Skocz do zawartości
  • 0

Stary płaszcz WP

mar02

Pytanie

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mozesz sie spierac, racji nie masz i mnie nie przekonasz.

Ludowe Wojsko Polskie (LWP) – potoczna nazwa polskich sił zbrojnych sformowanych w latach 1943–1944 w ZSRR oraz wywodzącego się z nich Wojska Polskiego w Polsce Ludowej w latach 1944–1952 i Sił Zbrojnych Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej w latach 1952–1989.
Nazwa „Ludowe Wojsko Polskie” używana była powszechnie od lat 50. XX w. przez władze państwowe i propagandę oraz piśmiennictwo tego okresu w celu podkreślenia związku z panującym w państwie ustrojem. Niemniej jednak nie była nazwą oficjalną."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ludowe_Wojsko_Polskie

to tak na przykład. a konkretnie to poszukaj ustawy z tamtego okresu ktora regulowała nazwę polskich sił zbrojnych.
Napisano
Płaszcz kadry zawodowej Ludowego Wojska Polskiego . Wojska lądowe . W wewnętrznej kieszeni powinna być pieczątka z datą produkcji . Płaszcz oczywiście jeszcze nie obszyty stopniem .
Napisano
nigdy nie było Ludowego Wojska Polskiego".to nazwa wymyślona ktora trafiła do obiegu i sie tak przyjęła. Urzędowo nigdy ne zatwierdzona.
Napisano
Po pierwsze może jestem staroświecki ale wikipedia nie jest dla mnie żadną wyrocznią .

Po drugie jestem osobą której na prawdę ani trochę nie zależy na tym aby kto kolwiek zgadzał się z tym co ja mówię lub z moimi poglądami . Ja przedstawiam zawsze tylko swój punkt widzenia być może w wielu przypadkach błędny ale nie zamierzam absolutnie nikogo przekonywać , że to ja mam rację . To tyle bo moderator może nie być zadowolony bo tematem tego postu jest Stary płaszcz WP .

A co do samego płaszcza to po tych zdjęciach to stawiam na lata osiemdziesiąte .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie