szuba19 Napisano 4 Marzec 2013 Autor Napisano 4 Marzec 2013 Witam wszystkich. Ostatnio przez przypadek ( poządki w ogrodzie) natrafiłem na taki nieśmiertelnik. Pomimo tego że próbowałem znaleźć informacje, zdjęcia na temat tego identyfikatora nie znalazłem nic ciekawego. Na wikipedi można dowiedzieć się tylko z jakiego obozu pochodzi : Stalag XII F (Forbach) nazistowski jeniecki obóz pracy i zagłady oddział więzienny obozu Ban-Saint-Jean w Denting blisko Boulay-Moselle w regionie Lotaryngia, w departamencie Moselle funkcjonujący w okresie od listopada 1940 do sierpnia 1944.Obok obozu w Struthof na wschodzie Alzacji w którym zginęło 17 000 osób jest największym obozem śmierci we Francji. W obozie tym zginęło ok. 22 tys. jeńców wojennych, głównie ukraińskich żołnierzy Armii Czerwonej.We wrześniu 1943, stan obozu przedstawiał się następująco: 17 524 Francuzów, 312 Belgów, 2623 Polaków, 4923 Jugosłowian oraz 23 623 żołnierzy ZSRR - w sumie 49 015 jeńców. W tej liczbie 41 840 żołnierzy służyło jako robotnicy, natomiast 7175 przebywało w lazaretach.W sierpniu 1944, cały stalag XII-F liczył 29 346 jeńców radzieckich oraz 2804 jeńców pochodzących z Polski. Liczba innych narodowości z tego okresu nie jest znana.Wewnętrzną ochronę obozu stanowiły oddziały Landesschutzbataillon 433 a następnie Landesschutzbataillon 342.Obóz zlikwidowano w trzecim kwartale roku 1944, a następnie przeniesiono do Freinsheim w Niemczech.Strasznie mnie intryguje czy ktoś już taki znalazł. Bicia to STALAG XII F Nr 9 642. W miare możliwości prosze o wycene tego nieśmiertelnika. Każda informacja dot tego właśnie identyfikatora jest bardzo mile widziana. Z góry dziękuje za odpowiedzi :)
jarzabek Napisano 4 Marzec 2013 Napisano 4 Marzec 2013 Strasznie mnie intryguje czy ktoś już taki znalazł."raczej nie. jedna blaszka jeden człowiek.W miare możliwości prosze o wycene tego nieśmiertelnika."tutaj nie lubi sie takich pytan. masz serwisy aukcyjne poszukaj sobie podobnych aukcji.Każda informacja dot tego właśnie identyfikatora jest bardzo mile widziana."nazwiska osoby od blaszki raczej nie poznasz i nie wiem co jeszcze mozna napisac jak sam wszystko napisałeś.
abcd Napisano 4 Marzec 2013 Napisano 4 Marzec 2013 W tak kiepskim stanie zachowania blacha ze stosunkowo popularnego Stalagu ma wartość symboliczną ok.10-15 zł.Biorąc pod uwagę rząd numeru i to co napisałeś o lokatorach obozu należała pewno do jeńca Francuza
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.