Skocz do zawartości
  • 0

Palnik spirytusowy

elPadre

Pytanie

Napisano

Witam! Czy jest to Niemiecki palnik-kuchnia polowa z czasów II Wojny Światowej?? Na spodzie zostało wybite : GESETZL.GESCHUTZT . Pozdrawiam

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
robiłem rozeznanie i okazuje sie ze ta firma przed wojna robila kuchenki i inne sprzety gospodarstwa domowego" ...

Mnie to stwierdzenie sprowokowało, nie oburzaj się więc tak bardzo.
A jest to zbyt banalna widać rzecz, by ją obdarzać charakterystycznymi cechami/biciami, które to pomogłyby teraz. Co nie znaczy wcale, że to bezwartościowy śmieć. Pozdrowionka, powodzonka.
Napisano
robiłem rozeznanie i okazuje sie ze ta firma przed wojna robila kuchenki i inne sprzety gospodarstwa domowego ..."

No to dobre zrobiłeś rozeznanie, moje gratulacje :)
Firma GESETZL.GESCHUTZT" jest naprawdę niesamowita.
A słyszałeś może o polskiej firmie Prawnie Chronione"???
To też popularna bardzo firma.
Inne popularne to : ALPACCA, Met, D.R.G.M, PAT.No, Made in Germany czy Made in Poland, a ostatnio rynki zdobywa Made in China.
Napisano
Palnik ten może być przedwojenny, aczkolwiek nie musi,
i przed i po wojnie były takie w produkcji i użytku.
Wiadomo,że pochodzi z kraju naszych odwiecznych przyjaciół
i chyba nic więcej się nie dowiesz.
Fant to żaden cenny nie jest i raczej nikt takich palników nie kolekcjonuje, a więc nie ma popytu, podaży ani fachowców czy literatury w tym temacie.
Masz se go, to se miej, w razie jak gaz Ci odetną, to se będziesz mógł ptaszysko, pierwej uśmiercone i z pierza oskubane,
z pypciów opalić (mój zmarły koleś, który pasjami uwielbiał kompot z ptaka" [czyt. rosół] mówił, że do opalania pypci na ptaku nie ma nic lepszego niż taki oto palnik i wymusił na mnie znalezienie takiego palnika na złomie i dostarczenie mu go na jamę [czyt.do domu] i za czyn ten szlachetny kompotem jęczmiennym z chmielu , w ilości ogromnej, mi sie odwdzięczyć raczył).
Napisano

Witam! Czy jest to Niemiecki palnik-kuchnia polowa z czasów II Wojny Światowej?? Na spodzie zostało wybite : GESETZL.GESCHUTZT . Pozdrawiam

Napisano
Jako podpowiedz dodam że jest to mały przedmiot mieszczący się w kieszeni bo może na zdjęciu tego nie widac :) ma ok 7cm sr
Napisano
Darujcie sobie juz te cyniczne wypowiedzi ... po pierwsze nie znam niemieckiego ( nie musze znac) po drugie jestem tu nowy wiec nigdy sie nie spotkalem z podobnym oznaczeniem , a wy zamiast drwic moglibyscie mi normalnie uzmyslowic co to k... znaczy GESETZL.GESCHUTZT
Napisano
To,że jesteś tu nowy nic nie oznacza,
bywają tu nowi , którzy mocno w temacie siedzą dłuuugi czas.

Rzecz w tym,iż zrobiłeś rozeznanie i trochę marnie Ci ono wyszło .
Nikt nie wymaga abyś znał języki obce, ale rozeznanie Ci wyszło tak,
że była okazja do odrobiny żartów, i chyba nic sie nie stało.
Przy okazji czegoś sie jednak nauczyłeś i oto tu chodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie