Skocz do zawartości
  • 0

Mundur drelich, materiał HBT

ataka

Pytanie

Napisano

Witam, może któś poznaje taką bluzę, guziki cynkowe, czterodziurkowe, materiał w jodełkę, wzmocnienia na łokciach. Na gryfy na kołnierzach proszę niezwracać uwagi - przypięte obecnie. Nie widać żadnych pieczątek, oznaczeń. Znaleziony w ciucholandzie gdzie mają sporo rzeczy szwajcarskiego pochodzenia..

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, może któś poznaje taką bluzę, guziki cynkowe, czterodziurkowe, materiał w jodełkę, wzmocnienia na łokciach. Na gryfy na kołnierzach proszę niezwracać uwagi - przypięte obecnie. Nie widać żadnych pieczątek, oznaczeń. Znaleziony w ciucholandzie gdzie mają sporo rzeczy szwajcarskiego pochodzenia..

Napisano

Oto kurtka lWP, material w jodelke, niemiecki. Po wojnie produkowano umundurowanie wojskowe z tego co mieli pod reka, i nie tylko po wojnie rowniez i podczas. Co do kolnierza po takich fotkach nic sie nie da stwierdzic jednoznacznie, naramienniki i wymiana guzikow to norma, przerabiano tak umundurowanie na potrzeby cywilne. Potrzeba wiecej zdjec, kieszeni, kolnierza, podszewki oraz samej struktury materialu. To tyle ode mnie. Jezeli kolega twierdzi iz nie jest to nasza kurtka, niech wiec cos zaproponuje ??

Napisano
Kolego cobra po części zgadzam się z twoimi argumentami. Co do kurki nadal mam mieszane odczucia. Swego czasu miałem podobny problem ze spodniami z nadrukiem typu deszczyk". Materiał z którego wykonano spodnie był niewątpliwie polski, brakowało jakichkolwiek pieczątek, krój odmienny od znanych modeli deszczyka" najbardziej przypominający spodnie wprowadzone w 1947 r. wzorowane na przedwojennych spodniach piechoty wz. 36. Być może wspomniane przeze mnie spodnie jak również interesująca nas kurka pochodzą z chałupniczej produkcji z materiałów powierzonych".
Napisano
Pomimo ogólnego podobieństwa nie jest to kurtka WP. Przede wszystkim nie ten materiał (polskie były drelichowe bądź sukienne), inny krój (zwłaszcza kołnierza), inne guziki (w polskiej guziki metalowe z orłem duże i małe, te mogły być doszyte wtórnie), brak naramienników oraz inny kolor.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie