ktos451 Napisano 4 Marzec 2013 Autor Napisano 4 Marzec 2013 W poniedziałek przed południem saperzy zabezpieczyli i wywieźli cztery pociski artyleryjskie, znalezione w lesie między wsią Kuźnik i Obrzycami. Więcej na temat akcji we wtorek w Gazecie Lubuskiej”.Na pociski natrafił przypadkowo jeden z mieszkańców Międzyrzecza. Powiadomił policjantów, którzy zabezpieczyli znalezisko i wezwali wojskowych saperów. Dziś przed południem przyjechał tam patrol saperski z Krosna Odrzańskiego. Żołnierze wyciągnęli pociski, ułożyli je w skrzyni z piachem i wywieźli na poligon, gdzie zostały zdetonowane.- To pociski artyleryjskie. Dwa miały kaliber 152 milimetry, jeden od działa przeciwlotniczego 88 milimetrów i jeden 75 milimetrowy - wylicza mł. asp. Andrzej Chyliński z Komendy Powiatowej Policji w Międzyrzeczu.Lasy i jeziora wokół Międzyrzecza wciąż są naszpikowane niewybuchami i niewypałami, choć od ostatniej wojny minęło już 68 lat. Policjanci apelują do mieszkańców, aby w przypadku natrafienia na pociski czy granaty - w żadnym przypadku nie dotykać ich, ani nie przenosić w inne miejsce. Należy bezzwłocznie powiadomić o tym policję, która zabezpieczy znalezisko i powiadomi saperów.Więcej na temat poniedziałkowej akcji saperów przeczytasz we wtorek, 5 marca, w "Gazecie Lubuskiej” dla Czytelników z Międzyrzecza i okolic...........................................................Hurrraaa znaleźli całe CZTERY - szkoda tylko w tym miejscu są ich dziesiątki, a może i setki...
ktos451 Napisano 4 Marzec 2013 Autor Napisano 4 Marzec 2013 http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130303/POWIAT08/130309895
fuks_ag Napisano 4 Marzec 2013 Napisano 4 Marzec 2013 Cos wspólnego z tą akcją??Ps a za co to żółte;)
ktos451 Napisano 4 Marzec 2013 Autor Napisano 4 Marzec 2013 Nic wspólnego, ale byłem w tym lesie dwa tygodnie temu i na samej leśnej drodze 10 cm pod ziemią trzy chyba 75mm (chyba Pak 40) - od razu poszły w bagno, które nigdy nie wysycha. Z resztą w nim wiele takich, od lat wyrzucanych - wuja się tam jeszcze w latach 40 - 50 z kolegami bawił, wyciągali pocisk, później z łuski ładunki (mówi, że były ładnie pakowane w woreczkach) i robili odrzutowe drewniane łodzie, które puszczali na jeziorze - naród wtedy odważniejszy był......a pociski z łuski wyciągali waląc nim o kamień... ;)PSTo żółte za trollowanie ;)
ktos451 Napisano 4 Marzec 2013 Autor Napisano 4 Marzec 2013 Oj teraz dopiero zrozumiałem o co Ci chodziło z Cos wspólnego z tą akcją??" - myślałem, że chodziło, czy ja miałem z tym coś wspólnego. :))pomyliłem linki, bo miałem dwie strony otwarte Miał być ten link http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130304/POWIAT08/130309836
michu69 Napisano 5 Marzec 2013 Napisano 5 Marzec 2013 Będą tam jeździć póki w końcu rzetelnie nie wykonają swojej pracy. Nie orientuję się w działaniu ani procedurach patrolu saperskiego ale słyszałem plotkę, że dany teren od miejsca znalezienia niebezpiecznego przedmiotu mają przeszukać w odległości 5 metrów na wyznaczonej głębokości... zresztą co to za patrol saperski który pracuję do 15 :/ kpina. Miejsce okryte złą reputacją, rozpalenie ogniska w tym lesie to samobójstwo. Do póki nie będzie tragedii nic się nie zmieni.
fuks_ag Napisano 6 Marzec 2013 Napisano 6 Marzec 2013 Razem z kolegą X... Też mamy takie miejsce gdzie wychodzą granaty nasadkowe aze blisko drogi to powiadomilismy lesniczego ,zadowolony nie byl lesniczy, potem ipowiadal ze 3 dni policja w lesie stala i pilnowala paru nzajdek, przyjechali saperzy zabralj przeszukali podobno teren, po czy pojechalismy sprawdzic dzialania i..... 2 metry w linii prostej od dolka znlwu znajdka taja sama... Juz nie zawracalem glowy lesniczemu.
ktos451 Napisano 6 Marzec 2013 Autor Napisano 6 Marzec 2013 Ostatni jak byłem w Pniewie (MRU) gadałem z jednym gościem m.in. o tym lesie – i nawet muzeum o tym wie, albo raczej zdaje sobie sprawę co tam i w jakiej mniej więcej ilości zalega, twierdził on, że amunicja ta była przeznaczona na „Trzcielską pozycję przesłania” gdzie miało być ok. 200 dział różnego kalibru (jeżeli dobrze go zrozumiałem).
michu69 Napisano 8 Marzec 2013 Napisano 8 Marzec 2013 tak mylę się wystarczy, że zabiorą to co widoczne i teren będzie bezpieczny...http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/nie-przyjechali-do-bomby-bo-pracuja-do-15-30,178016.htmla co powiesz na to?
ktos451 Napisano 9 Marzec 2013 Autor Napisano 9 Marzec 2013 Niech pracują do 15.30, ale powinni też mieć jakieś pogotowie przez 24h - i przyjeżdżać do wezwań
Voucur Napisano 9 Marzec 2013 Napisano 9 Marzec 2013 Mylisz się w kwestii ędą tam jeździć póki w końcu rzetelnie nie wykonają swojej pracy", ponieważ z dniem 1 stycznia 2014 działalność patroli saperskich MON w celu podejmowania materiałów niebezpiecznych pochodzenia wojskowego ulegnie likwidacji.W rozporządzeniu regulującym zasady działania patroli saperskich nie ma też informacji o żadnych mitycznych 5 metrach, do których mają sprawdzić teren saperzy na określonej głębokości.W rozporządzeniu zatem jest mowa, że od zgłoszenia do interwencji patrolu nie powinno minąć więcej niż 3 doby. Patrole saperskie trzymają się więc wytycznych wynikających z odpowiednich przepisów - o jakich więc 24 h dyżurach w ogóle mówicie?Dodam od siebie prywatnie, że mnie obecna sytuacja też się nie podoba i dobrze, że wojskowi saperzy zostaną odciążeni z czynności, których w wielu krajach Europy Zachodniej od dawna nie wykonują. A czemu jeżdżą po kilka skorupek, zamiast hurtowo zabierać więcej? Im więcej bojowych wyjazdów, tym większa wysługa lat i więcej do emerytury. Każdy orze jak może. ;)
ktos451 Napisano 18 Marzec 2013 Autor Napisano 18 Marzec 2013 http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130318/POWIAT08/130319404Tirschtiegel-Riegel... to mówi samo za siebie, takie znaleziska tam były, są i jeszcze długo będą
ktos451 Napisano 25 Kwiecień 2013 Autor Napisano 25 Kwiecień 2013 http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20130425/POWIAT08/130429680
ktos451 Napisano 5 Grudzień 2013 Autor Napisano 5 Grudzień 2013 http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20131205/POWIAT08/131209673znów Policko...
predi888 Napisano 5 Grudzień 2013 Napisano 5 Grudzień 2013 Tak czytam ,oglądam te artykuły ... i aż się ciśnie coś na usta jeśli chodzi o tych pismaków .Bomba która jest pociskiem ...
ktos451 Napisano 5 Grudzień 2013 Autor Napisano 5 Grudzień 2013 Czasami się lepsze kwiatki trafiają ;)Często też jeżeli chodzi o nasze bunkry - ale zostawmy to, piszą jak chcą i tak pisać będą. :)
Kriczer Napisano 5 Grudzień 2013 Napisano 5 Grudzień 2013 co oni z tym robią w ogóle ? Chodzi mi tu o puszeczki np czy nocnik ?
ktos451 Napisano 5 Grudzień 2013 Autor Napisano 5 Grudzień 2013 Najlepiej jak by to zgarnęło muzeum fortyfikacji w Pniewie, jak będę miał okazję to się dowiem jak to wygląda.
Kriczer Napisano 5 Grudzień 2013 Napisano 5 Grudzień 2013 no w Pniewie mieli trochę tego z tego co pamiętam, w sumie puchy zgnite ale garnek szkoda by się zmarnował ginąc nie wiadomo gdzie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.