Skocz do zawartości
  • 0

Siekiera - bardzo nietypowa

DOMILUD PL

Pytanie

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Więc jest jasne, co do klinów z górnego rzędu.
Siekiery
Ja bym poszedł może tropem trzeciej fotki, którą umieściłem i wykluczyłbym już siekiery o podobnych kształcie i przybliżonych wymiarach. Rysunek ładnie pokazuje kształt jak i mówi o zastosowaniu siekier. Nie obawiałbym się „fałszu” rysunku, bo ewidentnie takie kształty siekier są, a praca nad książką to początek lat 60. Kiedyś widziałem fotkę żołnierza z I wojny z siekierą do ścinki pokazaną na mojej fotce nr 3, a które i u Ciebie się znajdują.
Fotka z grup tematycznych
1,2,3,4,5, - Do okrzesywania
6,7,8,9 – małą lekka siekierka (współcześnie używana do rąbania patyków, gałęzi na rozpałkę, ale i do innych prac nie koniecznie związanych z leśnictwem). Myślę, że również podobne mogła mieć zastosowanie czasach swojej świetności.
10,11,12 – ścinka drzew
13,14 – jednoznacznie nie potrafię jej przypisać może ciesielstwo (jedna z nich również pracowała, jako klin)
15,16 – Raczej obstawie jak kol agp44

Napisano
DOMILUD PL.Siekiery do typowych prac związanych z pozyskaniem opału charakteryzują się grubym ostrzem,ta siekiera miała raczej cienkie ostrze i do łupania raczej się nie nadaje,wykluczam użycie tej siekiery jako klina,pozostaje wersja siekiery do okrzesywania z gałęzi.Mieszkam na terenach leśnych gdzie do dziś głównym paliwem do pieca jest drewno.Pozd

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie