Skocz do zawartości

Nieśmiertelnik Stalag XII F

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich. Ostatnio przez przypadek ( poządki w ogrodzie) natrafiłem na taki nieśmiertelnik. Pomimo tego że próbowałem znaleźć informacje, zdjęcia na temat tego identyfikatora nie znalazłem nic ciekawego. Na wikipedi można dowiedzieć się tylko z jakiego obozu pochodzi : Stalag XII F (Forbach) nazistowski jeniecki obóz pracy i zagłady oddział więzienny obozu Ban-Saint-Jean w Denting blisko Boulay-Moselle w regionie Lotaryngia, w departamencie Moselle funkcjonujący w okresie od listopada 1940 do sierpnia 1944.

Obok obozu w Struthof na wschodzie Alzacji w którym zginęło 17 000 osób jest największym obozem śmierci we Francji. W obozie tym zginęło ok. 22 tys. jeńców wojennych, głównie ukraińskich żołnierzy Armii Czerwonej.
We wrześniu 1943, stan obozu przedstawiał się następująco: 17 524 Francuzów, 312 Belgów, 2623 Polaków, 4923 Jugosłowian oraz 23 623 żołnierzy ZSRR - w sumie 49 015 jeńców. W tej liczbie 41 840 żołnierzy służyło jako robotnicy, natomiast 7175 przebywało w lazaretach.
W sierpniu 1944, cały stalag XII-F liczył 29 346 jeńców radzieckich oraz 2804 jeńców pochodzących z Polski. Liczba innych narodowości z tego okresu nie jest znana.
Wewnętrzną ochronę obozu stanowiły oddziały Landesschutzbataillon 433 a następnie Landesschutzbataillon 342.
Obóz zlikwidowano w trzecim kwartale roku 1944, a następnie przeniesiono do Freinsheim w Niemczech.

Strasznie mnie intryguje czy ktoś już taki znalazł. Bicia to STALAG XII F Nr 9 642. W miare możliwości prosze o wycene tego nieśmiertelnika. Każda informacja dot tego właśnie identyfikatora jest bardzo mile widziana. Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Napisano
Strasznie mnie intryguje czy ktoś już taki znalazł."
raczej nie. jedna blaszka jeden człowiek.

W miare możliwości prosze o wycene tego nieśmiertelnika."
tutaj nie lubi sie takich pytan. masz serwisy aukcyjne poszukaj sobie podobnych aukcji.

Każda informacja dot tego właśnie identyfikatora jest bardzo mile widziana."
nazwiska osoby od blaszki raczej nie poznasz i nie wiem co jeszcze mozna napisac jak sam wszystko napisałeś.
Napisano
W tak kiepskim stanie zachowania blacha ze stosunkowo popularnego Stalagu ma wartość symboliczną ok.10-15 zł.Biorąc pod uwagę rząd numeru i to co napisałeś o lokatorach obozu należała pewno do jeńca Francuza

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie