano 21 Marzec 2013 Jako podpowiedz dodam że jest to mały przedmiot mieszczący się w kieszeni bo może na zdjęciu tego nie widac :) ma ok 7cm sr
elPadre Napisano 21 Marzec 2013 Autor Napisano 21 Marzec 2013 Darujcie sobie juz te cyniczne wypowiedzi ... po pierwsze nie znam niemieckiego ( nie musze znac) po drugie jestem tu nowy wiec nigdy sie nie spotkalem z podobnym oznaczeniem , a wy zamiast drwic moglibyscie mi normalnie uzmyslowic co to k... znaczy GESETZL.GESCHUTZT
marg33 Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 Pokpili sobie z Ciebie,ale też i Hans dał objaśnienie:Wzór zastrzeżony".W żadnym wypadku nie jest to sygnatura firmy.
Hansdekawka Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 Jaka firma???Na zdjęciach nie widać sygnatury firmowej,i nie podajesz jaką firmą jest ów palnik sygnowany.
Hansdekawka Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 To,że jesteś tu nowy nic nie oznacza,bywają tu nowi , którzy mocno w temacie siedzą dłuuugi czas.Rzecz w tym,iż zrobiłeś rozeznanie i trochę marnie Ci ono wyszło .Nikt nie wymaga abyś znał języki obce, ale rozeznanie Ci wyszło tak,że była okazja do odrobiny żartów, i chyba nic sie nie stało.Przy okazji czegoś sie jednak nauczyłeś i oto tu chodzi.
Hansdekawka Napisano 21 Marzec 2013 Napisano 21 Marzec 2013 @marg33,nie Wzór zastrzeżony" tylko Prawnie chronione", ewentualnie prawem chronione".
Pytanie
elPadre
Witam! Czy jest to Niemiecki palnik-kuchnia polowa z czasów II Wojny Światowej?? Na spodzie zostało wybite : GESETZL.GESCHUTZT . Pozdrawiam
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.