Skocz do zawartości
  • 0

Skorupa, fragment naczynia?

nabuh

Pytanie

Napisano

Czy może ktoś określić co to takiego? Wygląda niczym wypalona glina, ale czy ja wiem? I ta dziwna struktura? Znalezione w lesie podczas spaceru przed kilku laty (bez wykrywacza - nie reaguje, bez kopania - na wierzchu). W pobliżu kurhany i ślady osady kultury przeworskiej, badane 40 - 50 lat temu. Czy miałoby to jakiś związek?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Domyślam się, że nie jest łatwo to nazwać.
Podpowiedz, jak potraktować to wodą? Powiedzmy, że odłupię mały fragment i co - zalać niewielką ilością i obserwować? Jak długo ma się moczyć? Woda powinna to rozmiękczyć, jeśli jest gliniane, tak?
Napisano

Czy może ktoś określić co to takiego? Wygląda niczym wypalona glina, ale czy ja wiem? I ta dziwna struktura? Znalezione w lesie podczas spaceru przed kilku laty (bez wykrywacza - nie reaguje, bez kopania - na wierzchu). W pobliżu kurhany i ślady osady kultury przeworskiej, badane 40 - 50 lat temu. Czy miałoby to jakiś związek?

Napisano

Z różnych stron są jakby nieco inne struktury w przekroju, co widać na zdjęciach.
Natomiast po tej gładszej stronie powierzchni, jak się odpowiednio przyjrzeć, widać skrzące się drobinki.

Napisano
Na zdjęciu tego nie widać ale może na żywo zobaczysz więcej. Czy jest tam w ogóle jakaś domieszka? I ewentualnie jak gruba ona jest? Bo faktycznie przypomina przepaloną glinę.
Napisano
ułam kawałek skorupy by zobaczyc swiezy przełom czysty,zmocz ją woda, obserwuj czy wsiaka wode jak w ceramike.
W tym kolorze przełom przypomina ceramike sredniowieczna wypalana w atmosferze redukcyjnej/ uleniajacej w koncowej fazie.Moze byc starsza, a moze byc to zwykły kamien, wiecej foto szczegolnie schnacej od wody daj
Napisano
to moze byc nawt element klepiska, paleniska ect. wszystko i nic, trudno idntyfikowac takie rzeczy nie mając ich w reku. Co innego z ceramika konkretną
Napisano

Po ponad 12 h od namoczenia wciąż czuć ten dziwny aromat, oczywiście mniej intensywnie.
Na foto widać jak prawa strona zaczęła lekko rozmiękać.

Napisano

Przy próbie odłamania (tradycyjnymi kombinerkami)zaczęło się kruszyć na drobne kawałki. Widać dwa odcienie struktury.

Napisano
odłup fragment i zrob foto swieze zrób przelomu.
polej cala skorupe woda i zostaw, obserwuj jak schnie. czy wchlania wode , jak szybko czy cala powierzchnia z mokrej robi sie matowa. zawsze na polu ceramiki szuka sie po deszczu najlatwiej bo lezy na wierzchu mokrego pola juz sucha:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie