mar02 Napisano 9 Marzec 2013 Autor Napisano 9 Marzec 2013 Witam Prosze o id tego znaleziska.pozdrawiam
jarzabek Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 mozesz sie spierac, racji nie masz i mnie nie przekonasz.Ludowe Wojsko Polskie (LWP) – potoczna nazwa polskich sił zbrojnych sformowanych w latach 1943–1944 w ZSRR oraz wywodzącego się z nich Wojska Polskiego w Polsce Ludowej w latach 1944–1952 i Sił Zbrojnych Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej w latach 1952–1989.Nazwa „Ludowe Wojsko Polskie” używana była powszechnie od lat 50. XX w. przez władze państwowe i propagandę oraz piśmiennictwo tego okresu w celu podkreślenia związku z panującym w państwie ustrojem. Niemniej jednak nie była nazwą oficjalną."http://pl.wikipedia.org/wiki/Ludowe_Wojsko_Polskieto tak na przykład. a konkretnie to poszukaj ustawy z tamtego okresu ktora regulowała nazwę polskich sił zbrojnych.
mar02 Napisano 9 Marzec 2013 Autor Napisano 9 Marzec 2013 Witam Prosze o id tego znaleziska.pozdrawiam
Marcel M. Napisano 9 Marzec 2013 Napisano 9 Marzec 2013 Płaszcz kadry zawodowej Ludowego Wojska Polskiego . Wojska lądowe . W wewnętrznej kieszeni powinna być pieczątka z datą produkcji . Płaszcz oczywiście jeszcze nie obszyty stopniem .
janiszelk Napisano 9 Marzec 2013 Napisano 9 Marzec 2013 Płaszcz do munduru wyjsciowego, nie wiem jaki wzor, ale w latach 80-tych ubiegłego wieku taki nosiłem. Ma pewnie jakies 20-30 lat.
jarzabek Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 nigdy nie było Ludowego Wojska Polskiego".to nazwa wymyślona ktora trafiła do obiegu i sie tak przyjęła. Urzędowo nigdy ne zatwierdzona.
Marcel M. Napisano 10 Marzec 2013 Napisano 10 Marzec 2013 Po pierwsze może jestem staroświecki ale wikipedia nie jest dla mnie żadną wyrocznią . Po drugie jestem osobą której na prawdę ani trochę nie zależy na tym aby kto kolwiek zgadzał się z tym co ja mówię lub z moimi poglądami . Ja przedstawiam zawsze tylko swój punkt widzenia być może w wielu przypadkach błędny ale nie zamierzam absolutnie nikogo przekonywać , że to ja mam rację . To tyle bo moderator może nie być zadowolony bo tematem tego postu jest Stary płaszcz WP .A co do samego płaszcza to po tych zdjęciach to stawiam na lata osiemdziesiąte .
Pytanie
mar02
Witam
Prosze o id tego znaleziska.
pozdrawiam
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.